Društvo

Ljekari na kruzeru mjesečno zarađuju oko 9.000 eura

ilustracija

Koliko crnogorskih ljekara radi na kruzerima nema zvanične evidencije, nezvanično njih oko 30 otisnulo se na more u potrazi za boljom zaradom, od čega je čak dvadesetak iz Kliničkog centra. To su uglavnom anesteziolozi, pedijatri, hirurzi, kardiohirurzi i specijalisti urgentne medicine. Oni, prema saznanjima Pobjede, mjesečno zarađuju i do devet plata crnogorskih ljekara (oko 9.000 eura), a na pojedinim kruzerima doktor za mjesec zaradi i do 20.000 dolara.

Prije devet godina na kruzer je otišao i specijalista hirurgije Željko Pejaković. Na to ga je, kako je ispričao za Pobjedu, natjerala situacija iz koje nije vidio izlaz. Zbog mobinga na poslu je, priča, bio prisiljen da ode u bijeli svijet, ostavi dvoje male djece i napusti san da postane kardiohirurg.

“Nakon dužeg mobinga u Kliničkom centru našao sam se u takvoj situaciji da me tjeraju sa Kardiohirurgije, oduzimaju mi subspecijalizaciju. Potom me tadašnji menadžment šalje da radim u Urgentnom, gdje opet počinje maltretiranje… Nikog nije bilo da me zaštiti, pruži podršku. Sva vrata na koja sam kucao zatvarana su. I tako sam ostao na ulici”, prisjeća se Pejaković.

S obzirom na to da je iz Kotora, prijedlog da ode na kruzer dobio je od prijatelja pomoraca. Iako je razmišljao o odlasku u Njemačku, na kraju je izbor pao na brod, na koji je otišao u januaru 2010. Ugovor za rad na kruzeru potpisuje se na šest mjeseci.

“Krenuo sam ispočetka, za mene sve nepoznato. Brod je jedna konzerva u kojoj se nalazi 4.500 do 6.500 putnika, zatim od 1.200 do 2.000 ljudi koji čine posadu i koja mora da opslužuje te goste, a ljekar je taj koji mora da brine o svima njima. Prve četiri godine na brodu sam bio sam sa dvije medicinske sestre. Sada su na kruzerima dva doktora i tri medicinske sestre, a na većim koji imaju do 7.000 putnika tri doktora i do pet sestara”, kazao je dr Pejaković, dodajući da je na brodu engleski oficijelni jezik, a poželjno je da se zna još jedan ili dva strana jezika.

On objašnjava da ljekar na brodu obavlja cjelokupnu medicinu, a imaju i malu operacionu salu koja se koristi za prelome i povrede.

“Doktor na brodu mora da zna i neurologiju i neurohirurgiju i kardiohirurgiju i kardiologiju, zatim dječju ortopediju. Obavljamo kompletne preglede i dajemo odgovarajuću terapiju. Ljeti su na brodu najčešće porodice sa djecom, a zimi uglavnom stariji, pa nijesu rijetke povrede jer znaju da se često okliznu sa stepenica ili na bazenu”, priča Pejaković.

Posebna odgovornost je na šefu bolnice na kojoj poziciji se i sam nalazi. On, prema njegovim riječima, mora da donese odluku kada su u pitanju urgentni slučajevi.

“Kada imamo komplikovane slučajeve i životno ugrožene onda se oni šalju na kopno. To se radi na više načina. Kada se nalazimo u navigaciji (a to je najčeše u večernjim satima oko 6, 7 jer tada odlazimo sa brodom na drugu destinaciju) ako imamo hitne stvari obavještavamo komandanta, kompaniju kao i šefa Medikal departmenta i bolnicu u koju treba da pošaljemo pacijenta. Dužni smo i da napišemo izvještaj o kompletnoj terapiji koju smo dali pacijentu”, rekao je Pejaković.

On naglašava i da su najteži slučajevi koje je imao u posljednjih devet godina bili kada pacijent ima infarkt, endem pluća, sa krvarenjima u mozgu i trombozom pluća.

“Bilo je raznih situacija. Sa pojedinima sam vršio transport helikopterom jer smo se nalazili u navigaciji. Međutim, kada nijesmo i kada ne vidimo kopno, ljekari smo samo ja i kolega, kao i osoblje. Tako, recimo, kada prelazimo Atlantik treba nam i do šest-sedam dana da bi bili u navigaciji”, ispričao je Pejaković.

Naši ljekari, prema njegovim riječima, primaju platu od 700 do 1.000 eura.

