Društvo

Maturanti optužili Medicinski fakultet za prevaru

Maturanti koji su pali na prijemnom ispitu za upis na Medicinski fakultet u Podgorici optužili su upravu te visokoobrazovne ustanove da ih je prevarila i da ih nije obavijestila o promjeni literature na osnovu koje treba da polažu prijemni, piše Dan.

<<<Da li je Luča precijenjena<<<

U otvorenom pismu 90 maturanata navodi se da su razočarani i da je u vodu pao njihov višemjesečni trud i učenje jer su se spremali iz knjige “Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita”, Beograd 2009. godine, a pitanja i zadaci na testu su bili iz udžbenika za gimnaziju.

“Kao što znate, od 102 kandidata za upis na Medicinski fakultet, nas 90 nije položilo prijemni ispit. Još strašnije je što niko od nekoliko onih koji su prošli nije postigao od ličan uspjeh. I najstrašnije, većina nas koji smo “pali“ ima „Luče“ dokaz da smo tokom 12 godina školovanja imali sve petice”, istakli su maturanti u otvorenom pismu.

Prijemni ispit bio je 7. jula.

“Spremali smo se po uputstvima koja smo dobi li na zvaničnom sajtu Medicinskog fakulteta. Mnogi od nas spremali su se cijele godine, svakodnevno provjeravajući informacije na zvaničnom sajtu. Naravno da smo imali uvid i u prijemne ispite koje su polagale prethodne generacije, neki od nas znaju i lično te studente. Dakle, sve vrijeme smo imali određenu sliku o tome šta nas tog 7. jula čeka na prvom od mnogih stepenika koje treba da pređemo kako bismo jednog dana, poslije mnogo godina odricanja i danonoćnog učenja, ostvarili svoje snove”, kažu maturanti.

Kako su dodali, niko ne može ni da zamisli kakav su šok doživjeli kad su dobili pitanja i shvatili da to što su učili neće biti vrednovano.

“Suočeni sa potpuno novim šablonom i ogromnim razočaranjem što nas je neko, očigledno prevario, odnosno, nije nas na vrijeme obavijestio šta se od nas očekuje, nijesmo digli glas, nijesmo se suprotstavili i nikome nijesmo skrenuli pažnju na tu sitnu „nelogičnost“. Umjesto toga, pokušali smo da „poletimo” u akademske visine iako su nam i noge i ruke bile vezane. A to smo učinili dijelom zbog toga što nijesmo generacija koja odustaje na prvoj prepreci, a dijelom što smo, ispostaviće se, suviše naivni. Učeni smo da vjerujemo profesorima i sistemu. Preko noći smo postali meta za potkusurivanje, na društvenim mrežama se u trkuju ko će žešće da nas opljune i omolovaži”, ističu maturanti.

Oni tvrde da ih političari zloupotrebljavaju u obračunu sa aktuelnom vlašću.

“Već u narednih nekoliko nedjelja imaćemo novu priliku da pokažemo „ko je vjera, a ko nevjera“. Ovog puta naoružani znanjem iz obavezne literature, one koju bismo spremali i prvi put samo da nam je neko to rekao. S obzirom na to da nam je učinjena dvostruka šteta nijesmo se oporavili ni od prvog neuspjeha, a dio javnosti je jedva dočekao da nas dodatno „ubije u pojam“, tražimo da nas pustite na miru”, poručuju maturanti.

159

avatar
1000
118
41
0
 
142
KomedijagostSnekiDoktorСиниша
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gost
Gost
gost

Gospodo moja, buduci akademski gradjani. Ne znam iz koje ste knjige ucili, ni iz koje su bila pitanja na prijemnom ispitu, al sam posve siguran da pitanja nijesu bila iz oblasti mehatronike niti obrade metala rezanjem, pa ni enkripcijskih algoritama i industrijske proizvodnje u CG. Pitanja su, sasvim sigurno bila iz biologije i hemije, a da ste to, kad je… Više »

Komedija
Gost
Komedija

A da si ti polagala ispit NE BI GA POLOŽILA sve zajedno sa dekanom !

Oldtown
Gost
Oldtown

Prije svega, prijemni ispit nije mjerodavan..Zanimljivo je, sa koliko zadovoljstva je izvjesna poslanica govorila o ,uslovno rečeno, neuspjehu maturanata na istom. Da ne poželiš da ikad studiras kod tih i takvih nazovi profesora.

Uskok
Gost
Uskok

Pa, ljudi primite svu ovu djecu nijesu ona kriva

petar
Gost
petar

Jrbga što nijeste fer pa dali partijcima kopiju pitanja i VUKOVCI I LUČONOŠE svi medicinski doktori a?. Sram bilo ovokvo školstvo.

Realan
Gost
Realan

Tatini i mamini sinovi… Sramota! Jos imaju obraza da se glasnu. Pitanja su bila iz knjige iz koje ste svi dobili u srednjoj skoli “petice”! Vjerovatno ste ocekivali da vam neko da pitanja i odgovore, pa ih ni onda ne bi naucili. Jer ste vi predodredjeni za uspjeh u zivotu. Respekt djeci koja su polozila ispit.

