Društvo

Miketić: Žrtva silovanja nije smjela da čeka pregled

Vojislav Miketić

Predsjednik Udruženja ginekologa Crne Gore dr Vojislav Miketić kazao je za Pobjedu da u Kliničkom centru ne postoji nikakav protokol kada je u pitanju pregled osoba koje su žrtve silovanja ili drugog porodičnog nasilja. On tvrdi da je njegov kolega, dr Nebojša Jokmanović 11. oktobra napravio propust kada je odbio da pregleda pacijentkinju koja je prijavila silovanje, te da su uprava Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i menadžment KCCG pokušali da zataškaju cijeli slučaj. Stoga je najavio da će Udruženje na čijem je čelu uputiti inicijativu Sudu časti Ljekarske komore kako bi se preispitali razlozi takvog postupka.

“Napravljena je teška manipulacija i zavođenje javnosti pričom da je za pregled potreban konzilijum od tri ljekara. Radi se o ginekološkom pregledu koji se ne razlikuje od pregleda bilo koje druge pacijentkinje. Doktor Jokmanović je neposredni počinilac i izvršilac toga, ali je pogriješio i direktor Ginekologije i kompletan menadžment Kliničkog centra jer su stali iza njega iako su svjesni da je propust napravljen”, poručio je dr Miketić.

Vijesti su sredinom mjeseca objavile da je ginekolog dr Nebojša Jokmanović priveden na radnom mjestu u Kliničkom centru zbog toga što je poštovao interne medicinske procedure. Njega su policajci odveli na razgovor nakon što im je pojasnio da je za pregled žrtve silovanja potreban konzilijum ljekara i da on to nije mogao obaviti sam te večeri.

Uvijek dežuraju tri ljekara

Iz Ljekarske komore su tada rekli da je doktor izveden sa dežurstva čime je jedno odjeljenje ostalo bez ljekara, što je moglo ugroziti ostale pacijente.

Sa druge strane, dr Miketić ističe da na Ginekologiji svakog dana, bilo vikendom ili praznicima, uvijek dežuraju po tri ginekologa. Tako je bilo i 11. oktobra kada se sve desilo.

“Mi imamo praksu, a to nije pisano pravilo, da taj pregled obave dva ginekologa kako bi izvještaj imao na težini i dr Jokmanović je mogao da pozove nekog od dvoje kolega koji su bili na odjeljenju ako to nije želio sam da uradi. Žrtva nije smjela da čeka”, poručuje on.

Miketić je ispričao da je te večeri 11. oktobra u KCCG na pregled došla štićenica Sigurne ženske kuće u pratnji službenika policije zbog navodnog silovanja, odnosno seksualnog zlostavljanja od strane nevjenčanog partnera. Problem je, prema njegovim riječima, ispao jer dežurni ljekar nije pogledao pacijentkinju, odnosno ,,to je odbio zbog formalnosti u smislu da u toj njenoj propratnoj dokumentaciji nije bilo nekog broja protokola“. Policija se poslije sat vremena vratila po njega i odvela ga da on da iskaz povodom toga.

“Obaveza ljekara je da svakoga pregledamo posebno kada su u pitanju tako delikatne stvari. Mi nijesmo vještaci, već samo napišemo objektivan izvještaj na osnovu onog što vidimo koji je poslije u sudsko- medicinskom procesu. Niti sudimo, niti presuđujemo. Taj pregled je kao i svaki drugi, ne iziskuje nikakvu ekspertizu, tako da ostaje nejasno zašto dr Jokmanović to nije uradio”, kazao je dr Miketić.

On je objasnio da se na pregledu može konstatovati da li ima povreda u predjelu spoljnih genitalija ili povrede vagine, a može se uzeti bris ukoliko se vidi da postoji sjemena tečnost.

Na pitanje da li je žrtva bila smještena negdje dok je čekala pregled, dr Miketić kaže da nije, već da je cijelo vrijeme čekala u hodniku. On kaže i da to što je odgođen pregled nije moglo uticati na istragu, niti se nešto moglo promijeniti kada je u pitanju izvještaj pregleda.

“Poslata je loša poruka. Ako će žrtve nailaziti na otpor kada dođu kod ljekara, što onda mogu očekivati od drugih institucija. Zato smatram da treba dati podstrek ženama da se žale i da prijave svaku neprijatnost kada dođu u bolnicu”, poručio je dr Miketić.

Nemili događaj, prema njegovim riječima, predstavlja ozbiljan organizacioni propust sa kojim se trebalo suočiti, jasno ga definisati i spriječiti mogućnost da se isti ponovi.

“Da je radnja rađena sa predumišljajem, a u svrhu zataškavanja organizacionog propusta govori i činjenica da je značajan dio uglednih kolega sa Ginekologije negodovao i nije bio saglasan sa postavljanjem dr Srđana Medana za vršioca dužnosti uz podrobno obrazloženje da ne zadovoljava minimum stručnih i profesionalnih kriterijuma iz kojih bi proizilazio njegov autoritet da rukovodi tom službom”, kazao je dr Miketić.