“Zamislite kako je ljekaru koji je minimum 25 godina proveo nad knjigom i radom i to doživljava. Kod nas je sve degradirano, posebno ljekari, naša profesija i dostojanstvo”, kazao je Pejaković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mark
Gost
mark

Svala cast,ko god nije u partiju odje ne moze uspjeti!

Komsija
Gost
Komsija

Svaka ti je sveta doktore. Ziva istina.

moje znanje
Gost
moje znanje

UH,SJUTRA U KLINIČKI IMA LJUTI BOJ DA BUDE OKO REDA NA UZIMANJE RJEŠENJA ZA RASKID RADNOG ODNOSA ZBOG KRUZERA OSTAT ĆE KLINIČKI PRAZAN. DALEKO BILO BIT ĆE URGENTNI KRCAT.OVAJ PEJAKOVIĆ ISPRIČA POMAMU………………………….

OD SRCA
Gost
OD SRCA

Mnoge je zivot u ovoj zemlji natjerao da svoje snove za buducnost okrenu ka brodu..
NADAJMO SE DA NECE UDARITI SA POREZOM NA NJIHOVE PLATE OD KOJIH ICE NICATI BLAZOV BIZNIS

zov
Gost
zov

Ne daj boze da ste napisali da neka druga profesija ima ovolike plate, svi u privatnike u inostranstvo i ko zna kuda. Tamo odnosno ni sam ne znam gdje euri odnosno dolari o dracama vise. Ova dezinformacija od ovog dr. sve vas na ustanak dize, a u stvari cak nemate ni pravu informaciju. Je li moguce da ste ovoliko zeljni… Više »

veki
Gost
veki

da je sreće toliko bi bila Vaša plata u MNE

Slavko
Gost
Slavko

Kukavno crnogorsko zdravstvo, dps nas malo po malo ubija…

Pjer
Gost
Pjer

I ja bih da sam dr svakako plovim u drugom zvanju

kruki
Gost
kruki

Ja sam htio na kruzer ali su mi javili da je prava najezda doktora iz KBC pa cu morati da cekam duze vremena. Rekli su mi da leba nemaju da jedu. A sto cu ja?

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Ovaj Pejakovic je nepouzdan sagovornik. Tada je pravio neke bespotrebne probleme po kardiohirurgiji i zato je proso kako je proso. U Klinickom centru, gospodo gradjani je privilegija raditi. Jeste tesko, ali nas najveci problem je nedostatak prostora. Ko zna svoj posao i kad ne brine o slobodnim mjestima tu zaista moze da pomogne covjeku. Pa vi pljujte po KC-u koliko… Više »

JFK
Gost
JFK

JFK je rekao da li ste se zapitali sto ste uradili za svoju drzavu? Ovo je cuvena Kenedijeva pa udarajte minuse. Odnosi se na
svakog.

kleptoman
Gost
kleptoman

radim na kruzeru. sve receno je tacno. moze se dodati da doktori najvise zaradjuju na comission (procenat prodatih usluga i ljekova). Instruisani su po zapadnom sistemu sto vise da prodaju kako kakvi trgovci.

Ljubinka
Gost
Ljubinka

Brat od komsinice je doktor na brodu. Pitala sam kolika mu je plata i rekao mi je 4000 eura. Takodje mi je azuran 16 sati i ima 8 sati za spavanje kada nemaju pravo da ga kontaktiraju jer tada spava. Znaci plata jeste i te kako dobra 4000e ali to je rad po cio dan sa puno stresa. Bas cu… Više »

Barba
Gost
Barba

Iz prve ruke, prosjecna plata na mega kruzerima za doktora je 10.000 eura..

plunjas
Gost
plunjas

Barba, kako na koji kruzer. Uglavnom su od 3000 pa navise. Ima i tih od 10000, ali mnogo manje

djuradj
Gost
djuradj

..bolje ti je bilo da si ostao u Klinicki…jednom stranac,stranac zauvijek…ja ti to iz licnog iskustva…to je robija…

milenic@@
Gost

Mitko svaka cast,sve potpisujem,samo jos da si pomenuo elektrotehniku(ne mislim na racunare),nego elektroniku.Znas kad bi ovi nasi doktorcici polozili matematike – NIKAD,ni u drugom zivotu.Oni nikad u zivotu nijesu ni vidjeli takve matemat.probleme i jednacine,nikad.A ko je osmislio sve te silne aparate na kojima rade,ko?Cijeg intelekta je to proizvod,cijeg?E to su sve osmislili INZENJERI- ing.el.A kolika im je plata,cuju li… Više »

Send this to a friend