Zoran
Gost
Zoran

školovanje se pretvorilo u debilizaciju djece, roditelji i školski sitem ih pumpaju da se sve može naučiti, da ako se jako želi sve se može postati. sve se može naučiti, ali talenat za sve Bog daje: nije za ljekara ko nije talentovan za to, neka uči koliko oće ali mora da shvati da nije. neka djeca sama traže za šta… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Sram ih bilo, to su sve pitanja iz gradiva! Onog iz koga su dobili sve petice! Ako su malo preformulisana pitanja u odnosu na ono kako su nabubali, odmah se srušila koncepcija? Znači da ništa ne znaju i ne razumiju, i tako 12 godina. Nisu oni krivo nego sistem, ali punoljetni su i treba da se zapitaju što su stvarno… Više »

Jaglika Božova
Gost
Jaglika Božova

Vidite, dragi maturanti, kako Branka Bošnjak “spretno” pere svoju politiku preko vas, ni krivih ni dužnih. Lov na mutne poene. Ne dozvolite da vas politizuju, ogradite se od tih lovaca. A sastavljačima testova bih željela da uključe više ključnih stvari a manje “opšteobrazovnih” iz razloga što se to “opšte” široko tumači (to “opšte” dolazi sa sazrijevanjem mladih).

Jaglika Božova
Gost
Jaglika Božova

Hajde malo tiše, kritičari! Ne satanizujte djecu koja su, ipak, vrijedno učila. Neće biti da su lučonoše “tatina djeca”. “Tatine djece” se možda tu i nađe u nekom minornom broju, ali niko nema pravo da kritikuje tako veliki broj dobrih đaka. I, da vam kažem još nešto: testovi su bili malo “zavučeni”, i na Med. fakultetu, i na još jednom… Više »

Toso
Gost
Toso

KOLIKO MI JE POZNATO I RADUNOVIC JE NA POCETKU BIO NA LITIJAMA…DEKAN

Tito
Gost
Tito

Većina komentara se vidi da je od nesrećnih profesora koji bi da sakriju svoj ne rad i NE ZNANJE!!!!
Ajmo na provjeru profesora, njihove stručnosti i posvećenosti svom poslu!

Sandra
Gost
Sandra

Sram ih i stid bio a kao nesto su ucili a sve su ocjene preko veze dobili

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Da ste manje litijali a vise spremali ispit…prosli bi kao od sale…sad pamet u glavu…znanje ne pada sa neba….

Синиша
Gost
Синиша

Јадан ли си.

Cetinje
Gost
Cetinje

E neka vas Branka Bosnjak “zastiti”brzo li “pojedine luconose”zaboraviste gradivo iz gimnazije,a pitanja za vas ispit iz gimnazije,nego ste “ucili”iz knjiga Beograda 2009 i sad “nekoga”optuzujete za klasicno neznanje.

Maja
Gost
Maja

Žalosno je na koji način se u današnje vrijeme stiče znanje.. Ako su već završili gimnaziju podrazumijeva se da znaju bar nešto od zadataka iz gimnazijalske zbirke,bez obzira na to jesu li lučonoše ili ne. Zar je danas mjerilo znanja završiti srednju školu sa svim peticama a ne znati ništa ?! Pored svega toga kriviti druge za svoj neuspjeh,nemam riječi..… Više »

Milann
Gost
Milann

Kao što sami kažu, “pitanja i zadaci na testu su bili iz udžbenika za gimnaziju”. Većina je iz gimnazije izašla sa Lučom. Tako da ne bi treblo da predstavljaju problem za njih. Umjesto što pišete pisma i optužujete ustanovu koju želite da pohađate, optužite malo mame i tate koji su vam uglavnom obezbjeđivali Luče., koje na žalost više nijesu nikakvo… Više »

P R I K A
Gost
P R I K A

Tajovi i mamini lučasi na znanje i ne preferiraju vec na diplome da naslijede roditelje na jakim radnim mjestima . Polozice oni to svi na guranje kso i dosad

Jaglika Božova
Gost
Jaglika Božova

Prika,ne pričaj neistine!

Vaše ime
Gost
Vaše ime

danas svaki drugi maturant ima luču tako da to nije neko mjerilo znanja, luča je potpuno devalvirana Isto tako, ako su pitanja bila iz udžbenika za srednju školu, ne vidim u čemu je problem

Vuk
Gost
Vuk

Ma vi lucasi pojma nemate. Ucite iskljucivo za ocjenu, a ne da biste znali. Mislim da vam je to najveci problem.

Još i drcni
Gost
Još i drcni

Sve će vas primiti u drugom krugu, jer moraju popuniti tih 60 mjesta. A jadni mi kad dodjemo kod vas da nas lijecite.

Boško
Gost
Boško

Draga djeco, ovo nije vaša stamota već SRAMOTA vaśih profesora koji vas nijesu učili kako treba!

Nepismenjaci
Gost
Nepismenjaci

Od ličan, dobi li… I ovo vam je dosta, sram vas bilo bre! Pi, ko je sve lučaš danas, a da ne pričam ko glumi predstavnika.

Ana
Gost
Ana

Najveći NEPISMENJACI si profesori koji nista ne nauce djecu po skolama!
Da ih ista uče…zašto bi smo plaćali privatne časove?

Virus
Gost
Virus

Ne kaže se lučaš no lučonoša

Vesna
Gost
Vesna

Dragi buduci,akademski gradjani,bolje bi bilo da nijeste nista pisali…odgovarali

Test
Gost
Test

Ja da sam na vasem mjestu bih se pokrio usima i cutao! Ova izjava je skandal i vama bi trebalo oduzeti diplome Luca i zabraniti upis na Medicinski fakultet.
Blago nama ako ce nas ovakvi lijeciti, drski, nerealni i osvetoljubivi! Imaj ponasanje ‘zle komsinice’, ne bi me cudilo da je ovo neka ‘gospodja ministarka’ u ime svoje miljenice sastavila.

