Društvo

Majke prekinule protest jer im je obećan sastanak s ministrima i premijerom

Više stotina majki prekinulo je danas oko 15:40 sati protest ispred zgrade Vlade u Podgorici, nakon što su im iz Vlade poručili da će ih primiti u utorak ili srijedu kako bi se odgovorilo na njihove zahtjeve koje potražuju- da im naknade sa 336 i 192 eura ne budu smanjene na 264, odnosno 144 eura.

Ukoliko do tada ne dobiju odgovor ponovo će se, kako su najavile, okupiti i poručile su da se neće povlačiti dok ne bude povučena odluka o smanjenju naknada majkama sa troje i više djece.

Obećano im je da će ih u utorak ili srijedu primiti ministri rada i socijalnog staranja i finansija Kemal Purišić i Darko Radunović, a na sastanku se očekuje i premijer Duško Marković.

One i njihovi članovi porodica prenoćili su uprkos hladnoj februarskoj noći, a majke su vrijeme uglavnom provodile pjevajući.

Predvodnica majki Željka Savković poručila je majkama da se ne boje i da neće odustati od zahtjeva.
Željka Savković
“Srećan put, prikupite snagu za sljedeći dolazak ako ne budemo ispoštovane. Ukoliko se naknade ne vrate na staro zakazaćemo novi protest i zvaćemo cijelu Crnu Goru”, kazala je ona. 

15:40

Majke se razilaze

15:04

Savković dobila odgovor iz Vlade da će se u utorak ili srijedu Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo finansija oglasiti povodom rješenja problema.

Žene skandiraju “Ne vjerujemo!”.

Savković pregovara sa predstavnicama majki koji je sljedeći korak.

14.50

Iz Vlade pozvali predstavnicu Savković da uđe u zgradu.

Majke i dalje čekaju ispred.

 

 14.15

Stigli Dritan Abazović i Aleksa Bečić.

14.11

Pomoćnik direktora UP Nikola Janjušević stigao u zgradu Vlade i Jovica Rečević, šef CB-a.

14:00

Stigle majke iz Kolašina da pruže podršku.

13:42

Frontovci napustili protest.

13:19

Funkcioneri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Slaven Radunović, Predrag Bulatović, Branko Radulović i Milan Knežević su stigli na protest da podrže majke. Kako su poručili, došli su da se solidarišu sa njima i odbacili su tvrdnje da je okupljanje ispolitizovano.

DF-ovci na protestu

13:00 

Majke poručuju: “Pojavi se Duško sada ili će pasti Vlada”.

12.14

“Markoviću, požuri. Čekamo odgovor”, poručuju majke.

11.51

Savković poručila da će ipak Vladi dati rok do 15 časova.

“Tražile smo da ponesemo novi zahtjev i da odredimo tačno vrijeme za pregovore. Na portirnici su nam rekli da Vlada zasijeda po pitanju jučerašnjeg zahtjeva i da ćemo biti obavješteni o svemu. Ako se ne jave, tražićemo odgovor”, saopštila je ona.

11:49

Savković pročitala zahtjev koji će uručiti kabinetu predsjednika Vlade.

“Od Vladinog odgovora zavisi nastavak protesta. Nadam se da će do 13 sati odgovoriti i kazati ko će da nas primi”, kazala je ona.

Predstavnici policije obavjestili majke da će im biti odgovoreno na jučerašnji zahtjev i da nema potrebe za novim.

11.23

Majke od umora posustaju pa se veliki broj njih nalazi na trotoaru preko puta Vlade.

10:54

Odluka pala da majke ipak ostanu ispred.

10:49

Savković predložila da jedna po jedna majka uđe u Vladu i sa ličnim kartama podnesu zahtjev premijeru da ih primi. Majke to ne prihvataju, jer smatraju da će to iz Vlade zloupotrijebiti.

“Uputile smo zahtjev Markoviću da nas primi da razgovaramo o problemu danas ovdje. Ostavile smo brojeve telefona da nas zovu”, kaže ona.

10.44

“Predstavnice su ušle da vide ko može da ih primi”, kazala je jedna od majki.

10.38

Savković poziva majke na strpljenje.

10.22

Predstavnica Željka Savković zamolila je policajce da uđu i kažu nekome iz Vlade da im se obrate.

10.10

Ispred Vlade protestuje 500 majki.

