Društvo

Matica Boke: Vlada u slučaju krstionice selektivno primjenjuje zakon

Matica Boke je u saopštenju za javnost ocijenila da „Vlada Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Uprava za inspekcijske poslove u slučaju krstionice na Miholjskoj Prevlaci iz samo njima znanih razloga, selektivno primjenjuju Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata vrijeđajući osjećanja vjernika i zdrav razum građana Boke kotorske“.

>>>Krstionica je nelegalna i mora se ukloniti<<<

„Stotine izvršnih rješenja o rušenju nelegalnih objekata u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj, godinama unazad skupljaju prašinu u inspekcijskim ladicama, a Ministarstvo ministra Pavla Radulovića od 2012. godine uprkos odredbama tog istog Zakona ne želi da izda građevinsku dozvolu za obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila. Obala Boke Kotorske je potpuno devastirana nelegalnom i urbanocidnom gradnjom, posebno od stupanja na snagu kontroverznog zakonskog rješenja koje je omogućilo betoniranje poslednjih neurbanizovanih komada obale. Legalno i legitimno sprovođenje Zakona o izgradnji i uređenju prostora podrazumjevalo bi izvršenje tih rješenja po redosledu donošenja.

Sve mimo toga je selektivno sprovođenje zakona koje jedne favorizuje a druge diskriminiše, a pri tome se osnovano sumnja da je nedosljednost u redosledu izvršenja posljedica mita, korupcije ili drugih kriminalnih radnji. Ni u jednom dijelu Zakona ne stoji da se objekti klasifikuju po vrijednosti, kao i da se ruše po vrijednosti. Zato odbrana male Crkve-krstionice od 11-tak metara kvadratnih na Miholjskoj Prevlaci postaje bedem odbrane temeljnih prava vjernika i svih građana Crne Gore, ali i ogledalo usko-ideoloških motiva koji su jasno vidljivi u ovom slučaju“, ističe se u saopštenju UO Matice Boke.

U Matici Boke ističu da su vjekovima Bokelji svih konfesija, živjeli u skladu, sa izuzetnim osjećajem za različitosti, posebno po pitanju vjere. „I to je među narodom bokeljskim prepoznato kao neprocjenjivo blago i rijedak dragulj koji treba pažljivo i brižno njegovati, posebno čuvajući i gradeći svetinje.

Svetinje u Boki su uvijek bile svetinje, i bile su iznad svih dnevno političkih ili drugih dešavanja.

„Svetinje svetima“, nalaže Sveto Jevanđelje, a nama kao vjernicima u dan najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, ostaje da te liturgijske riječi ispoštujemo i sprovedemo u djelo, jer vjera nas je održala i pomogla da opstanemo na najljepšem dijelu kugle zemaljske, Boki Kotorskoj, pod mnogim okupacijama, da se sačuvamo i obnovimo svetinje.

Danas nam je više nego ikad potrebno duhovnog mira i poznatog bokeljskog suživota, sklada, i tolerancije koji pojedini jastrebovi sa strane pokušavaju da poremete.

Zaboravljaju oni da je Boka živjela u uređenim društvenim sistemima, gdje se znao zakon i red kao i posljednice neselektivnog sprovođenja zakona i prava, koje je jednako za sve.

Matica Boke vidi sve ljude dobre volje koji se okupljaju na Prevlaci kod Crkve-Krstionice kao prve na braniku zaštite i poštovanja Ustava Crne Gore i svih pozitivnih zakonskih propisa države Crne Gore.

Da je Bokeljima sve navedeno više nego jasno svjedoči i masovan odziv građana Boke svih vjera koji ovih dana potpisuju peticiju za očuvanje krstionice i obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila“, poručili su iz UO Matice Boke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Crnogoranima nije mijesto u Boku

zrno krstov
Gost
zrno krstov

U Boki je mjesto za “moravac” na rivi,pamidora-paradajz turistima,trubačima,”šta ima” “starosjediocima”,a ponekad i Njegoš valja,kao i nesretni kralj Nikola,da nije smiješno bilo bi za antropologiju i magnetnu rezonancu!

Obnevidio
Gost
Obnevidio

Crna mat(r)ica,svojata i Boku i pihhh! Gadi mi se pisati…

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Pa jeste, sve ruse bez nelegalne diskoteke i “vjerske” objekte.