Bez komentara

Iz Kliničkog centra nijesu se oglašavali povodom ovog slučaja.

Prošle sedmice je u zajedničkom saopštenju sa Upravom policije i Višim državnim tužilaštvom navedeno da su na sastanku dogovorili unapređenje saradnje i podrobnije preciziranje procedura za dalje postupanje u slučajevima kada je nužno sadejstvo svih ovih institucija.

Pobjeda se obratila i Tužilaštvu od kojeg su od pet pitanja dobili kratak odgovor da je Više državno tužilaštvo u Podgorici, u navedenom slučaju, postupalo u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i protokolima o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici i da je povodom predmetnog događaja dato zajedničko saopštenje Kliničkog centra, Uprave policije i Višeg državnog tužilaštva. Međutim, ni oni nijesu precizirali što je konkretno zaključak tog sastanka.

Dr Miketić je rekao da nije donešena nikakva revolucionarna odluka. Naime, prema njegovim riječima, na njihovom kolegijumu je saopšteno da će ubuduće svaki ginekolog moći da pregleda žrtvu i napiše izvještaj.

“Smiješno je što se pravi „dogovor“ da je ljekar u obavezi da pregleda pacijenta, što je profesionalna abeceda, i što savlada student na prvoj godini studija!? Žalosno je što postoji ambicija da se protokoli obavljanja ljekarske prakse sastavljaju u tužilaštvu i policiji. Neka svako postupi po mjeri svoje etičnosti i moralnosti. Ja sam svoju našao”, poručio je dr Miketić.

Medan savjetovao dežurnog ljekara da odloži pregled za sjutradan

Miketić tvrdi da je sporne večeri direktor Klinike za ginekologiju dr Srđan Medan bio na telefonskoj vezi sa dežurnim ljekarom, te da ga je savjetovao da se pregled odloži za sjutradan.

“S obzirom na to da je dežurni ljekar bio u telefonskoj komunikaciji sa v.d. direktora GAK-a, isti je mogao doći i obaviti pregled, a ne savjetovati da se izvrši pregled sjutradan. Očigledna misija uprave KCCG je bila da po svaku cijenu, koristeći se očiglednim neistinama i zamjenom teza, opravda njihov izbor za v.d. direktora GAK-a. Ovaj zaključak potkrepljuje i činjenica da povodom ovog događaja nije pokrenut nijedan interni postupak, Komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta u pružanju usluga nije reagovala, i/ili nije pokrenut disciplinski postupak”, poručio je dr Miketić.

On se osvrnuo i na istupanje predsjednice Ljekarske komore dr Žanke Cerović istakavši da želi da je shvati kao ishitreno.

“Vjerovatno je ono nastalo zbog manjka adekvatnih informacija ili dezinformacija o organizacionom ustrojstvu GAK-a?! Očigledno je da se predsjednica bavila posljedicama nastalog problema, a to je privođenje dežurnog ljekara u policiju, a ne uzrokom koji je doveo do ovog privođenja. Želim da vjerujem da će predsjednica naći način da se za ovo izvine stručnoj i laičkoj javnosti zbog ovakvog javnog istupa”, kazao je dr Miketić.

Ćutanjem osnažujemo ono što se kosi s etikom 

Miketić je dodao da on vjeruje da njegov javni istup kod određenog broja kolega može izazvati sumnju o njegovoj kolegijalnosti.

“Ukoliko takvi postoje želio bih svakog ponaosob od njih da pitam da li su u svojoj ljekarskoj praksi odbili da pregledaju nekog ko traži ljekarsku pomoć?! Podsjećanja radi, ukoliko ljekar prilikom pregleda postupi sa dužnom pažnjom i na osnovu vodiča dobrih preporuka za obavljanje ljekarske prakse da treba stati u odbranu kolege i profesije. Ukoliko ove pretpostavke nema, mi više ne možemo da govorimo o kolegijalnosti, već se pravimo da smo mrtvi i još gore postajemo saučesnici. Svojim ćutanjem osnažujemo nešto što se kosi sa etikom i profesionalinim postupanjem”,  poručio je dr Miketić.

Nije bilo razloga za privođenje ljekara

Dr Miketić je osudio privođenje svog kolege dr Nebojše Jokmanovića ocijenivši da je nekorektno izvoditi ljekara sa posla da bi dao izjavu u kasne noćne sate.

“Ukoliko postoji prijeka potreba za tim, mislim da je neka teška krivična radnja u pitanju pa da se to desi. U ovom slučaju mislim da su iz Tužilaštva i policije bili u obavezi da obavijeste upravu Kliničkog centra kako bi se našla adekvatna zamjena tog ljekara. To bi bio civilizovan, kulturan, protokolaran pristup stvari”, rekao je dr Miketić.

