Društvo

Mediji su moćno oružje u borbi protiv govora mržnje

Nevladina organizacija Mladi Romi Herceg Novi, održala je od 19. do 21. februara 2021. godine u Podgorici drugi dio treninga u okviru projekta, Mladi Crne Gore protiv govora mržnje, koji je okupio 20 učesnika/ca romske i većinske zajednice – učenike srednjih škola, kao i studente medija, novinarstva.

Tim putem su se kroz osam sesija i predavanja informisali o govoru mržnje, medijskoj pismenosti, PR tehnikama i produkciji kampanja.

“O ljudskim pravima, medijskoj pismenosti, medijima i slobodi medija govorila je Maida Gorčević, savjetnica predsjednika Vlade za manjine. Kazala je da se Crna Gora usvajanjem antidiskriminatornih zakona opredijelila za borbu protiv svih oblika diskriminacije, ali da saradnja Vlade, medija i nevladinog sektora treba biti jača kako bi se zakoni poštovali i u praksi.
Putem video uključenja govorila je i Angela Longo, programska menadžerka za Istočnu i Jugoistočnu Evropu Sektora za antidiskriminaciju Savjeta Evrope. Istakla je važnost implementacije preporuka za suzbijanje govora mržnje i ključnu ulogu institucija i medija”, poručuju u saopštenju.

O prijetnjama medijskog izvještavanja i načinima borbe protiv njih sa učesnicima je diskutovao novinar Duško Vuković.Mlade je informisao o medijskim tehnikama, clickbate i fake news.

Sa Boženom Jelušić, profesoricom književnosti i poslanicom u Skupštini Crne Gore mladi su razgovarali o konzumiranju medijskog sadržaja, pojmu medijske pismenosti i njenoj važnosti, kao i predrasudama i stereotipima koje mediji mogu da kreiraju.

Medijska analitičarka Jelena Jovanović-Marović objasnila je učesnicima koji su najvažniji mehanizmi zaštite ljudskih prava i predstavila medijsku sliku o romsko-egipćanskoj zajednici u našoj zemlji. Mladi su kroz interaktivo učestvovanje govorili o stereotipima u izvještavanju, kao i o diskriminatornim iskustvima.

Komunikološkinja Svetlana Pešić obučila je mlade da na pravi način iskoriste potencijale tokom predstavljanja u javnom nastupu.

“Treći modul projekta realizovan je kroz praktični dio rada učesnika kroz #REspect kampanju gdje su učenici/e kreirali video materijal o govoru mržnje i ljudskim pravima marginalizovanih grupa”, ističu iz NVO.

Teodora Basekić, redovna polaznica radionica o ljudskim pravima, prvi put i na nekoj koja se bavi pravima pripadnika romsko-egipćanske zajednice, smatra da su ove inicijative važne kao način upoznavanja sa RE zajednicom, uz podizanje svijesti o značaju zaštite njihovih prava.

“Kroz razgovor, druženje, grupni rad upoznali smo običaje i kulturu jedni drugih”, kazala je učenica SSŠ Sergije Stanić“.

Sa njom je saglasna i Elmedina Jašaraj koja takođe pohađa radionice i seminare o ljudskim pravima.

“Usvajanje znanja, vještina, širenje vidika veoma je važno i zbog toga se radujem ovim inicijativama. Veoma mi je značila informacija o nemilom događaju iz ’95. o istjerivanju Roma iz Danilovgrada i nadam se da se nikada neće ponoviti – ističe učenica Medicinske škole u Podgorici”, poručila je ona.

Projekat Mladi Crne Gore protiv govora mržnje podržan je kroz akciju Promocija različitosti i jednakosti u Crnoj Gori koja je dio zajedničkog regionalnog programa Evropske unije i Savjeta Evrope, Horizontal Facility II za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Prč
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Problem je sto su jos mocniji u podsticanju mržnje

Send this to a friend