“Svako priča pomalo, a naš Duško ni malo, neće, ne smije da ga Milo ne bije”, nastavljaju sa pjesmama majke.

09.22

Savković u međuvremenu poziva Markovića da zakaže sastanak.

“Nećemo da molimo, mi tražimo i zahtjevamo”, poručuje ona.

Majke su dale Vladi rok da za sat vremena odgovore na njihov zahtjev, da ne bi, kako dodaju, ovdje bile i sjutra.

 

09.15

“Svi oni koji kažu da je ovaj protest politizovan- lažu”, poručuje predstavnica majki Željka Savković.

“Ko je hrabar nek nam to kaže u oči”, dodaje ona.
09.09

“Ovo su vam ružne slike, stići će do Amerike, pa vas zato, moje zlato neće primit ni u NATO”, i dalje pjesmom pozdravljaju Vladu.

“Markoviću, života ti, ženama se ti obrati, obrati se ako smiješ nemoj da se od nas kriješ”, poručuju one.

Uprkos porukama, nema odgovora iz Vlade.

09.03

Kako su novinaru CdM-a kazale, očekuju podršku majki iz Nikšića, a neke od njih se boje da autobusi ne budu blokirani.

Razočarane su, kažu, malim odzivom majki iz Podgorice.

08.51

Majke nastavljaju sa pjesmom pa pjevaju: Pjevaj grlo, pjevaj jače nek Marković danas plače, neka plače, nek se stidi, svoju bruku da ne vidi.

Osim premijeru, pjevaju Nikšićanima i Pljevljacima, ali i majkama sa primorja čiji dolazak očekuju.

Pjesmom one pitaju premijera je li mu žao majki, a pojedine poručuju- pjesma nas je održala, njoj hvala.

08.22

“Markoviću bar se javi, stigli tvoji Mojkovčani”, glasi jos jedna pjesma u izvedbi majki.

08.16

“Evo prošlo osam sati, otvorite vrata”, pjevaju majke.

 

08.12

Predstavnici Demokrata donijeli su majkama voće, a one su ga ponudile policajcima.

07.00

Uprkos hladnoj februarskoj noći, majke jutros poručuju da će biti istrajne, te da neće dozvoliti da im naknade sa 336 i 192 eura, budu smanjene na 264, odnosno 144 eura.

“Hladno nam je bilo, dobijale smo čajeve i hranu. Iz Ostroga smo dobili ćebad. Izdržaćemo”, kazala je CdM-u jedna od majki.

Kažu i da nijesu zadovoljne podrškom naroda.

Novinar CdM-a javlja da jake policijske snage i dalje obezbjeđuju ulaz u Vladu.

“Dobro jutro, majke drage, imate li danas snage”, pozdravila ih je Željka Savković, organizatorka protesta.

“Čekamo Duška Markovića da mu poželimo dobro jutro”, dodaje ona.

Podsjećamo, CdM-u je juče iz Vlade saopšteno da protest majki u Podgorici predvode članovi Demokratskog fronta i on je politički motivisan i usmjeren na destabilizaciju, pa zbog toga nije došlo do susreta predstavnica demonstrantkinja sa premijerom Duškom Markovićem.

Ipak, Vlada je spremna na socijalni dijalog sa majkama o svim aspektima ovog problema kako bi se pronašla prihvatljiva i održiva rješenja, rečeno je CdM-u iz Vlade Crne Gore.

Organizatorka protesta za CdM je jasno poručila-iza njih nije politika već majke Crne Gore.

:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Jasarko
Gost
Pravo pitanje sta misle one ko ce im zaradit za isplatu tih naknada (naknada da bude majka omgg)…ovo malo privrednika sto oporezuju na svaki korak? Ne bi mi bilo zao 1oooe da primaju da je privreda u mogucnosti da to isprati. U CH su glasali na referendumu, pitanje je glasilo: Da li ste za to to da svaki punoljetni drzavljanin… Više »
Liberal
Gost

Ali “sLJedeće” sedmice. E jada ovih od DPSa!. AKO RASTGOSTE OVU LIJEPU DRŽAVU I RAZRODISTE OVAJ PLEMENITI NAROD, VALA STE NAM MOGLI BAREM JEZIK OSTAVITI DA NE IZMIŠLJATE OVE ROGOBATNE RIJEČI I NEUPOTRBLJIVA SLOVA!!!

rs4ewer
Gost
[email protected] Da muzeve imaju vec su dokazale jer im djecu nijesu donijele rode.Da ,,ponesto rabotaju doma,,to je sigurno, samo bih rad vidjeti tebe bar sat vremena u njihovoj ulozi.A ko ce radit i zaradjivat da bi se mogle isplacivat nadoknade,penzije i ostala socijala ..pa najbolje da pitas tvoje iz DPSa koji su sve prodali kako ova drzava vise ne bi… Više »
Marko
Gost

A ove naše majke, žene, sestre će da rade dok ove doma planduju. Kako, ne!