HR8
Gost
HR8

Tacno tako, ovi da su prosli prijemni bili bi kandidati da podrze religiju i litije. Jadni bi to bili naucnici.

Torkemada
Gost
Torkemada

Ovih 12 što su položili prijemni a nijesu bili “odlikaši i Lučonoše” su pokazatelj da su svaku svoju ocjenu pošteno,svojim radom,zaradili.Bolje je ove godine primiti samo ovih 12 koji posjeduju znanje a “Lučonoše” uputiti na berbu grožđa i breskvi jer za bolje nijesu.Nije fakultet za vas.

Duško
Gost
Duško

Kako vas nije sramota, pokazali ste sto znate a da nije facebook i sad vam neko kriv? Zasto? Glupi ste i naucili da tate kupuju ocjene od nastavnicke bagre koji su takodje kroz vas pokazali sto znaju i koliko su vas naucili!!!!

Vaše ime
Gost
Vaše ime

odličan komentar, naučili su da prečicama dolaze do uspjeha, ali neđe naiđu na zid. Ne može se medicina upisati bez znanja, Pola od tih petica iz srednje nisu zarađene, no kupljene, suzama dobijene isl

Virus
Gost
Virus

Pa ako nijeste znali da riješite zadatke iz srednje škole, o čemu onda pričate ?

gost
Gost
gost

“Ko je vjera a ko nevjera”, “podkusurivanje” itd , tipičan vokabular političara. Organizovalo se 90 srednjoškolaca za jedan dan? Trebali komentar?

Prč
Gost
Prč

Ajde djeco opusteno,zalite se sto ste ucili iz jos vise izvora,pa to ce vam niti prednost vi ste buduci akademski gradjani.ma svima nam je jasno da medju vama ima mnogo fune,pametne i vrijedne djece.isto tako nam je jasno da ima mnogo onih koji nipocemu nezasluzuju ni idlican a ne lucu.a sistem je ibrnut naglavacke,los,da tesko moze biti losiji.cudo da djeca… Više »

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Kako su vas iznenadili gradivom iz srednje skole…zar vi nijeste Luconose….trebala bi vam to biti pjesma….

Abc
Gost
Abc

Unaprijed se izvinjavam , jer nisam imao strpljenja čitati tekst do kraja, ako ste na kraju napisali da vraćate diplome Luča jer ih ne zaslužujete. Vjerujte nije greška do vas , vać do vaših roditelja. Znamo svi za postojanje VIP odeljenja i kako to funkcioniše Vjerujte da sam kompetentan da komentarišem , jer zadnjih 25 godina radim sa brucošima i… Više »

Marko
Gost
Marko

Dobili su spisak literature,ali im je lakše bilo da uče iz jedne zbirke,nego iz 30 knjiga.Čudno je da im četiri godine krvničkog učenja (lučonoše)nije dalo bolje predznanje.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Da vam kažu unaprijed šta će vas pitat,pa svak bi tako položio?

Titograd
Gost
Titograd

Oni su se spremali, ali nije bilo interneta kad su polagali prijemni.

Učenik
Gost
Učenik

Ljudi inormišite se malo pa onda pričajte . Osobe koje su prosle nisu loši djaci , to su sve lučonoše koji su polozili ispit , ali polozili su sa manjom ocjenom od petice . Drugo učenici koji upisuju medicinu su lučonoše koje su 13 godina školovanja postogli zavidne uspjehe . Među njima se nalaze i oni moji su prestavnici zemlje… Više »

Sneki
Gost
Sneki

Navedite mi jednog sa nekom m medjunarodnom nagradom iz matematike

Младен
Gost
Младен

Срамота! Пали на испиту и још оптужују. Ово нема ниђе на бијелом свијету, без код нас!

Maśka
Gost
Maśka

Meni “para” uši “Još strašnije je što niko od nekoliko onih koji su prošli nije postigao odličan uspjeh. “ Zar vrlodobar đak ne može ili ne treba da položi prijemni? Većina četvorki je bolja od pojedinih petica! Luče ima ” čuvaju” od V razreda osnovne! I ako se neki nastavnik nadje da “pokvari” tu Luču stavljaju ga na stub srama!

REALNO
Gost
REALNO

Sjedite kući nesretnici manja je steta po narod , kako vas nije sramota da se ovako obratite javnosti kao vi ste ucili neku drugu biologiju i hemiju. Ovi nesudjeni doktori su ocekivali ova korona je aktuelna pa ce bit prijemni lak. Sram bilo medicinski fakultet kako vam je dao pitanja iz neke drugih knjiga dje vazduh nije vazduh, a ni… Više »

Tomaš
Gost
Tomaš

Zar nije sramota da gimnazijalci imaju prednost nad srednjom medicinskom školom.Pa i dovoljan đak iz medicinske ima biše znanka o medicini nego luča iz gumnazije.Ne kažem da i oni ne treba da imaju šansu,ali znam od ranijih prumjera da luča medicinske škole,djak generacije ne moga se od gimnazijalaca upisat.

Nata
Gost
Nata

Djeco draga, kad vam jednog dana dodje pacijent ispred vas, hocete li ga pitati iz koje knjige cete da ga lijecite… idite studirati nesto drugo

Gigi
Gost
Gigi

Literature I xadaci su isti.Ako poznajes I ako so savladao meteiju Neha problems.Sta ste ocekivali da vam daju uradjene zadatke a vi da prepisete

Dejo pijevac 😅
Gost
Dejo pijevac 😅

Sram vas bilo imali ste pitanja iz gimnazije.

