Društvo

Međunarodni institut rješenje za izazove regiona

Međunarodni institut rješenje je za izazove regiona, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Foto: Anton Krustev

Ona je učestvovala na konferenciji visokog nivoa Pametna specijalizacija i transfer tehnologija kao inovacioni pokretači za regionalni rast, u organizaciji Generalnog direktorata Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC), 3. i 4. maja u Sofiji, Bugarskoj, a pod pokroviteljstvom predsjedavanja Bugarske Savjetom Evropske Unije.

Konferencija je okupila kreatore politika, naučnu i biznis zajednicu, kako bi se bliže razmatrale mogućnosti, kao i izazovi zemalja Jugoistočne Evrope.

Ministarka je na panelu “Mogućnosti i izazovi u regionu: put ka inovacijama”, kojim je predsjedavao Christian Danielsson, generalni direktor Direktorata za pregovore o susjedstvu i proširenju (DG NEAR) iz Evropske komisije, kazala u uvodnom izlaganju da je region Zapadnog Balkana imao periode intenzivnog tehnološkog razvoja i dao značajan naučni doprinos na evropskom nivou, ali su sukobi i period tranzicije zaustavili dalji napredak. Iz tog razloga, posljednjih decenija većina naučnih institucija suočila sa značajnim odlivom kadra.

“Rješenje za izazove sa kojima se suočava ne samo Crna Gora, već i cijeli region, je uspostavljanje naučnoistraživačke infrastrukture bazirane na najsavremenijoj tehnologiji, a što bi uslijedilo kroz realizaciju Regionalnog projekta – Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope”, kazala je Damjanović.

Foto: Anton Krustev

Ona je saopštila da je Upravni odbor Instituta na posljednjoj sjednici izabrao Hadronsku kancer terapiju sa istraživanjima iz Biomedicine pomoću protona i težih iona, kao opciju za institut.

“Hadronska terapija predstavlja najsavremeniji način za liječenje velikog broja vrsta kancera i na ovom projektu bi radilo oko 1000 istraživača. Uz to, bio bi jedinstven projekat u svijetu jer bi 50 odsto vremena bilo odvojeno za istraživanja. Ova infrastruktura, znatno bi unaprijedila saradnju između nauke i privrede, kao i saradnju zemalja u regionu”, istakla je ministarka.

Dajući osvrst na Strategiju pametne specijalizacije, Damjanović je kazala da je donošenje Strategije izuzetno koristan i važan proces koji će pomoći da se spriječi fragmentacija, i onako ograničenih, resursa, usmjere naučno-istraživački timovi i ukaže na razvojne šanse, budući da će postojati značajni nacionalni i EU izvori finansiranja.

Stoga, kako je ocijenila, postoji potreba za dobro utemeljenom, metodološki razvijenom, S3 strategijom koja će biti smjernica za naše napore u segmentu istraživanja i inovacija, ali takođe i put za investitore i finansijere u cilju uspješnog finansiranja.

Damjanović je kazala da su aktivnosti na pripremi Strategije pametne specijalizacije u toku, te da je Crna Gora dobila podršku Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC) za njeno kreiranje, pri čemu je već pristupila JRC S3 platformi.

“Identifikovano je 46 ekonomskih područja u kojima je naša zemlja specijalizovana i sada ulažemo u preduzetničko otkrivanje, kako bi se identifikovale nove mogućnosti koje će kompanije prepoznati kao razvojne šanse”, istakla je ona.

Na konferenciji je konstatovano da su ulaganja u istraživanje, inovacije i ljudski kapital ključne prioritetne oblasti za podsticanje poslova i rast, posebno u kontekstu digitalne ekonomije. Istovremeno, proširenje EU prema zapadnom Balkanu ostaje na dnevnom redu sa posebnim osvrtom na podsticanje napretka ka članstvu u EU, inkluzivnoj regionalnoj saradnji i promovisanju društveno-ekonomskog razvoja.

S.Đ.

Send this to a friend