Društvo

Među zaposlenima u trgovinama u Crnoj Gori nema zaraženih koronavirusom

Pored zdravstvenih radnika veliki rizik obolijevanja od koronavirusa imaju i zaposleni u trgovinama, jer su po prirodi posla izloženi velikom broju kontakata. Do sada je bilo više medicinskih radnika koji su inficirani koronavirusom, dok nijedan slučaj obolijevanja nije zabilježen kod zaposlenih u trgovinama. CdM-u su iz Instituta za javno zdravlje saopštili da za sada nijesu identifikovani klasteri obolijevanja koji bi se mogli povezati sa trgovinskim objektima.

U IJZ su CdM-u pojasnili da kao i sve lokalne epidemiološke službe u sklopu epidemioloških istraživanja i traganja za kontaktima posebnu pažnju posvećuju radnom mjestu novooboljelih kao potencijalnom mjestu na kojem se inficirana osoba mogla zaraziti, odnosno kao mjestu na kojem je moglo doći do daljeg širenja infekcije.

“Za sada nijesu identifikovani klasteri obolijevanja koji bi se mogli povezati sa određenim trgovinskim objektima i radnjama. U strukturi oboljelih trenutno dominiraju klasteri sa porodičnim širenjem, uz ograničenu lokalnu transmisiju u određenim opštinama”, kazali su CdM-u iz IJZ odgovarajući na pitanje da li među oboljelima ima zaposlenih iz trgovačkog sektora.

Naravno, kako naglašavaju u IJZ, niti trgovine niti druga mjesta na kojima može doći do društvene interakcije se ne mogu isključiti kao moguća mjesta inficiranja i iz tih razloga je jako bitno pridržavanje propisanih mjera prevencije.

“Na njihovom sprovođenju treba da insistiraju svi – kako zaposleni u trgovinama, poslodavci, šefovi prodajnih objekata tako i kupci jer je interes sprovođenja mjera u trgovinama zaštita zdravlja i zaposlenih i kupaca“, zaključili su u IJZ.

Svi vlasnici trgovačkih lanaca obezbijedili su za svoje zaposlene zaštitnu opremu, a propisana su i pravila za potrošače.

A.O.

32

avatar
1000
17
15
0
 
29
PravoslavacStari franac DBOKAPetarPanCiciban
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

bjeste bre vise

BOKA
Gost
BOKA

E cuo sam da su imuni,a sto rade sa nama kukala nam majka

PetarPan
Gost
PetarPan

Radnici u trgovinama su najizloženiji zarazi više i od medicinara jer ne nose skafandere već obične maske i eukavice.Za divno čudo nema zaraženih a sigurno su svi oboljeli bivali i u trgovinama…

Ciciban
Gost
Ciciban

Andjo,ako citas ovo će da te poljubim ujutro kad dodjem po hleb.

Stari franac D
Gost
Stari franac D

😆😆😆😆😆😆😆😆

Nepodnosljiva
Gost
Nepodnosljiva

Da bi ti neko prenio virus on prvo mora da ga ima. Dakle, samo zato sto se neko ljubi ili ne nosi zastitu ne znaci da ce te razboljeti. Uostalom, svi zarazeni slucajevi dosad su kontakti prethodnih zarazenih. A svi skupa su u strogom karantinu. Tj.samoizolaciji i pod nadzorom. Tako da nema potrebe da plasimo tog nekog Janka i Marka… Više »

Patriota
Gost
Patriota

Radnici u trgovinama nijesu testirani na virus tako da je veoma neozbiljna i neprofesionalna izjava ovog tipa. IJZ samo izvodi indirektan zaključak da među radnicima u trgovinama nema zaraženih.
Trebali ste organizovati testiranje tih ljudi jer 1 zaraženi radnik u supremarketu samo za vrijeme jedne smjene može da usluži-zarazi stotine i stotine kupaca i da zarazi većinu drugih zaposlenih.

Butik
Gost
Butik

Možemo mi gladovati i gledati kako pola privrede zarađuje pare. Sada zatvorite ove što su radili a nas pustite da i mi đeci hljeba zaradimo

Realno
Gost
Realno

Odlično. Znači, neće biti rizik otvaranje butika, sajdžinica i zanatskih radnji. Samo maske.

HercegNovi
Gost
HercegNovi

ko kontrolise trgovine…barem u herceg novom…manje radnje nemaju asepsol ns ulazu…ne daju radnicima maske, niti rukavice…a fa ne govorimo o barijeri imedju radnika i kupaca…a da ne spominjemo prevoz radnika,koji su prepusteni sami sebi…propust kordinacionog tima…trebalo je neposlusne odavno zatvoriti..

Budimo realni
Gost
Budimo realni

У једној од већих и јачих радњи у ХН видио сам касирку којој су биле шупље рукавице. Те рукавице су за једнократну употребу и треба их бацати али је до изгледа или газдама скупо или их је тешко набавити па се користе до распдања. Битно је изгледа задовољити правила више него заштитити радника.

Dragan PG
Gost
Dragan PG

Mislim da grijesite,bavim se trgovinom i provjereno znam da ih ima

Aja
Gost
Aja

Pa sto si uradio po tom pitanju, ako znas provjereno…

Nikola
Gost
Nikola

Bolje da pitas nekog drugog sto je uradio po tom pitanju pametnice, sta ce covjek.

Aja
Gost
Aja

koga da pitam… jel neko drugi provjereno zna…. ako znas provjereno, reaguj. moze tu bit nedje I tvoja majka, brat, sestra, ili moj neko ili bilo ko drugi, nebitno… bitno je reagovati. da ne bude sa bozicem da se spaja prvi maj.

Nikola
Gost
Nikola

Aa macak sto si se prepalla tako?

Nikola
Gost
Nikola

Opusti stee skrozzz

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Нешто ође не пије воду али није битно пуно. Нека је што мање заражених па ћемо лако.

Bnjj
Gost
Bnjj

Težak posao a plata bijedna

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

nije težak, nego monoton.
plata mala.

Daky
Gost
Daky

Eh nisi radio u trgovinu sigurno inace bi znao koliko je tesko.

Budva
Gost
Budva

Bitno je da ste vi nas zatvorili. Pola privrede radi o pola snosi teret i žtvuje . Sramota PIH

no no 18ta
Gost
no no 18ta

ko ti drma kavez

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Nešto mi se ovdje ne slaže?! 🤨

Baca
Gost
Baca

Zastitili ih poslodavci 😀

Ruza
Gost
Ruza

Interesantno:!Pa otvorite nam radnje, dako prodje Corona…..

sdsffff
Gost
sdsffff

Ispade da savjeti i mjere instituta nijesu toliko realni. Naime, ako je ovo istina, onda je besmisleno. Nema zarazenih u prodavnicama, gdje smo mislili da je najopasnije. Ali zato nam zatvorise parkove i prirodu. E tamo mora da je jos opasnije. Tamo bi se vjerujuci nasim strucnjacima svi zarazili.

Maxim.
Gost
Maxim.

Ovo je kao što vidiš ravno šizofreniji. Svakodnevno prisustvujemo masovnim kontaktima prodavačica sa kupcima bez distance. Grljenju i ljubljenju sa kupcima ( svakodnevno se to može vidjeti ovih dana). Da li je realno da tu nema virusa a u prirodi je opasno??? Ne kažem da distancu ne treba držati, nego samo da ovdje nije sve kako se u medijima piše.

Daky
Gost
Daky

Ne vjeruj u sve sto medije pisu brate.

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Pominje li to neko ljubljenje sa kasirkama

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

😍🥰😍🥰🤗🤗

Maxim.
Gost
Maxim.

Da ,Nikolina dušo. Sa kasirkama.

Send this to a friend