Društvo

Ljumović traži odgovornost profesora: Tužbe protiv Šoškića i Begića

jankoljumovic.jpg
Janko Ljumović

Vanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore Janko Ljumović, koji nedavno nije izabran u zvanje redovnog profesora, pravdu će potražiti pred Osnovnim sudom tužbom protiv profesora Nenada Šoškića, koji je predstavnik umjetnosti u Naučnom odboru, i koji je, smatra Ljumović, zloupotrijebio službeni položaj kadavje po ličnoj osnovi osporio njegov izbor, saznaje Pobjeda.

Ljumović je Pobjedi potvrdio ovu informaciju, navodeći kako će se žaliti i ombudsmanu zbog toga što je u ovom slučaju diskriminisan njegov rad. Kaže da će podnijeti pritužbu protiv Šoškića, ali i profesora Mirana Begića.

Objašnjava da je Begić, koji je inače profesor na Muzičkoj akademiji i potpredsjednik Upravnog odbora UCG, kao član Vijeća za umjetnost, na sjednici na kojoj se odlučivalo o Ljumovićevoj kandidaturi za redovnog profesora “nipodaštavao njegov rad po ličnoj osnovi”.

Pojašnjavajući zašto je odlučio da pokrene sudski spor protiv Šoškića, kao predstavnika umjetnosti u Naučnom odboru UCG, Ljumović je istakao da je on bio dužan da štiti integritet i propise, što prilikom rasprave o Ljumovićevom izboru u zvanje nije učinio.

“Tražiću njegovu odgovornost pred sudom, jer je zloupotrijebio službeni položaj”, dodao je Ljumović.

Kako to nalaže procedura, o izboru u zvanje izjasnio se i Naučni odbor koji je u mišljenju preporučio senatorima da Ljumović bude izabran u zvanje redovnog profesora za oblast pozorišna produkcija na Fakultetu dramskih umjetnosti, ali je istakao i dilemu u smislu da njihova preporuka ne mora da se prihvati ukoliko se ispostavi da “produkcija nije umjetnost”.

I upravo to bio je razlog zbog kojeg je Senat 3. jula odlučio da Ljumović ne bude izabran. Glavni zagovornik takvog stava i Naučnog odbora i Senata, kako se kasnije ispostavilo, bio je upravo Nenad Šoškić, zbog čega je oštro reagovao i Fakultet dramskih umjetnosti. Fakultet je čak zatražio od rektora Danila Nikolića da smijeni Šoškića iz Naučnog odbora, uz konstataciju da ovaj slučaj dovodi u pitanje njegov kredibilitet i kapacitet za objektivnim i transparentnim tumačenjem mjerila za izbor u akademska i naučna zvanja za oblast umjetnosti. Nikolić, za sada, nije reagovao na njihovu inicijativu.

“Šoškić, redovni profesor Fakulteta likovnih umjetnosti i član Naučnog odbora UCG, je beskrupulozno usmjeravao i uslovljavao tok donošenja odluke što ima elemente etičke i krivične odgovornosti… Rok za podnošenje tužbe za sud je tri mjeseca od događaja, odnosno otkad je donešena odluka Senata, 3. jula. U zakonskom roku ću reagovati”, istakao je Ljumović.

Osim Naučnog odbora, između ostalih, i Vijeće za umjetnost UCG se ranije izjasnilo pozitivno za izbor Ljumovića u zvanje redovnog profesora. Protiv je bio profesor Miran Begić, što, kaže Ljumović, naravno nije sporno, ali jeste način na koji je govorio o njegovom radu, jer se “neakademski i neetički ponašao”.

“On je na Vijeću brutalno lično osporavao moje djelo. Bio je brutalan u komentarima i stavovima o meni. Čak je izjavio: “Ja slobodno znam da će ovo biti prenijeto Janku Ljumoviću, slobodno mu prenesite”. Na Vijeću su pokušavali da ne reaguju na te njegove konstatacije, jer su htjeli da odvoje lične stvari od profesionalnih. Govorio je da je sve to lično, i da njega to ne zanima i šta ako je lično. Njemu je to lično legitimno”, kaže Ljumović.

Na Begića će pritužbu adresirati ombudsmanu.

Odluka da odgovornost dvojice profesora zatraži kroz zakonom predviđene institute tužbom sudu i ombudsmanu, kako kaže naš sagovornik, nije samo odbrana integriteta pojedinca, već i integriteta profesije.

Interesantno je da se Senat nije izjasnio da je protiv njegovog izbora u zvanje redovnog profesora, ali ga nije ni podržao. Nijedan senator nije glasao protiv Ljumovića, već ih je desetoro bilo uzdržano, a za je glasalo njih osmoro.

Kada je prošle godine smijenjena rektorka Radmila Vojvodić, u znak podrške, Ljumović koji je tada bio ministar kulture podnio je ostavku. U referatu za njegov izbor u zvanje redovnog profesora upravo se, među recenzentima koji ga preporučuju za to zvanje, nalazi Vojvodić.

Janko Ljumović neće, kako kaže, iz dva razloga iskoristi zakonsko pravo da tuži i Senat.

“Prvi je uvjerenje da sud nije mjesto koje treba da određuje izbor u akademsko zvanje, bez obzira na neutemeljenu kontraodluku Senata kojoj su prethodile sve pozitivne odluke u samoj proceduri izbora, što jednoglasno,što većinski. Drugi razlog je što smatram da ovaj događaj treba da ostane jedinstven u svojoj izvedbi, i da ne treba da ima reprizu na sudu. Konačno, to jeste autonomija Senata i senatora, bez ozbira što nijesu imali stav o pitanjima koja jesu u njihovoj nadležnosti, na što ih podsjećaju i zaključci Vijeća”, rekao je on.

11 Komentara na "Ljumović traži odgovornost profesora: Tužbe protiv Šoškića i Begića"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend