Društvo

Lipci postaju raj za arheologe: Uskoro prohodno do stijene sa jelenima

Svi turisti koji budu ovog ljeta dolazili u Kotor, moći će da posjete lokalitet sa praistorijskim crtežima u Lipcima, arheološki spomenik kulture do kojeg se ranije nije moglo doći.

Predsjednik Mjesne zajednice Morinj Željko Uljarević kazao je za Radio Kotor da će ovog ljeta biti omogućeno da se stijena u Lipcima obiđe uz pomoć vodiča.

“U planu je pravljenje i čišćenje staze. Lokalitet je udaljen oko pola kilometra od magistrale. Oko 100 metara je pješačka staza. Na njega upućuju putokazi na magistrali i zato su stranci o tome bolje upoznati. Prošle godine je svakodnevno bilo ljudi koji su tražili lokalitet, ali ga nažalost nisu mogli naći“, kazao je Uljarević.

Stijena se nalazi u sredini prirodno formiranog amfiteatra iznad naselja Lipci, na sjevernoj strani Risanskog zaliva.

U pitanju je arheološki spomenik na čijoj se okapini nalaze praistorijski crteži, koji prikazuju scene lova na jelene, simbolični znak izlazećeg sunca, kao i neke druge simbole.

Oslikane scene, prema nalazima nauke, ne predstavljaju samo prikaz stvarnosti, odnosno ilustraciju zanimanja – lova, nego i kultnu predstavu u vezi sa njim.

Slikarstvo na okapini Lipci, nastalo u 8. vijeku prije naše ere, drugo je po starini na Jadranskoj obali. Predstavlja najkompletniji ansambl balkanske praistorijske umjetnosti, na kojem se može proučavati daleka epoha duhovnog života stanovništva Bokokotorskog zaliva.

1 Komentar na "Lipci postaju raj za arheologe: Uskoro prohodno do stijene sa jelenima"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend