Društvo

Medresa potvrda da imamo savremeni obrazovni sistem

Premijer Duško Marković poručio je večeras nastavnicima, zaposlenima i svršenim maturantima i maturantkinjama Medrese “Mehmed Fatih“ iz Tuzi da Vlada godinama posvećeno projektuje obrazovni sistem koji će svakom učeniku i studentu omogućiti sticanje znanja neophodnih za uspjeh u profesionalnoj karijeri i da u multikonfesionalnoj Crnoj Gori nema bolje pripreme za život od obrazovanja koje predstavlja najbolju garanciju poštovanja drugih.

“Kvalitetno obrazovanje je jedan od najvažnijih činilaca sveukupnog napretka našeg društva, demokratskog i ekonomskog. Vlada godinama unazad posvećeno projektuje obrazovni sistem koji će svakom učeniku i studentu omogućiti sticanje znanja neophodnih za uspjeh u profesionalnoj karijeri. Ali ne zadržavamo se samo na zadatku lične afirmacije pojedinca – već želimo da znanja i dometi naših mladih budu snažan oslonac crnogorskom društvu u vremenu koje je pred nama”, rekao je premijer na svečanosti priređenoj u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović“ priređenoj povodom desetogodišnjice Medrese i uručivanja diploma grupi od 63 svršena maturanta i maturantkinje Medrese.

Kako je naglasio, razvijena svijest o multikonfesionalnom karakteru Crne Gore predstavlja prednost za upoznavanje njene kulture, istorije i tradicije.

“Nema bolje pripreme za život u društvu bogatom različitostima od kvalitetnog obrazovanja, koje je i najbolja garancija poštovanja drugog i drugačijeg u svojoj zajednici“, istakao je Marković.

Premijer je, govoreći o ovoj obrazovnoj ustanovi, rekao da ona predstavlja potvrdu da je Crna Gora država izgrađene demokratije i savremenog obrazovnog sistema.

“Ova škola već punu deceniju svoju obrazovno-vaspitnu misiju realizuje u skladu sa savremenim politikama i standardima u oblasti obrazovanja. Njen program ima istovjetnu važnost kao i javno važeći obrazovni program opšte gimnazije u Crnoj Gori, a Medresine diplome punovažne su u našem sistemu. Ali ne samo zakonska punovažnost, nego i njeno suštinsko ustrojstvo, ukazuju da u Medresi naši mladi stiču znanja o svojoj vjeri i religiji, crnogorskoj kulturi i tradiciji, ali i šire i svestranije obrazovanje o istoriji, filosofiji, književnosti, umjetnosti”, naveo je Marković.

Vlada je prije nepunih mjesec dana prihvatila finansiranje Medrese Mehmed Fatih u iznosu od pola miliona eura za 2018. godinu.

“A tako će biti i ubuduće!“, poručio je Marković.

Premijer je podsjetio da tradicija dobrih odnosa Crne Gore i Islamske konfesije datira još iz 19. vijeka, da je potvrđena i Ustavom za Knjaževinu Crnu Goru iz 1905. godine i da jenaša zemlja još 2012. godine, kao rijedak primjer u regionu i šire, potpisala Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

“Dakle, tradicionalno i pažljivo njegujemo odnose sa Islamskom zajednicom, a njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobru Crne Gore. Prilika je da i večeras ukažem na značajan doprinos bošnjačko-muslimanskog, i svih manjinskih naroda, u obnovi državne nezavisnosti Crne Gore. Sklad i povjerenje o kojem govorim je vrijednost kojom se ponosimo, i koja predstavlja čvrst oslonac građanske i prosperitetne države”, kazao je Marković.

Crna Gora je, ističe on, zrelo društvo, spremno da čuva i afirmiše različitosti, i kod svih nas duboko je ugrađen osjećaj da vjerske, etničke i kulturne raznolikosti obogaćuju građansko biće države.

“I to smo jasno pokazali u teškom vremenu ratova i stradanja u našem najbližem okruženju, kad smo sačuvali i Crnu Goru, ali i jedni druge! Upravo zbog toga je naša zemlja tu gdje jeste: globalno – u društvu najmoćnijih država današnjice, a regionalno – lider u demokratiji i evropskim integracijama, i najbrže rastuća ekonomija na Zapadnom Balkanu“, rekao je premijer.

Marković je na kraju obraćanja poručio maturantima i maturantkinjama Medrese da će im obrazovanje koje im je omogućila država i znanje koje su im prenijeli profesori dati mudrost da čuvaju i afirmišu ove vrijednosti.

“To je obaveza i zadatak koji vas očekuje u stvarnom svijetu, van školskih klupa. Vaše vrijeme tek dolazi, i ono će jednog dana ići na sud ispravnosti, kao što je to danas slučaj sa djelima moje, i generacije vaših roditelja. A mi smo vam obezbijedili državu, kao neprikosnovenog garanta da ćete uvijek biti svoji na svome, i uvijek imati kuću, da joj se vraćate i da je nadgrađujete“,  poručio je Marković.

Svečanosti su prisustvovali reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, potpredsjednik Vlade Rafet Husović, ministri za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, zdravlja Kenan Hrapović, gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović, direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafi, ambasadori Turske Serhat Galip, Palestine Rabii Alhantouliju, zamjenik Ambasadorke SAD u Podgorici i ombudsman Šućko Baković.

Send this to a friend