Rajan
Gost
Rajan

Ja bih vam postavio samo 3 pitanja za prolaz: 1. Koliko I’ma Lamarkovih principa. 2. Koliko odrastao covjek I’ma zuba I 3. Sto je to CO 2. Ako bi ste tacno odgovorili , bio bi to znak da ce biti nesto od vas. Ovako pssss…

sasapg
Gost
sasapg

A sto, Biologija i Hemija su razlicite u gimnazijama i medicinskim skolama 🙂
Ako ste ocekivali 100 pitanja koje treba nauciti i sigurno polazs, zeznuli ste se….

Mila
Gost
Mila

Mislim da bi luce trebalo dati ovim djacima koji su polozili prijemni a ove
“sveznalice “uputiti na neki od privatnih fakulteta i da im je to “vrh”.
Sve cestitke vrlodobrim djacima koji su sa svojim znanjem dokazali da ocjena nije mjerilo znanja.
Bravo djeco ❤

Orson Vels
Gost
Orson Vels

Ovo je smijesno, da ne kazemo tuzno!!! Spremali iz jedne, a ne iz druge knjige, smijesno… Pa to su egzaktne nauke, nijesu neke nove, niko ne izmislja nove zadatke, neku novu hemiju ili neku novu biologiju itd… Uceni su godinama odgovori i rezultati napamet – i to je najveca bruka i sramota i to je bila javna tajna… Onaj ko… Više »

Emilio
Gost
Emilio

A 100% je Milo kriv!!! Ah Milo moje sledeci prijemni knjigu u ruke pa nauci.

Sss
Gost
Sss

Fora je sto kod nas ljudi ne UCE nego se SPREMAJU i to kod spremaca koji te ne uce logiku kako da rijesis zadatak nego sablon, pa te uce ako je varijacija A , radis ovako, ako je B onda ovako, ako je C onda ovako..i tako 10 varijacija,, sta ako je xy ?? Ako nemas znanje neces ga uraditi… Više »

MSC
Gost
MSC

Bitno je. Za gimnaziju i recimo medicinsku ne mora i obično nije isti udžbenik biologije, fizike…često se izučavaju različite oblasti ili na različit način.

Učenik
Gost
Učenik

Postoje škole,kao što su učenici iz medicinskih škola,koji čak trebaju biti u prednosti u odnosu na ostale škole,koji žele upisati medicinski fakultet,nijesu imali gradivo biologije i hemije sve 4 godine,kao što je taj sistem u gimnazijskim školama, zašto se onda ljudi ne zapitaju ko je tu kriv?! Ti učenici su onda svi trebali upisati gimnaziju,samo zbog pripreme prijemnog ispita,ubiti im… Više »

Orson Vels
Gost
Orson Vels

Nijesu morali da upisu Gimnaziju ili biko koju skolu, vec da na prijemnom ispitu pokazu odgovarajuce znanje ili predmeta biologija i hemija!!!

Tokyo
Gost
Tokyo

Zamislite da ovih 90 postanu doktori. Bilo bi ako se tokom operacije desi kakva kmplikacija da tuze pacijenta sto nije sve onako kako su oni zamisli da bude tokom operacije. Popadali ste i zavrsite pricu. Jos gore je sto kazete da su zadaci bili iz knjiga za gimnaziju… onda ste ih valjda prosli i to sa peticama…

Student
Gost
Student

Kakvo banalno poređenje. Valjda ta djeca polažu prijemni da bi pokazali osnovno znanje iz oblasti,a na fakultet idu da bi tu oblast specijalizovali. Još mnogo godina škole treba da bi do toga došlo. A znamo da se iz prakse najbolje uči, zato nemojte prerano da osudjujete. Ako je unaprijed određena literatura, zasto je mijenjati prije ispita? Znaci li da treba… Više »

BUDUCI DOKTOR
Gost
BUDUCI DOKTOR

Nisu svi iz gimnazije, ima nas iz medicinske skole koji imamo hemiju i biologiju samo u prvom razredu i nemamo preveliko predznanje, a vama zelim sve najljepse kad za 6 godina budete cekali red ispred nasih ordinacija❤

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Sine, ti ćeš za 6 godina još da guliš Anatomiju iz prvog semestra, a možda i da spremaš prijemni po 7. put!

Gaga
Gost
Gaga

Ti probaj da upišeš pedagogiju, eventualno. To ti nije teško. Kakav ti i kakav doktor, ne sprdaj seg

Znanje
Gost
Znanje

Još jedan dokaz koliko su bili spremni. Kako kažu pitanja su bila iz uzdbenika koja su koristili u gimnaziji. trebalo bi da im je bilo lakše kada su imali sve petice iz tih predmeta u gimanziji. Sada se vidi o kojim kapacitetima je riječ, mislili su da ako nabubaju jednu knjigu da će se upisati na medicinski fakultet u PG,… Više »

Ancy
Gost
Ancy

Neće baš biti da je zbirka kriva. Na prvom koraku ste pokazali koliko vrijede vaše petice i vaša Luča. Sad se žalite roditeljima koji su vam tu Luču omogućili!

Mile
Gost
Mile

Nema ti vi pojma …batalite se vi bijelih mantila !!!