Love Me now
Gost
Love Me now

Ovo ti je sve pobro “Misdirection” , evo vam po jedna tema a vi se budale (za sve CG stanovnike kazem) svadjajte a mi cemo nasu pricu zavrsavati, ako nije krstionica jeste limenka itd itd, mute nam pravu i jedinu vaznu sliku, HLJEB druze alooo, svi iste isti i svi nas lazete decenijama, HLJEB

razocarani
Gost
razocarani

Luna podrska Bokeljima.Rusenjem Krstionice,C.Gora ne brani Zakone,ve NAMJERNO zeli da srusi jedinu Crkvu ,SPC u C.Gori.
Mislim da se Ministar Turizma,otvoreno stavio u sluzbi policijskog dousnika,Mihaila,i da ovim putem zeli da za njega izvede radove.
Ovoga puta,to nece moci.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Dajte link za potpis peticije.

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Boka bokeljima!

Ljubo
Gost
Ljubo

KO STE vi

Bokelj
Gost
Bokelj

Ljudi za razliku od vas

Bokelj
Gost
Bokelj

Nezavisna Boka

Sasa
Gost
Sasa

Samo cekam da crkva napravi na primorju na divlje zgradu sa stanovima za trziste . Vjerujem da bi i tada okupili ove gradjane uz izgovor da ce pare od prodaje dati za narodnu kuhinju.

Animus
Gost
Animus

Pitanje za Maticu – da li je prije 90-tih bila srpska zastava na crkvi Sv.Nikole u Kotoru? Posto pricaju o nekakvoj toleranciji. Ateista sam i briga me za tu rabotu, al ovo sto SPC sprovodi u CG je cist fasizam i kulturni genocid, naravno u dogovoru sa Milom, da bi potencirali podjele. Amfilohije za Crnogorce kaze da su pasji nakot… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Koje Države? Izvini..

Dejan
Gost
Dejan

Ali bas je lijepa i nenametljivs

Libero7
Gost
Libero7

Kako nece svih vjera kad se sjere kako ste ih branili 90 g dovodili ste im u kuce izbjglice iz bosne i hrvacke

Libero7
Gost
Libero7

Matica boke cetnicka organizacija

vojvoda mandić
Gost
vojvoda mandić

Imaš li što protiv, libero?

Libero7
Gost
Libero7

Moji su davno porazili takve kao ti 50g ste bili u misju rupu pa ste sad izronili bez srama i obraza

Bokelj
Gost
Bokelj

Ja ne poznajem niti jednog četnika,ne vjerujem da si ih ni ti “puno” upoznao?
Što to znači “četnička organizacija”?
Da li si čitao Statut Matice Boke ili si onako lupio pa ostao živ?
Boka kotorska će imati ekonomsku u kulturnu autonomiju,na tome se već radi a sve u skladu (kako volite da kažete) EU integracijama.

...
Gost
...

” Bokelj”, ne fantaziraj, necemo komadati Crnu Goru na “autonomije”, u zo budi siguran. Autonomije i regije kod nas ne mogu postojati. Kako bi ti to lijepo smislio, batice, prvo kulzurna, pa ekkonomska, pa politicka, pa srbijanska transferzala do srpske vam republike….No, odmorite od ideja koje se NIKAD OSTVARITI NECE. Dzabe krecis!

Libero7
Gost
Libero7

Upozna sam ih dosta o 90 pa na dalje a posebno ovih sto brane objekte srpske crkve crkve koja bastini sve vrijednosti draze mihajlovica . A dovoljno da ne vole drzavu u kojoj zive

PlanetaKotor
Gost
PlanetaKotor

A dje su ovi iz Bokobrana da prosetaju sad protiv dvilje gradnje?

mojsilović
Gost
mojsilović

Oni su na našu stranu, ‘eli ti krivo?

Komunista
Gost
Komunista

Zašto kod nas ovakve gluposti prave samo Amfijeve pristalice? Ima još nekoliko tih religija, ali se skoro svi normalno ponašaju.

maks
Gost
maks

Sad nije u pitanju nelegalno podignuti objekat i poštovanje Zakona, no selektivna primjena Zakona?

Send this to a friend