Društvo

Mijajlović: Velika stvar što je nakon 100 godina prvi put locirana potonula podmornica

Foto: RCUD

Direktor Regionalnog ronilačkog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca – RCUD Vesko Mijajlović  kazao da je velika stvar što je nakon 100 godina opštepoznate činjenice, prije nekoliko dana prvi put locirana potonula podmornica. Borebno plovilo sa torpednim naoružanjem na dnu mora u blizini Ade Bojane pronašli su lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja prilikom lova ribe mrežama, koje su se zakačile za brodsku olupinu na dubini oko šest metara.

Ribari su o tome obavijestili nadležno ministarstvo direktno komunicirajući sa ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem.

Foto: RCUD

“Zatim je odmah uslijedila institucionalna komunikacija sa Regionalnim ronilačkim centrom iz Bijele, nakon čega je bez birokratije i administrativnih procedura uslijedila konkretna akcija profesionalnih ronilaca RCUD-a. Prilikom prvog ronjenja koje smo obavili između 6 i 8 sati ujutro 1.avgusta naši ronioci su ustanovili da se radi o olupini plovila dužine oko 50 metara naoružano sa četiri torpeda koja se nalaze na palubi u svojim ležištima. Predpostavljamo da se na brodu nalazi još torpednog naoružanja i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava”, kazao je Mijajlović.

Foto: RCUD

Drugog dana nakon dvočasovnog ronjenja u ranim jutarnjim časovima, kada je i jedino moguće roniti na olupini zbog talasa i morskih struja, ustanovili su da je moguće da se radi o francuskoj podmornici tipa Fresner koja je 1915. godine nestala u blizini ušća Bojane, za koju se do sada vjerovalo da je uništena od strane austrougarskog razarača Warasdiner. Preko sto godina zatrpana u pješčanim nanosima na dnu mora konačno je otkrila svoj položaj i oblik.

“Ističem da ovu olupinu plovila do sada niko nije otkrio niti je na njoj ronio i ako se duže od sto godina zna da je u blizini Ade Bojane potopljena francuska podmornica, a do tih saznanja i drugih detalja o toj podmornici može svaki laik da dođe putem interneta kada god poželi”, rekao je on.

Foto: RCUD

Ova olupina u daljim podvodnim istraživanjima predstavlja jednu od glavnih tačaka oslonca što se tiče hronologije predmeta iz svakodnevnog života podmorničara ili mornara iz tih vremena koja su obilježili događaji Prvog svjetskog rata. U zavisnosti od vrste naoružanja i prirode drugog tereta, tonaže i položaja, ova olupina će, ističe, obezbijediti osnovne informacije o ratnoj istoriji i omogućiti da se bolje shvati karakter, obim i pravac pomorskih bitaka tog vremena.

Zato smatra da nadležni državni organi treba da ustanove o kakvom se borbenom plovilu radi.

Foto: RCUD

“Mi možemo da predpostavljamo. Što se tiče špekulacija pojedinih medija i pokušaja da se ismijava ovo veoma značajno otkriće naslovom kao što je „Otkrili“ podmornicu za čiju se olupinu zna duže od jednog vijeka, pitam se, da li bi se na ovaj način neki novinar ismijavo ljudima koji su otkrili olupinu Titanik (koji je potonuo 1912 a otkriven 1985) jer se za njegovu olupinu znalo duže od 70 godina. Koristim priliku da poručim onima kojima je crnogorsko podmorje postalo eldorado za kojekakve pljačke, devastacije i nelegalno bogaćenje da će im se stati na put na isti način kako je to učinjeno dinamitašima uz punu uključenost NVO, i nadležnih institucija a posebno Uprave policije,” zaključio je Mijajlović.

12

avatar
1000
11
1
0
 
11
MilutinGligor73lokiBokeljMalisa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milutin
Gost
Milutin

Nije vam puno vremena trebalo

Gligor73
Gost
Gligor73

Uvek je lepo kada se nesto “novo” otkrije pa barem staro 105 godina. Zalosno je kada plovilo vise ne plovi ali opet je lepo kada mu se dodeli nova svrha.
Ukloniti torpeda i ostale eksplozive i ostaviti je tu gde jeste , tu gde je legla za sva vremena. Ronioci mogu uzivati , a mi ostali barem mozemo neki snimak odgledati.

Bokelj
Gost
Bokelj

Zasto ne iznosite komentare

loki
Gost
loki

sramota ih je

Malisa
Gost
Malisa

Ovo je stvarno smijesno. Vijek se tacno zna dje je ova podmornica i ovaj nas povrh svega pravu budalama jos.

Lemi
Gost
Lemi

Izvinite moram jos nesto reci eldorado kazes…pa zar iza vas ostane nesto!?

Lemi
Gost
Lemi

Druze pa za tu olupinu znaju mnogi ronioci odavno…no znate da nema na nju nista intresantno…a i kad nadjete nesto obavezno to prijavite i predate u muzej zar ne!?

Bokelj
Gost
Bokelj

Kako ste otkrili kad to 100 godina lezi tu,vojska je imala poziciju olupine,tj.ratna mornarica, bile su i tacke na kartama.Podjite u arhivu pa pogledajte,uostalom pitajte hidrografski institut o interesantnim detaljima Crnogorskog podmorja.Sve sto je novinar Lukovic napisao je istina,tako da je ovo prica davno ispricana,zasto kupiti titule.Da je bila erozija tla podmorja pa da povjerujemo u navode.Klasicna prodaja magle

Crni
Gost
Crni

Aj ne mlati

Emil
Gost
Emil

Ahahahaha ćuti bruko

Brko
Gost
Brko

O čemu priča ovaj ‘profesionalni stručnjak’. Glumi i lupeta kao i obično.

Ewq
Gost
Ewq

Džabe se vadiš stručnjak

Send this to a friend