MSC
Gost
MSC

E volim sto su se svi “dobri” djaci obrušili na ovi djecu! Ne može biti da su od tolikog broja lučonoša svi “bubala”, niti da prodju samo lošiji djaci, a bolji ne. S dužnim poštovanjem, sve su to vrijedna djeca, čim su odlučila da se upisu na medicinski fakultet. Zato apelujem na sve pisače komentara da ostave nadležnima da to… Više »

Jana
Gost
Jana

Na zalost previse se danas uci “po sablonu” i ako nesto iskoci iz toga muka. Mnoge lucnonose su tzv. “bubaci” sto se vidi i iz ovoga pisma. Pravog znanja je sve manje.

Noa
Gost
Noa

Sa sigurnošću tvrdim da je preporučena literatura ista bila i prošlih i ove godine.Student sam Medicinskog fakulteta i ne mogu da vjerujem da su drugari doživljeli ovoliki krah na prijemnom ispitu.I mi smo spremali prijemni i polagali,ali prije svega učili i donijeli određeno znanje iz srednje škole.Testove koji su došli ove godine sam i gledao,i prepoznao sam bar pola pitanja… Više »

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

Prije 40 godina kad sam polagao za auto imali smo testove za učenje jedno pitanje kad je zeleno stojiš, prolaziš, ili čeka se promjena svjetla kad dođeš na polaganje nemaš to pitanje no uvakvo pitanje na koji boju semafora imaš slobodan prolaz to je toliko da bi shvatio ono što si učio jer iz onog pitanja proizlazi ovo sa polaganja… Više »

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ne moj te me prepadati omladinoooo

selo je zakon
Gost
selo je zakon

naš stari učitelj, kad neko ne zna i ne uči dobro, govorio mu je “ti si bezđak”, “bežđače” !!!

Jan
Gost
Jan

Luce tolike Luce a toliko vas pitanja iznenadila….. Pravi luconosa se ne sprema toliko dugo iz jedne knjige. I njega pitanja ne mogu iznenaditi. Iskreno vi niste ni za jedan fakultet… super sto niste prosli…sjutra da nas takvi lijece….. sto bi ste rekli nismo za ovu bolest nikad ucili, ne mozemo otkriti sta vam je, ajte vi doma pa pa…..… Više »

Tuga do neba
Gost
Tuga do neba

naučeno da prepisuje, ni to više ne znaju

Mara
Gost
Mara

Bolje da ste naucili biologiju i hemiju umjesto sto ste ucili da vjerujete sistemu. U vrticu naucis da ne vjerujes sistemu. I bez osnovne skole znas da kad se spremas da budes neko ko ce da spasava zivote, NE UCIS IZ ZBIRKICE ZADATAKA NA ZAOKRUZIVANJE. Sve i da jeste to ponudjeno kao materijal za pripremu, trebalo je da kazete –… Više »

Nikad vise
Gost
Nikad vise

E ovo je dobro. Matematika, fizika, biologija nijesu iste u svim knjigama. U jednim je 2+2=4, a u drugim 5.
Osobe sa 35 godina zavrsavaju fakultet sa prosjecnom ocjenom 10, a u srednjoj skoli jedva razred prolazili. U zivotu ni jednu knjigu procitali.

mimica
Gost
mimica

Jeste bas su oni krivi sto su te vase “luce” neupjesne.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Na žalost, današnja “petica” je realno “dvojka”.

Andjela
Gost
Andjela

Nesto nebi voljela na kontrole kod tatinih i maminiig ,,luconosa,, Para busi dje burgija nece!

Marko94
Gost
Marko94

Najbolja i najgora strana interneta je ta sto je dostupan svima. Tako jedna polupismena osoba kao na primjer @Andjela moze da iskaze svoje misljenje, a sudeci po njenoj pismenosti jedina stvar za koju je ona kompetentna da odluci da li ovce koje cuva treba da budu pored izvora ili na obodu sume. Silence is a source of Great Strength

Mashko
Gost
Mashko

Pa i tekst koji su poslali ovi djaci je problematican sto se pravopisa tice.

Andjela
Gost
Andjela

Pogodjen si pravo u centar ! Sorry!

Gost 2
Gost
Gost 2

Fino je na sajtu fakulteta receno koja se literatura koristi za pripremanje prijemnog ispita (knjige za gimnaziju uz bg zbirku pitanja), tako da vam sva ta prica o mijenjanju literature pada u vodu. Logicno je da za prijemni bude cjelokupno gradivo iz srednje skole, a ne samo iz neke zbirke pitanja. Pamet u glavu naredni put.

Đekna
Gost
Đekna

I ovi da nas liječe za 10 god?Pa ti se razboli,ako ti basta.

Rašo
Gost
Rašo

Kako položiše ovi sa slabijim ocjenama, a vi lučonoše popadaste. Nije tu nešto u redu, ili vi lučonoše bubate, pa kad vas neko malo skrene vi blokirate, ili te ocjene koje ste dobijali i nijeste baš zaslužili. Prije mislim da bubate i ne razmišljate.

Bambina
Gost
Bambina

Tacno tako, kad je moglo da polozi 12 maturanata koji nisu luce, znaci da su vjv pametniji od 90 ostalih, vecinom lucasa. Svi smo mi prosli kroz srednju i znamo kako se luce dijele, tako da knjigu u ruke i ne ucite po sablonima nego sa razumijevanjem fino…

Toni
Gost
Toni

Mislim da je ova brojka pravi pokazatelj stanja u obrazovnom sistemu. I poštenije bi bilo dopustiti studiranje samo za ovih 12 koji su prošli.

