Društvo

Lovačka organizacija Podgorica: Lov nije svirepo i masovno ubijanje divljači već zaštita i briga o divljači

Lovačka organizacija Podgorica najoštrije osuđuje ubistvo mečke, koje se desilo prije neki dan u beranskom selu Rovca, jer se radi o krivolovu i odstrelu trajno zaštićene divljači u Crnoj Gori. (Zakon o divljači i lovstvu), saopšteno je iz te organizacije.

Podsjećamo da su tom prilikom dva mladunca, mečeta su ostala bez majke, zaštite i hrane tako da je i njihova sudbina potpuno neizvjesna. U LO Podgorica poručuju da je u potpunosti u rukama humanih ljudi i lovačkih organizacija čiji je prvoshodni zadatak – zaštita divljači.

“Ono što ohrabruje, a što se zna u široj javnosti, da je dio beranskih lovaca otkrio ubijenu divljač, alarmirao nadležne službe kako bi se krivci priveli pravdi. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su brzom i efikasnom akcijom priveli osumljičene za ovo krivično dijelo”, kazali su iz LO Podgorica.

Prema njihovim riječima lov nije svirepo i masovno ubijanje divljači već zaštita, briga o divljači (uzgoj) pa tek onda odstrel i to u okviru zakona i pravilnika.

“Zato pokretanje inicijative nekih nevladinih organizacija za ‘uvođenje moratorijuma na lovstvo u roku od pet godina’ je kontradiktorno, ne rješava problem i predstavlja popriličan pucanj u prazno. Lovačkim organizacijama treba pomoći da se bolje organizuju, da pojačaju lovočuvarsku službu, da se pomognu u tehničkim sredstvima i sredstvima prevoza, da lovočuvari imaju puni motiv da rade pošteno i principijelno na zaštiti naših prirodnih dobara. Samo na taj način rješavamo problem krivolova, a ne nikako uvođenje ‘moratorijuma’. Lovstvo bi značajno stagniralo, a divljač ne bi imao ko da štiti, postoji u svijetu jasan stav da je najgore stanje u područjima gdje nema uređenog lova”, saopšteno je iz LO Podgorica.

U novembru prošle godine LO Podgorica je imala sličan problem zbog odstrela mečke u kanjonu Male Rijeke.

“Oni koji su počinili to monstruozno dijelo su identifikovani jer ih je pratio lovočuvar, pokrenuti su postupci i očekujemo reakciju državnih organa. Znači Lovačka organizacija treba da reaguje na krivolov, da po mogućnosti identifikuje počinioce ali je dalja procedura na primjeni zakona, na državnim organima”, navode oni.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
KLMAnonimniMitar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

Da nije zalosno
Bilo bi smijesno
I lov nam je kao sve ostalo

Anonimni
Gost
Anonimni

Lovačka društva su humanitarne organizacije. 😂😂😂

Mitar
Gost
Mitar

Hahaha, a nemojte pričat, ma šalite se..

Send this to a friend