Društvo SINDIKAT ZDRAVSTVA ZAHTIJEVA DA SE OD JANUARA POVEĆAJU ZARADE MEDICINSKIM RADNICIMA

Ljekarima povećati plate za 300, sestrama za 150 eura

ilustracija

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za Dan da će krajem septembra nastaviti razgovore s Vladom i Ministarstvom zdravlja od kojih će tražiti da se medicinskim sestrama i doktorima plate uvećaju od 150 do 300 eura.

Ona ističe da je nacrt budžeta za 2020. godinu u pripremi i da je, prema njenim saznanjima, obezbijeđen novac za određeno povećanje plata.

Krivokapićeva navodi da zavisi od njih da li će uspjeti da dođu do povećanja, jer se godinama budžet povećava za 100.000.000 eura, a medicinskim radnicima je samo jednom plata uvećana pet odsto.

“Nesporno je da zdravstvenim radnicima plate moraju biti povećane. Mi ne govorimo o 10 odsto jer s tim nećemo biti zadovoljni. Svaka branša ima svoje zahtjeve, radimo 24 sata svakog dana u godini, nemamo slobodne vikende, niti ljeti dugi godišnji odmor. Shodno tome naši zahtjevi i potrebe su drugačiji. Mi tražimo da se naše zgrade izjednače sa zaradama zaposlennih u javnom sektoru na osnovu Zakona o zaradama u javnom sektoru. Tamo je koeficijent složenosti daleko veći nego u zdravstvu. Tražimo da se koeficijent poveća, da bude za doktore od 16 do 18, za doktore opšte prakse 12 i medicinske sestre sedam. Tražimo da se povećaju plate od oko 150 eura za medicinske sestre, 200 eura za specijaliste i 300 eura za supspecijaliste”, kazala je Krivokapić.

Navodi da su zemljama u okruženju koje su bile u tranziciji, kao i mi, povećane zarade svim medicinskim radnicima.

“Države su same davale određena rješenja i periodično povećavale plate medicinskim radnicima. Kod nas su zbog fiskalne konsolidacije zabranili povećanje plata i to ističe u januaru 2020. godine. Mi izlazimo s konkretnim rješenjima i sješćemo s predstavnicima Ministarstva zdravlja i Vlade kako bismo se dogovorili na koji način da nam se povećaju primanja. Imamo uvjeravanja da o tome rade sad, nakon dolaska s odmora. Čekamo da vidimo kakva su njihova rješenja. Tražimo povećanje startnog koeficijenta, a tražićemo i da se poveća obračunavanje prekovremenog rada, dežurstava i rada po pozivu. Vrlo često imamo takva zaduženja i rad poslije 22 časa uveče”, ističe Krivokapićeva.

Ona objašnjava da ne govore o procentu, već traže konkretna povećanja plata svim medicinskim radnicima jer, kako kaže, na taj način jedino funkcioniše sistem tokom čitavog dana.

“Dok god imamo nedostatak kadra, to se nadomješta angažovanjem postojećih ljekara i zato tražimo izjednačavanje koeficijenatau granskom kolektivnom ugovoru sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. U Rumuniji su plate već povećane 120 odsto, što nije bilo dovoljno njihovim ljekarima da ostanu da rade u svojoj zemlji. Kosovo je povećalo plate 100 odsto i imaju daleko veće zarade nego mi. Srbija povećava plate medicinskim sestrama 12 odsto, Hrvatska osam odsto. To su povećanja u nizu. Mi smo predlagali da se plate povećaju na svako pola godine, ali nijesmo imali razumijevanja za taj predlog. Premijer Duško Marković je najavio da je na redu povećanje plata doktorima i nastavnicima, vidjećemo da li će se to ispuniti”, kaže Krivokapićeva.

Mladim doktorima omogućiti dostojan život

Ljiljana Krivokapić ističe da je odliv kadra veliki problem i za Crnu Goru, ali da se većim zaradama mogu zadržati stručnjaci.

“Na najmanju moguću mjeru treba smanjiti odlaske doktora. Razvijene države su Meka za nas koji imamo znatno manje zarade u svojim državama, za mlade ljude koji su puni elana i želje da uče i bolje zarade. Svako ima pravo da to uradi, ali država mora da preduzme korake da se to ne događa. Treba da ponudi posao mladim ljudima, bolje plate i omogući im usavršavanje i napredovanje. Mladim doktorima treba da riješi stambeno pitanje kako mladi bračni parovi ne bi odlazili iz države. Mi ćemo se zaista truditi da mlade kolege ostanu u svojoj zemlji”, navodi Krivokapićeva.

74

avatar
1000
34
40
0
 
65
GocaBoracSejoSkromanKalimero
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goca
Gost
Goca

Obični radnici nemaju familija , nemaju stomaka, nejedu ,ne piju no samo sestre i doktori sram vas bilo nika se ne najeli

Sejo
Gost
Sejo

Naravno da bi trebalo povecati. Ali vama je naslov kao da su vec dobili tu povisicu. Čisto da pomamite ljude koji rade za 300e. Svakako mislim da ce im povecati za 30 ili 15 eura.

