Društvo

Ljekari će od septembra osnovcima držati časove o HIV-u

ilustracija

Ljekari će od školske 2019-2020. godine, u sklopu pilot projekta, osnovcima predavati dio časova iz predmeta Zdravi stilovi života koji se odnose na polno prenosive bolesti, HIV, ishranu i mentalno zdravlje, saznaje Pobjeda.

Iz resora Kenana Hrapovića kazali su tom listu da je to dogovoreno sa Ministarstvom prosvjete, te da će ljekari predavati učenicima osmog i devetog razreda.

Rezultati Miks istraživanja, koji su objelodanjeni nedavno, pokazali su da je prije pet godina 48 odsto djevojaka od ukupno anketiranih znalo kako se sprječava prenošenje HIV-a, dok je u prošlogodišnjem istraživanju tačan odgovor na to pitanje dalo njih čak 29 odsto manje. Smanjio se i procenat mladića koji znaju o toj temi sa 37 na 23 odsto.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su, između ostalog, i da pripremaju novi akcioni plan za 2019-2020. iz Strategije za HIV 2015-2020. kojim su predviđene i edukacije.

“Vlada i Ministarstvo su obezbijedili 125.000 eura, a novac je već raspodijeljen u skladu sa pravilima i kriterijumima, kao i dodatnih oko 93.000 eura za čiju raspodjelu je raspisan javni konkurs”, rekli su oni.

Naredne tri godine, kako dodaju, Vlada će obezbijediti adekvatan novčani iznos za tu namjenu, a Global fond, prepoznavši zalaganje države, doniraće bespovratni grant, u ukupnom iznosu od 556.000 eura.

“Ne treba zaboraviti da u domovima zdravlja postoje savjetovališta za HIV i bezbjedno testiranje”, istakli su.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
AloaloPrinc od KonikaIda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Zašto osnovnoj školi, to predavanje treba da držite na paradi HIV-a.

Ida
Gost
Ida

Što to ne mogu raditi nastavnici biologije? Mogu terapiju davati one što su kupile diplomu u Tutinu, a ne mogu održati predavanje o HIV-u profesori biologije! Očigledno, namještaljka da neko dobro zaradi. Gdje je tu ministar prosvjete, hoće li išta uraditi za svoje radnike?

Aloalo
Gost
Aloalo

Tacno. Nama su nastavnici biologije bili informatori za puno kojecega pa i polne bolesti. Mada ne znam kako to djeca ne znjaju? Danas makar imaju gdje procitati o svemu sto treba ili zele znati. Igrice nijesu zivot.

Send this to a friend