Društvo SEZONA SPREMANJA OGREVA ZA ZIMU UVELIKO POČELA

Metar cijepanih bukovih drva 50 eura

Sezona kupovine i spremanja drva za zimu uveliko je počela, a građani ističu da je za one koji žive od plate napuniti ostave ogrevom pravi podvig, piše Dan.

Na jednoj od lokacija koju je Glavni grad odredio za prodaju drva, prodavci ističu da iako je cijena drva ista kao i prošle godine prodaja slabo ide i da građani samo razgledaju, te da je malo onih koji se odlučuju da ih kupe.

Prodavac Momir Janković koji u ponudi ima drva sa Veruše, ističe da su zadržali cijene na prošlogodišnjem nivou i da prodaja slabo ide.

“Kupovna moć građana iz godine u godinu sve više opada. Bukova drva u metrove se prodaju od 38 do 40 eura, u trupice su od 42 do 45, dok su cijepana 50 eura. Metar cerovih drva je 45 eura”, saopštio je Janković.

Marko Vučićević ističe da su drva skupa.

“Metar košta oko 40 eura, a to je samo metar, a da se pregura zima ne može se proći ispod deset metara. A nije to samo 40 eura za kupovinu jer dodatan trošak predstavlja i šeganje i cijepanje, tako da grijanje na drva uopšte nije jeftino. Ove godine će biti veoma teško da se obezbijede drva, jer za to treba dosta para, a narodu je korona izgleda ušla i u novčanike”, kazao je Vučićević.

Rajko Laković navodi da je cijena drva na prošlogodišnjem nivou, ali da će dosta zavisiti i kakva će biti zima.

“Mi obično kupujemo 12, 13 metara drva, a to je veliki udarac na budžet ako računamo naš standard. Nije tu samo trošak da se kupe drva, ima tu itekako još troškova, a primanja su mala, a veliki rashodi. Ipak mi više volimo da se grijemo na drva, a uz to na drva sem grijanja i kuvamo i spremamo, a kad bi smo se grijali na struju troškovi bi sigurno bili mnogo veći. Čovjek se mora snalaziti, mi koji živimo u kućama biramo grijanje na drva, dok se u zgradama ljudi uglavnom griju na struju”, poručio je Laković.

19

avatar
1000
12
7
0
 
16
InženjerKujavaĐorđe BožovićKAKO NEVlado
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Inženjer
Gost
Inženjer

Cijena kilovata struje je 11 centi Klima uređaji u prosjeku kada rade punim kapacitetom troše oko 1 kilovat svakih sat vremena (kada održavaju temperaturu onda maksimalno 500 vati) Uzmimo za primjer 2 klima uređaja, neka radi 10 sati u prosjeku potrošnje 700 vati. 2 * 10h * 0.70 = 14 kilovati potrošnje struje 14 kw * 11 centi = 1.4… Više »

KAKO NE
Gost
KAKO NE

Vala admone ne znam sto sam pogresno pita pa ti ne pustas? A evo preformulisat cu. Ako ovo nije tacno sto sam napisa, necu nikad vise nista komentarisat na ovaj portal.

Vlado
Gost
Vlado

Preskupo,jos da je metar nego dadnu manje pa te ispane i 60e a potrosice se i 2m za mjesec kad je bas hladno,bolje uzeti dobru intertersku klimu

KAKO NE
Gost
KAKO NE

Energija koju daje 1 metar drva u struju bi bila od 300 do 400 eur. Pa vi doktori izracunajte koliko je skupo. 1kg drva daje skoro 5kw energije.

KAKO NE
Gost
KAKO NE

Bistrino prije no sto lupis minus procitaj i provjeri jeli ovo tacno sto sam napisa, pa onda minusaj koliko oces.

Aoo
Gost
Aoo

Necemo ni kupovati preko dva metra, cisto kada nestane struje da se ima. Pa vi povecavajte koliko hocete, brzo cete bitiu minusu!

Kujava
Gost
Kujava

Upravo tako.Ja zadnjih nekoliko godina kupujem drva samo ako nestane struje da imam.Racuni su mi oko 100e a rade mi svi aparati koji ne mogu da rade na drva.Cak i sijalice.

Toni
Gost
Toni

Ima zimus da obrste i parkove.

Promjene,promje
Gost
Promjene,promje

A zasto bi kupovali drva kad su tako skupa, jedno domacinstvo ne moze potrositi toliko struje za grijanje u toku zime koliko bi za drva dali 🤔

KAKO NE
Gost
KAKO NE

Odma se vidi da se razumijes u materiju.

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Mozda ne mogu potrositi,ali znam da se nece ni ugrijati

Ona
Gost
Ona

Tako je. Za struju se ne moze potrositi toliko novca. I cistije je, i ne mučiš se oko cijepanja i slaganja drva. Osim novca za drva dolaze i mjesecni racuni za struju. Meni je prosjecan zimski racun 70-75 eura. Definitivno, jeftinjja je struja .

Konik
Gost
Konik

A pošto su cerova?

Hydra
Gost
Hydra

Cerova su uvijek barem 10 eura skuplja po metru od bukovih.

Slavko
Gost
Slavko

Skupo

Bingo
Gost
Bingo

Pljacka. Sramota

Đorđe Božović
Gost
Đorđe Božović

Zašto sramota 40 evra metar drva a nije skupa tura pića 10 e za to svi imaju da ne pričamo za ostala ne dozvoljena sredstva da imaju pameti pa da ih dignu još 20 eura siromasi drva prodaju i treba neko da ih ucenjuje

Logika
Gost
Logika

Struja je jeftinija i plaća se na rate kad je frka, a drva sve unaprijed. S druge strane, mnogo drveta, grana i daske propada svuda okolo, a skoro niko to ne kupi.

Boban
Gost
Boban

Sramota,bar da je metar negi kad ti prodaju cijepana ne bude preko 0.80

Send this to a friend