Društvo

Lokalna uprava traži da ponta Seljanovo bude dostupna svim građanima

Foto: BokaNews

Opština Tivat zahtijeva da Ministarstvo održivog razvoja i turizma izmijeni Atlas crnogorskih plaža i kupališta u dijelu koji se odnosi na pontu Seljanovo, odnosno, da se kupalište 5A u cjelini koristi kao javna gradska plaža bez postavljanja mobilijara i planiranog bara sa terasom, a da njime upravlja Komunalno preduzeće, prenosi Pobjeda.

Taj Vladin resor pripremio je prijedlog atlasa crnogorskih plaža i kupališta, po kome su na ponti Seljanovo predviđeni plažni barovi sa terasama i prostori sa ležaljkama. Ta lokacija je podijeljena na dva kupališta (5A i 5B), 5A je prostor na kom se nalazi svjetionik, a 5B je prostor koji se proteže od čempresa do rampe za lica sa otežanim kretanjem i korisnike kolica.

Na kupalištu 5A Morsko dobro je planiralo postavljanje plažnog bara od 30 kvadratnih metara sa terasom od 50 kvadratnih metara i prostor za postavljanje plažnog mobilijara, čime bi bila popunjena polovina kupališta 5A. Na kupalištu 5B je planirano postavljanje bara od 10 kvadratnih metara sa terasom od 30 kvadratnih metara i 50 odsto prostora za postavljanje plažnog mobilijara. Sekretarka za planiranje prostora i održivi razvoj Tamara Furtula kazala je kako je stav opštine, povodom te lokacije, da i u narednih pet godina, koliko je aktuelan Atlas, ona bude dostupna svim građanima i ne bude predmet bilo kakvih vidova zakupa, uključujući i investiciona ulaganja.

“Opština je, i u pogledu kupališta 5B, tražila da se zamijeni režim korišćenja tako da dio bliži kupalištu 5A bude bez mobilijara, a drugi dio sa mobilijarom. Takođe, tražili smo da se isključi postavljanje plažnog bara sa terasom jer u zaleđu kupališta postoji ugostiteljski objekat”, rekla je Furtula.

Ona je naglasila da je opština u više navrata JP Morsko dobro dostavljala mišljenje o statusu Ponte Seljanovo. Pored ostalog u aprilu prošle godine, dali su niz primjedbi na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i zalažući se da Ponta Seljanovo, kao jedina prirodna plaža, ostane dostupna svim posjetiocima. Neslaganje sa izdavanjem plaže i bojazan Tivćana da ne ostanu bez nje iskazani su i tokom javne raprave o elaboratu i protestnom šetnjom u organizaciji građanske inicijative “Bokobran”. Kompanija Si trejd imala je namjeru da plažu naspe pijeskom i na njoj postavi 252 ležaljke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jadranka Jonska
Gost
Jadranka Jonska

Pokupite se i branite pontu.Nasa je

Tomos
Gost
Tomos

To je prelijepa plaža sa onom “klupom”.
Tivćani znaju o kojoj klupi je riječ, izborite se za to. Makar pokušajte…

Tomos
Gost
Tomos

E ovo treba podržati, ali neće biti bez 5 konentada, a poslije će im neko drugi biti kriv što nemaju đe ući u vodu..

Marko
Gost
Marko

Zavrseno vam je to.

Šuger
Gost
Šuger

E do čega je doslo da se Opstina i građani ne pitaju ni za svoje gace.. nema se u Tivat obicni muceni covjek ni dje okupati vise. Gradsku plazu su dali tajkunu, svo seljanovo pod lezaljkama, jos i pontu neka daju

Send this to a friend