Društvo

Medonosna vaš uništila vinovu lozu i citruse u Herceg Novom

Biljni fond u Herceg Novom, koji je nekad na daleko bio poznat sa statusom grada zelenila, nestaje.

Nepogode polako uzimaju danak, ali veću opasnost predstavljaju urbanizacija i štetočine, odnosno paraziti, poput medonosne vaši. Pored surlaša, palmama prijeti i novi opasan parazit – leptirica, koja se pojavila na hrvatskom primorju.

Stručnjaci vjeruju da je, ipak, problem još uvijek riješiv, samo je pitanje koliko su i grad i građani spremni da se sa njim suoče i ulože u zelenilo.

Inženjer hortikluture Zoran Jančić kaže za Radio Jadran da je potrebno dovesti u red gradilišta, jer tamo gdje se gradi neophodno je ostavljati i prostor za zelene površine.

“Veći problem imamo sa medonosnom vaši. Jako intezivno se širi i brzo uništava zasade vinove loze i citrusa, partenocisusa. Ona je poligamna, napada puno biljnih vrsta i problem je spriječiti je”, ističe on.

Jančić je sa zaposlenima u svojoj firmi Zožeta sproveo šestomjesečni monitornig i kako navodi, ovaj parazit je razvio veoma jaku opnu, zbog čega hemijski preparati teško prodiru kroz nju.

“To je jedan problem, drugi je što u Novom postoji puno dvorišta gdje su zastupljene vinova loza, citrusi, partenocisusi i sve biljke koje su domaćini medonosne vaši. U mnogima vlasnici nisu tu nego samo u ljetnjem periodu, pa neće da prskaju, što opet dovodi do gubitka biljnog fonda”, objašnjava Jančić.

On upozorava i da se na hrvatskom primorju pojavio još jedan opasan parazit, koji napada palme. Riječ je o leptirici, odnosno palminom moljcu, koji još uvijek nije stigao do crnogorskog primorja, ali je opasnost realna u budućnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21 MAJ
Gost
21 MAJ

To im je poklon i bratske drzave…srecno

Miki
Gost
Miki

Iz ovog članka ništa se ne može saznati.Što uništava plod ili biljku ? Kako izgleda ? Što treba preduzeti ? Novinara na popravni , pa kad nauči neka piše !

Send this to a friend