Djuzepe Meaca
Gost

A vidi ovu Savkovicku u COLMAR jakni od500 eurar

Goran
Gost

Ovo nije Colmar jakna, posto je moja firma uvoznik… ako malo bolje pogledas.

Snezana
Gost

Da imaju muzeve,sve bi one bile kuci,i ponesto rabotale .Nego dokone,hoce ljeba bez motike.E nece moci.Ko ce da im zaradjuje te nadoknade,pitaju li se te pametne glave?

SLoboda
Gost

Zasto onda samo majkama ovaj “lezi lebu da te jedem” novac… Ako cemo da pricamo o jednakosti, ajde da damo i ocevima to opciju, reicmo onim cija zena zeli da radi, a otac da podize djecu. Bar njima…

Anonimni
Gost

Sta pricas najbolje da ocevi primaju nadojnadu pravi Crnogorci da lezi kuci i dobija pare takav se ne treba ni zenit a ne da dibije nadoknadu

Anonimni
Gost

Sram vas bilo sve vas sto se sladite mukama ovih zena, da su vase majke ili sestre tam ne biste tako pricali, nego ste vi vjetovatno tatini i makini sinovi i kcerke koji uzivate benifite ove vlasti pa ne znate sta ove zene i njihove porodice prozivljavaju STIDITE SE !!!

Liberal
Gost

Šteta što se ne glasovi ne vide brojem nego samo balans . Tako bi se bolje vidjelo koliko ih je ođe koji bi prodali Crnu Goru za šaku dukata! Ne treba nama neprijatelj DOK JE DPS-a i NJIHOVIH SLEDBENIKA.

cabi
Gost
gledajte samo sliku slobodne crne gore majke nase sjede i bore se za svoja prava a iza njih sinovi nauruzani do zuba sa svim kacigama i protekcijom ,sinovi mila djukanovica ljudi moji ovo je prava slika koja treba da obidje svijet a ja cu je danas proslijediti medijima u francuskoj da vide slobodu crne gore da vide opasne kriminalce MAJKE… Više »
Pg keva
Gost

Naravno da je mali broj majki iz Podgorice kad vecina radi i pored penzije to im
dodje kao dodatak

danka
Gost

Vlada DPS-a samo zna da otima od sirotinje.

Peđa
Gost
Ovi HRABRI crnogorci raspalili iz tatinih toplih vila i stanova sa svojih skupih telefona. Pa zar ste TAKO NISKO PALI u dodvoravanju da ne mogu ni majke biti pošteđene vaših komentara ispunjenih MRŽNJOM i CINIZMOM? A vi mi se borite za Evropu a ne vidite dalje od novčanika! Vi koji potrošite tih tatinih 50 eura kad izađete na kafu, a… Više »
Kosta
Gost

Protest je ispolitizovan , jer ove poruke koje upucuju zene kao “ohrabljenje ” je slicne upucivala Branka Bosknjak na protestima kad su bili .

danka
Gost

Kristalno jasno da je ispolitizovan skup.

tschugo
Gost

[email protected] jasno i nije krstalno,jer u svakoj demokratskoj drzavi ,postoji pravilo vladavine prava i slobodnog misljenja,pa i majke imaju pravo za slobodu svojih zahtjeva,a to je demokratska cinjenica

Nikolina
Gost

Sve je ovo ja mislim maslo DF , jer oni sad koriste svakiu priliku da u svakom protestu svoje prste umijesaju i da podstaknu na pobunu.

Trend
Gost

Ne slažem se. Njihovo prisustvo izaziva sumnju, ali su majke trebale na početku naglasiti da ne žele nikakvu podršku opozicije da nebi ispalo da je politički motivisano. Da su malo razmislili oni se nebi tu pijavili da im otežavaju situaciju. Ali…

wpDiscuz

Send this to a friend