Trol
Gost
Trol

Znaci da rekapituliramo: vi ste UCILI i spremili se iz jedne knjige zadataka, ali su zadaci dosli iz druge i vi NISTE znali da ih rijesite… ali trojeke!!! su znale? Ovo pismo vam je veca sramota od toga sto ste pali! Vi MISLITE da ste za bolje, i da ste vi LUCE? Luca je nesto sto bi, danas, ocito uz… Više »

SUZI
Gost
SUZI

Sad su im krivi profesori.

Trokirammm
Gost
Trokirammm

znanje ste morali steć i imat tokom godina… ista je tematika, štivo pa ne vidim opravdanja za plač

providno
Gost
providno

Ima odeljenje u jednoj osnovnoj školi u PG u kojem samo jedan djak nema luču

U korak
Gost
U korak

Luču treba ukinuti. Univerzalnost u današnjem svijetu đe svaka nauka i umjetnost napreduju takoreći na godišnjem nivou ne treba i ne smije da bude ideja vodilja. Učenje mase predmeta vodi ka površnosti. Kad bi se djeca u srednješkolskom uzrastu koncentrisala na 5 – 6 predmeta svojeg smjera mogli bi dublje da zađu u ta znanja. Na kraju koji god fakultet… Više »

Dada
Gost
Dada

Samo ćutite i ne glaskajte se. Imate obraza da se još bunite. Sva pitanja su vam bila iz udžbenika iz kojih ste završili školu i iz kojih ste imali sve petice. A test nijeste uradili ni za dvojku. Šta ste htjeli, da vam tačno kažu koja su pitanja, iz koje zbirke, pa da ih nabubate i gotovo. To je isto… Više »

mirko
Gost
mirko

pa ako imate luče onda i posjedujete znanje iz udžbenika srednje škole, nema šta da se specijalno pripremate kad ste to učili već, naročito ko je uzimao maturske iz hemije i biologije. bože sačuvaj

Doktor
Gost
Doktor

Gospodo maturanti, poređenja radi: kad sam ja polagao prijemni na Medicinskom fak. u Beogradu takođe sam imao Zbirku zadataka… ali sam znao da su to primjeri koji uopšte ne moraju biti na ispitu. Tokom pripremanja ponovio sam kompletno gradivo iz srednje škole- iz biologije, iz hemije sam vježbao zadatke iz udžbenika studenata tehnologije, a fiziku iz udžbenika studenata mašinstva. U… Više »

Doktor
Gost
Doktor

Da ne bih bio prestrog prema maturantima, duzan sam da dam dodatno objasnjenje – draga djeco, uprkos svemu, mnogo ste bolji od tih koji su sastavljali te testove…

Primjer kosarke
Gost
Primjer kosarke

Nije mi jasno kako su položili prvih 12 đaka prijemni ? ,,Najgori” đaci , nekad su i najbolji đaci.
Nekad smo u školi imali po jednog Lučaša u generaciji a danas ,,masu” ( npr. Štampar Makarije mislim čak 53 ove školske godine ).

Abraham
Gost
Abraham

Ne brigajte ako imate pravo glasa!

Miki
Gost
Miki

Dragi maturanti, znanje za prijemni se ne stice za tri mjeseca priprema za prijemni. Ako za 8 godina osnovne i 4 godine srednje skole nijeste stekli znanje da na prijemnom makar dobijete dovoljnu ocjenu 2, onda ne da nijeste za medicinu, nego se plasim da ce vam i menadzment na privatnom fakultetu biti izazov.

Direktor
Gost
Direktor

I još uz to, sve lučaši čoče. Sve peticaši navodno. Nijesu ih tamo pitali sastav Marsa, nego ono što su u školi učili. Ponavljači.

milena
Gost
milena

Ovo je najbolji primjer da je naše obrazovanje “bubačko”. Ne stiče se upotrebljivo znanje, pa ako promijeniš knjigu iz koje je “nabubao” ne zna ništa. Znanje je nešto što se ne vezuje za jednu knjigu. Ova praksa da se za pripremu koriste zbirke zadataka prošlih ispita direktno tjera djecu na “bubanje” kao u ovom slučaju.

Miško
Gost
Miško

ovaj fakultet treba zatvoriti i otvoriti medicinu nafakultetu Mediteran da svako dobije po jednu veliku diplomu

Rai
Gost
Rai

Dragi maturannti. Od kada. Je ova garnitura u ministarstvu prosvjete zajahala drzavu ,prevare su uobičajna pojava.Prepisali su cijeli zakon od Hrvata ,i pokusali prevariti narod,vas su prevarili sa prijemnim ,
Varali su Vas dovodeći. Nestrucne. partijske kadrove za direktore,poturali su vam profesore iz svojih partijskih
Redova,sa kupljenim diplomama,sve ste to Gledali
Sada žanjete plodove Sehovicevog. Experimenta.

Janko
Gost
Janko

Dobro je sto se ovo desilo, da se malo preispitaju te Luče.

Mugambe
Gost
Mugambe

NIJE LUČA ŠTONIE BILA

al to treba da brine vase profesore a ne vas

Nina
Gost
Nina

Znaci, pali ste na pitanja iz gimnazije, a imate Luču??? OK! Nije fakultet onda kriv.

Profesor
Gost
Profesor

Imam razumijevanja za ogorčenost kandidata, ali reagovanjem upravo potvrđuju – nije važno što si učio i što znaš, neko iz koje si knjige učio! Nijesu oni krivi, tragično je što smo ih naučili da samo bubaju! I, prevare, kad ih “ohrabrimo”!

