Društvo

Ljetnja škola molekularne biologije u Kotoru okupila studente iz regiona

Ljetnja škola molekularne biologije, koja je organizovana u Kotoru od 9. septembra do danas, okupila je studente bioloških, medicinskih i biotehničkih nauka iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Iz Ministarstva nauke saopštili su da je ideja je da ta Škola postane tradicija i da se svake godine omogući određenom broju studenata da se upoznaju sa nekom od novih oblasti iz molekularne biologije.

“Tema ovogodišnje škole je “Sekvencioniranje jedarnog materijala pojedinačnih ćelija” (“Single cell sequencing”) i bila je idealna prilika da se studenti upoznaju sa najsavremenijim tehnikama istraživanja u molekularnoj biologiji. Pored predavanja i praktičnog rada u laboratoriji studenti su imali priliku i da se upoznaju sa metodama sakupljanja uzoraka u Bokokotorskom zalivu, a koje im je demonstrirao tim ekperata iz EMBL-a”, ističu u Ministarstvu.

Na otvaranju Škole govorio je Detlev Arendt, vođa jedne od istraživačkih grupa u EMBL-u u Hajdelbergu, koja se bavi istraživanjem jednostavnih morskih organizama i ćelija od kojih su građeni, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru Mirko Đurović i Đurđina Bulatović iz Ministarstva nauke.

Ljetnju školu molekularne biologije organizovalo je Ministarstvo nauke u saradnji sa EMBL-om (European Molecular Biology Laboratories) i Institutom za biologiju mora.

“Crna Gora je od prošle godine članica renomirane organizacije EMBL, što predstavlja značajan uspjeh na polju internacionalizacije naučnog istraživanja”, naglasili su u Ministarstvu nauke.

Send this to a friend