Društvo

Ljekarima zabranjeno da primaju poklone

Ljekarska komora Crne Gore donijela je Kodeks medicinske etike i deontologije kojim je utvrdila etička načela u obavljanju profesionalnih dužnosti članova Ljekarske komore, ali i uredila odnose članova Komore prema pacijentima, kao i međusobne odnose članova Komore, pišu Dnevne novine.

Cilj Etičkog kodeksa, koji je stupio na snagu prije 16. marta,  je da čuva slobodu i ugled ljekarskog poziva, podiže kvalitet ljekarskih usluga i ojača povjerenje između ljekara i pacijenta, uz poštovanje koncepta autonomije i prava pacijenta. Kodeks medicinske etike i deontologije, kako je kazao Dnevnim novinama predsjednik Skupštine Ljekarske komore dr Nebojša Sekulić, sličan je prethodnom, ali je za razliku od njega sada jasniji i konkretniji.

“Kodeks definiše, prije svega, moralna načela, pa obaveze ljekara kao i međusobne i odnose prema pacijentima koji su danas u centru pažnje ili bi trebalo biti. Dotakao se svega. Malo više sfera je dotaknuto u odnosu na prethodni Kodeks. Dakle, definisani odnosi ljekara i pacijenta, međusobni odnosi ljekara, zatim biomedicinska istraživanja, neplodnost, sterilizacije, nezakoniti prekidi trudnoće, odnos prema umirućim pacijentima i porodici, koji su bili i u prethodnom Kodeksu, sada nisu uopšteni već su konkretnije uređeni”, kazao je Sekulić i dodao da Kodeks prati i dostignuća u nauci i tehnologiji i dostignuća u medicini pa je tome posvećeno više pažnje, kao i brizi prema djeci.

Osim redovne i definisane naknade za ljekarski rad, u obliku plate ili honorara, i zadovoljstva što je pomogao pacijentu, drugo sticanje materijalne ili bilo koje druge koristi iz njegovog ljekarskog rada, u suprotnosti je sa Etičkim kodeksom.

“Ljekarski rad se vrednuje zaradom. Svako sticanje materijalne i druge koristi na osnovu pružene zdravstvene usluge u suprotnosti je sa Etičkim kodeksom. Uslovljavanje pružanja zdravstvene usluge materijalnim i drugim ličnim koristima u suprotnosti je sa Etičkim kodeksom”, piše u tom dokumentu.

Zabranjena je i zloupotreba zanimanja i položaja od ljekara.

“Ljekar ne smije da koristi ljekarski poziv ili položaj da bi sebi ili drugome pribavio nezakonit materijalni dobitak ili drugu pogodnost. Ljekar ne smije da koristi nazive koji mu nijesu zvanično dodijeljeni. Prilikom davanja ljekarskih potvrda, izvještaja i mišljenja, ljekar treba da postupa sa povećanom pažnjom i prema najboljem znanju. Davanje lažnih potvrda, izvještaja i mišljenja o ljekovima, medicinskim sredstvima, medicinskim proizvodima, metodama liječenja ili stanju zdravlja pacijenta predstavlja grubu povredu načela medicinske etike. Nekritičko objavljivanje i propagiranje nedovoljno provjerenih dijagnostičkih, terapijskih i drugih metoda liječenja, kao i ljekova, etički je prekršaj”, propisano je Kodeksom.

Ljekar je dužan i da se suprotstavi nestručnim, neetičkim i nezakonitim postupcima ljekara u oblasti dijagnostike i liječenja i da o tome obavijesti nadležne organe i institucije.

U Kodeksu posebno naglašavaju da je dužnost ljekara da se istrajno zauzima za zdravu okolinu djece i posvećuje im posebnu brigu, naročito ako su fizički ili psihički bolesna.

“Ukoliko postoji osnov sumnje da je vršeno zlostavljanje, zanemarivanje, zloupotreba, mučenje i nepostupanje po ljekarskim savjetima, ljekar će upozoriti nadležne institucije i prema mogućnostima omogućiti zaštitu djeteta. Pregled i pružanje medicinske pomoći osobi mlađoj od 16 godina ljekar obavlja uz saglasnost roditelja ili staratelja, izuzev u hitnim slučajevima”, precizirano je Kodeksom.

11

avatar
1000
9
2
0
 
11
vekirakiTitograđanin...EL_Gordo 🇲🇽
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

ljekari liječite poklone smiju uzeti sudije i političari

raki
Gost
raki

Zabranjeni pokloni a novac niko ne pominje…smijesno

...
Gost
...

nije problem kad humani posao radis iz strasti, iz ljubavi, i jednako prema svima, pa dobijes neocekivan poklon zbog svoje ljudskosti i savjesnosti. Problem je kad takav posao radis iz cistog interesa, nesavjesno, neljubazno, ocekujes (zahtijevas) poklone i onda kad to dobijes postajes (donekle) ono sto treba da budes – human covjek sa humanom profesijom. Ako to ne mozes bez… Više »

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Ni Milku od 300 grama ??

Jovanka
Gost
Jovanka

Ovim nasim treba zabranit i da lijece…

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Tebe treba zabranit da pišeš na portale…

Bot
Gost
Bot

Treba zabraniti prodaju koverata pa kad nemas u sto da stavis pare i doktori ce imati razumijevanja….

Etika
Gost
Etika

Ima li u tom kodeksu i da plata treba da mu je veća nego šalterašici iz banke? Da treba da je u svakom pogledu društvena elita? I ko će meni da zabrani da ponesem cvijeće i bombonjeru svojoj doktorici? Mugoša iz komore možda?

Mileva
Gost
Mileva

Samo apoeni od 100 €

Ehhhhjjj
Gost
Ehhhhjjj

CUDNO
ZAR JE POKLON KADA DIJETE TRCI U ZAGRLJAJ SVOM .DOKTORU I S OSMIJEHOM MU PRUZA SVOJ CRTEZ….SVOJU NAPRAVLJENU ILI OD RODITELJA KUPLJEN …
POBRKALI STE NESTO SA ODNOSOM DJETETA I DOKTORA…

nijenego
Gost
nijenego

Mislite na crtež na novčanici…

Send this to a friend