Platon
Gost
Platon

Pogrešno vas je neko savjetovao da treba da pišete ovo pismo, draga đečice. Te vaše luče i to vaše “znanje” možete okačiti mačku o rep. Obrazovni sistem u Crnoj Gori je među najgorim u Evropi, to pokazuju rezultati testiranja naših učenika. Zašto je to tako? Zato što neznaveni štakori vodili su, vode i sva je prilika vodiće obrazovnu politiku. U… Više »

ZRAK
Gost
ZRAK

Dolaze iz manjih sredina tzv.lucasi.Kojima se crtaju ocjene,jer su djeca kumova,rodjaka i prijatelja.I naravno oni imaju prednost,a moje koje uci srednju,glave ne dize, odlicno,nije lucas i nemamo ali bas nikakve veze,nidje ne moze doci u obzir jer nije lucas.
Uvedite prijemne ispite,pa ko sto ponese.Jedino fer!

Mugambe
Gost
Mugambe

a u većim se ne crtaju-kad su tata i mama paraši može se nacrtati sto god hoćeš

delboj
Gost
delboj

U skolama sa stavom koje su institucije se ne crtaju pa da su tata i mama Milo i Lidija licno. Konkretno u podgoricku gimnaziju nikad nije bilo preko 10 luca, a i to rijetko kad… ali te luconose mogu odmah da se upisu bilo gdje po svijetu. Tu ako je ne zasuluzujes neces je nikada dobiti.

POJK
Gost
POJK

Ti si delboj ili neobaviješten ili smiješan.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Generacijo, bilo nekad… U naše doba!

Maja
Gost
Maja

Ovi što popadaše su skoro svi iz tvoje “velike” sredine titogradske. Ada tačno iz sredine, ni vino ni voda.

MAKANJA
Gost
MAKANJA

I ovo će da ne liječi jednog dana,NAŽALOST!
Ote da ni dodju glave prije vakta i zemana!

Xxx
Gost
Xxx

Znao sam da je do testa
Nije realno da nasi maturanti poloze prijemni u beogradu a padaju u podgorici

Jovan
Gost
Jovan

Upravo tako. Oni koji su radili test i u Beografu su tamo odlicno uradili, ali ne smiju da kazu jer su radili sa duplikat diplomama!

Bokaa
Gost
Bokaa

Koju školu su završili ovi pretedenti za studije medicine. Da nijesu muzičku pa ih je iznenadilo gimnazijsko gradivo. Još veći blam je ovaj odgovor koji pokazuje nespremnost na ” iznenadjenja” tj ako se zada nešto što već nije planirano za bubetanje. Zbog ovakvog načina učenja i sticanja “luča” imamo poražavajuće rezulzate kada izadjemo na tržišta znanja u Evropi. Šta bi… Više »

Jovan
Gost
Jovan

Za test se sprema posebno, kao i za maturski!!!

Realno
Gost
Realno

Tacno se vidi da ga nisi svraca na fax. Prijemni ispit se sprema, naglasak na sprema ne ides tamo sa opstim znanjem iz gimnazije, no moras da se oderes od ucenja da bi polozio prijemni i moras ga spremit. Da bi ga spremio podrazumijeva se da treba da imas literaturu iz koje ces da ucis.

Maja
Gost
Maja

Sad ćeš ti, bolonjac nepismeni, da učiš nas koji smo studirali po starom sistemu šta je to prijemni. Pa svaki učenik sa dobrim uspjehom nekadašnjim bi mogao da drži predavanja i vama lučašima sadašnjim i tim vašim nastavnicima. Prije se znalo, od 30 učenika u odjeljenju, jedan je odličan, onaj najbolji, a svi ostali se ravnjaju prema njemu. I fakultet… Više »

Jasarko
Gost
Jasarko

E cus luce a nisu znali gimnazijalska pitnja tj opsta..svasta

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Vi se spremali za teža pitanja a dobili lakša iz srednjeg obrazovanja i pali. Ništa sad, pogasile se luče na prvom povjetarcu. I još se pravdate po medijima?

💞💞💞
Gost
💞💞💞

Najlakše je tako, optuzite roditelje sto su vam trcali u skolu svi vrijeme da bi vam se ocjene crtale i nastavnike koji su se to radili. Sramota!!!

Njegoš
Gost
Njegoš

Zaludu vi luče kad ništa ne znate! Još vas nije stid da tražite i riješena pitanja da vi daju 😂😂😉

Lajko
Gost
Lajko

Nepismen si njegose za sve pare😂

Joco
Gost
Joco

Pokrite se usima!!!

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

nekad davno kad se srednja škola završavala ko večernja naravno za one koji nijesu odili u redovnu postiglisu dogovor pojedini da odgovaraju ono što znaju a ne ono što izvuku na listicu tako bi izgleda trebalo i ovi budući doktori da odgovaraju na ono što znaju a ne na ono što su pitani ja na sreću završio zanat u redovnom… Više »

Saputnik
Gost
Saputnik

Dakle, naučili ste napamet zadatke i pitanja iz te zbirke, i čim su vam dali malo drugačije zadatke, niste znali da se snađete?! Pogledao sam te testove, dostupni su na sajtu fakulteta, i to su sve jednostavni zadaci za koje samo treba osnovno predznanje iz tih predmeta; biologija je možda mogla da bude sporna jer ima dosta pitanja, zbilja je… Više »

Tako je.a
Gost
Tako je.a

Reci cu samo da je jedan hemicar, koji je gimnaziju zavrsio prije 25 godina sa vrlodobrim uspjehom, pogledao pitanja iz hemije i rekao da bi i sad znao da odgovori ne na 16 od 30, koliko im je trebalo za prolaz, nego na vecinu.