Skroman
Gost
Skroman

A pominje li iko one zene koje se raspadose cisteci i kupeci sve i svasta i za svakim?Kad kazem svakim onda mislim na cjelokupan narod od pacijenta do radnika.

Pitam se
Gost
Pitam se

Koliko ce biti povecano izabranim lekarima koji rade i zamene i prime na primarnom nivou min50 pacijenata? Zasto njih niko ne pominje?mi smo ti mladi sto hocete da zadrzite pa gospodjo koliko ce biti nase povecanje a nismo specijalisti?

Borac
Gost
Borac

Ljekare opste prakse niko ne pominje. Kao da je nedovoljno sto smo “samo” zavrsili medicinski fakultet.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Minimalac 200 a javnom sektoru povećanje od 300 eur, svaka vam čast. Sutra neka ne idu na posao ostali koji rade u zdravstvu, a nisu dobili ista povećanja, pa im pokažite ko je gazda. Neka se uguše u vlastitom smeću.

Japan dno
Gost
Japan dno

Nego sto nego zasluzuju! Svi mi zasluzujemo, all bas zbog ovog teksta je niko nece dobiti jer ne smije niko da ima vise od mafijaša i političara u Montenegru!

mrgud
Gost
mrgud

ne mozemo svi u doktore i direktore .u njemackoj automehanicar i keramicar imaju vecu platu od doktora , , , pa vidite , , ,kod nas zanat nam je mizeran odvratan . . .to su nasa razmisljanja .donekle . . .procijenite sami . . svo postovanje svim strukama . .u upravi za imovinu primaju se samo aktivisti . . iako… Više »

Zanat zakon
Gost
Zanat zakon

Pa i kod nas keramičar zaradi barem 3x više od specijaliste. I duže se čeka nego MR.

PetarPan
Gost
PetarPan

Povećati 300€ i doktorima i sestrama,i to onima koji su sručni i ljubazni.Ko su ti?Znaju se oni međusobno kao u svakom kolekrivu.Sve dok je svima isti stimulans svi će biti drski,nevaspitani kao da robijaju a platu dobijaju od naših para…

Miladin
Gost
Miladin

Standard jedne drzave mjeri se po tome na kom nivou su joj prosvjeta,kultura i zdravstvo.Pa,vi pogledajte,gdje smo!

Grigor
Gost
Grigor

Da imaju sestre i neznalice doktori vise plate od ekonomista, pravnika, inzenjera, profesora ahahahahha

Zbunjena
Gost
Zbunjena

Pa valjda imaju koju godinu skole vise i bar malo vise odgovornosti Grigore, ne vidim sto je tu smijesno, smijesan je tvoj komentar!

Delboj
Gost
Delboj

Slazem se, samo ne znam ko ce to da placa. Preduzetnici sigurno ne mogu, zajasite malo Vladu i Skupstinu da ne putuju po 100-toro svake nedelju dana pa ce bit para.

Roki
Gost
Roki

Podrzavam cak i povecanje sestrama. Ne zbog toga sto zasluzuju, jer vecina ne zasluzuje ni toliko koliko primaju, nego zbog toga sto ce ako im povecaju platu dostina htjeti da radi taj posao, pa ce lakse smijeniti ove drske, nesposobne, neljubazne i iskompleksirane sestre, narocito “glavne sestre” koje su umislile da su bogovi.

Doktor KCCG
Gost
Doktor KCCG

Prodali ste se 2016.kada je SDM predlagao te koeficjente. Dobro se sjećam kako ste hvalili Šegrta da je povećao plate u granicama mogućeg. Sve to za 350.000 eura koje je MZ sipalo u vašu zadrugu.

Aninomna
Gost
Aninomna

Radim kao medicinska sestra u kccg ,ko nije radio ili nije gledao nas dan ,na bilo kom odeljenju ili ambulanti je moze govoriti nista Ljudima je tesko kad imaju jednog bolesnika kuci pa se kolje familija ko ce ga presvuci a mene ceka po njih 20 ,i to po 12 sati sa nijima ,dnevna smjena nocna smjena Normalno je i… Više »

Pipun
Gost
Pipun

Zna vas cijela Crna Gora odlično, nemojte nam prodavat priču o vašoj finoći i marljivosti…

sabrija
Gost
sabrija

Evo do sad se pisalo kako idu doktori a sad pisete kako ne treba da im se povecava plata. Ministre, nemoj da te ja ucim kako se to radi… Nijesu svi ljekari isti strucnjaci, Treba podici plate strucnom kadru, specijalistima koji imaju znanje. Trebate da saljete ljekare na strucno osposo… pa onda plata veca. Ne moze ljekar koji je tek… Više »

Send this to a friend