Primjer kosarke
Gost
Primjer kosarke

Mislim da si im (Sa)putniče odlično i ljudski objasnio

Wabyske
Gost
Wabyske

Znači glavni problem je što nije isti šablon? E tako nas i liječite, po šablonu sve van njega je čaj od nane ispiraj dok grobar ne dođe. $edi i uči sa razumjevanjem ne napamet stoko jedna!

Ljubo
Gost
Ljubo

Ova djeca sto pisu sve same gluposti zar nijesu zavrsili gimnaziju zar tamo nijesu ucili hemiju i biologiju tu je po srijedi nesto drugo na taj fakultet se upisuju samo tatini sinovi pa nekom dojadilo i htijo da ih provjeri.

Da ja.
Gost
Da ja.

Učili ste koliko je 2+1=3, a kad su vam zadali 1+2 =??. Bravo vam ga.

Nista
Gost
Nista

Plastično objašnjena suština cijelog problema. Ali mi je ipak žao ove djece.

Da ja.
Gost
Da ja.

Žao mi je i jedne a i druge djece. I “dobre” (Lučonoše) i “loše” (neLučonoše).

Dino
Gost
Dino

Sad se zapitajte sto znaci luca. Pa valjda bi trebalo bez priprema da se znaju osnovna znanja.

Ccc
Gost
Ccc

Nisu to osnovna znanja
Prijemni je mnogo vise od osnovnoh znanja

Miki
Gost
Miki

Luča je luča, bez ikakvih priprema u pola dana- u pola noći, mora da zna bar za tu mrčnu dvojku. A ovi tvoji dobili nulu i to prekrižanu.

Nidzo Walker
Gost
Nidzo Walker

Najveci problem obrazovanja kod nas je to sto se uci za tu peticu,ili za ispit.ne uci se da bi se znalo.kriterijumi su razliciti u zavisnosti od toga ko je cije dijete.titula Luca je obezvrijedjena,tjera djecu da uce zbog ocijena,po sablonima.djeco,ucite da biste stekli znanje I necete imati ovakvih problema.

Maks
Gost
Maks

Knjigu u ruke, neka vam filozofija bre!!

Mitar
Gost
Mitar

Ako su kre.. i stvarno stavili pogresnu literaturu onda OK, ovo je jedan totalni debilizam i podrzavam studente, međutim, nesto mi tu i dalje smrdi!!! Ne vidim ja tu nikakvu politiku koju ova djeca pominju, sto vise svakoj vlasti odgovara sto vise medicinskih radnika! Jednostavno, ne bi me iznenadilo da su ovi sto su pali samo djeca cetnika koja nijesu… Više »

Toni
Gost
Toni

Šta je ovo značilo što si napisao, Bog sami zna.

Mitar
Gost
Mitar

U redu je ako ne znas, ima ko zna!

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Strasno. Kakva prevara….Dosla pitnja iz knjige za gimnaziju…

Ana
Gost
Ana

Ukoliko se ima znanje iz predmeta koji se polažu mislim da je nebitno po kojoj zbirci iz hemije i biologije su bila pitanja.
Ako se zna,onda se položi.
A od vas se očekuje da imate znanje dovoljno da položite prijemni,jer sutra treba da liječite sve nas.Sve te Luče koje imate,nažalost,nijesu dokaz da imate znanje.

Next
Gost
Next

Tačno tako. Egzaktne nauke su u pitanju.

Juce
Gost
Juce

Pa testirani su iz gradiva iz kog su suvereno dobili petice u Gimnaziji

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Sram vas bilo …maturanti !!!
Vi treba sjutra da nas lijecite …

Za nevjerovati
Gost
Za nevjerovati

Sve ih treba rašćerat, Mamini i tatini sinovi i šćeri. Nacrtane ocjene, a znanja nigdje, još se bune. Bruka

bratmojmali
Gost
bratmojmali

Šabloni će nas dokrajčiti

Rumija
Gost
Rumija

Luconose? Nisu znali zadatke iz gimnazije za koje su dobijali 5. Sada su im krivi politicari koji ih zloupotrebljavaju? Odavno je poznato da diploma Luce devalvira od sjevera i juga prema Pg. Nekada luconose nisu ni polagali prijemni jer se vjerovalo njihovom znanju. A sada, ni sa spremanjem prijemnog godinu dana, nemogu da ga poloze. E blago nam ga sa… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Znači da su trebali da vam dostave pitanja i odgovore.

quick
Gost
quick

Sokirani smo jer smo dobili pitanja iz udzbenika za gimnaziju!? I ja sam sokiran sto ste napisali.

MiK
Gost
MiK

Sram vas bilo neznalice.

Realni
Gost
Realni

Ispadose i posteniji i bolji djaci oni koji nemaju luce.Cast izuzecima ali 90 % vas tu lucu koju imate ne zasluzujete kao sto ne zasluzuju ni studenti sa prosjekom iznad 9.Ucili ste napamet a testovi su ovoga puta bili pravi i niko nije znao sta ce biti na njima.

Doktor
Gost
Doktor

U prvu ste! S prezirom se gleda na četvorku, nema više onih jako solidnih đaka, koji ne jure petice, ali uče i dobri su karakteri…

Emanon
Gost
Emanon

Da se ne lazemo, kako je moguce da ni jedna “luca” nije prosla? Da li ste pre upisa zavrsili gimnaziju? Najverovatnije vecina, zar ne? Pa kakve ste “luce” ako ne umete resiti zadatke iz udzbenika skole koju ste upravo zavrsili???

Send this to a friend