37

avatar
1000
27
10
0
 
27
GordanaPacijenticaRozajesunMarcusAurelius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gordana
Gost
Gordana

Podrska dr Jokmanovicu, najboljem doktoru, prije svega covjeku, uvijek izadje u susret svakom pacijentu. Dok Vi Miketicu sjedite u fotelji u privatnoj klinici i komentarisete profesionalni rad dr Jokmanovica bolje da se ugledate na njega jer bi nam zdravstvo bilo na visokom nivou.

Rozaje
Gost
Rozaje

Bog na nebu i dr. Jokmanovic na zemlji su meni zivot spasili. Gospodin Jokmanovic je NAJVECI STRUCNJAK u Crnoj Gori sto se tice ginekologije. Cijela Crna Gora ce stat uz doktora Jokmanovica, to je najmanje sto se za Njega moze uradit, jer je on na hiljade zena spasio zivot sa svojom strukom, znanjem i iskustvom!

sun
Gost
sun

dr jokmanovicu sve najbolje!!ljekar prije svega ,strucnjak malo je takvih

MarcusAurelius
Gost
MarcusAurelius

Doktore, ne pravite zamjenu teza. Nije dr Jokmanović odbio pregled bolesne pacijentkinje, nemojte da izvrćete činjenice. Osim toga, i sami kažete “da to što je odgođen pregled nije moglo uticati na istragu, niti se nešto moglo promijeniti kada je u pitanju izvještaj pregleda”. A zatim dodajete ” imamo praksu, a to nije pisano pravilo, da taj pregled obave dva ginekologa kako… Više »

suncica
Gost
suncica

miketicu ti da pricas o dr jokmanovicu?kad ga pomenes treba da ustanes u znak postovanja!!!toliko o tvom komentaru

Skočiđevojka
Gost
Skočiđevojka

Dr Miketić treba da služi ostalima za primjer. Njegove profesionalne uspjehe prate i titule koje ima, primarujus za svoju oblast a uz to i stalno popunjeni svi termini za preglede kod njega, jer svi hoće najboljeg ginekologa/perinatologa. Jedini doktor koji se javi uvijek, bez obzira na to ko je na vlasti. On sve anomalije u društvu i u profesiji komentariše… Više »

Villa
Gost
Villa

Miketicu, ja koliko znam “zrtva” nije bila silovana. No fino i posteno reci sto ste htjeli da mu podmetnete?

Posmatračica
Gost
Posmatračica

O stručnosti i ljudskosti doktora Miketića mislim sve najgore. Spremna sam da sve to javno kažem.

Nada
Gost
Nada

Isto tako!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Za razliku od Miketića, Jokmanović je i čovjek i ljekar.

Rozaje
Gost
Rozaje

Jokmanovic je gospodin!

Milena
Gost
Milena

Dr Jokmanovic je najbolji doktor,prije svega covjek.Svi doktori treba da se ugledaju na njega.

Hello
Gost
Hello

Tako jee👏

Rozaje
Gost
Rozaje

Tako je Milena

Anna
Gost
Anna

Dr. Jokmanović je divan ljekar i divan čovjek… mora da je nešto stvarno drugo u pitanju. Nije moguće da je on odbio da pregleda nekog

Sofija
Gost
Sofija

Ispitati to detaljno…ako je zaista to istina otkaz i kraj priče, nepoštovanje Hipokratove zakletve i kršenje osnovnog etičkog načela, opet kažem ne bih da sudim!!!

Ava
Gost
Ava

Dr Jokmanovi je najbolji, najcasniji , najpozrtvovaniji doktor kojeg Crna Gora ima!!! A ovaj ima druge namjere … Pa dr Jokamovic NIKAD NIKOG nije vratio, naprotiv, on je strpljiv, dobrodusan, tih… Podrska za dr Jokmanovica!

Rozaje
Gost
Rozaje

Podrska puna doktoru Jokmanovicu!

dano
Gost
dano

BRAVO!!! dr MIKETICU , najlase je cutati i prikrivati neodgovornost , nerad i strucnost pojedinaca .Nije samo ovo problem u vasoj struci vec u mnogim drugim drzavnim ustanovama , dok ne promjenimo ponasanje nema ni napretka.Hvala za hrabrost i spremnost da budete zrtva neodgovornih i poltronskih kolega za ovaj komenta

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Da je preko veze ili sa kovertom dosla, odmah bi je pregledao 🙁
Tuzno, tuzno bas!

Pacijentica
Gost
Pacijentica

Nije istina to sto kazete, doktor Jokmanovic je najplemenitiji doktor kojeg sam ikada upoznala, a cijelu bivsu Jugoslaviju doktora sam obisla. Jokmanovic je broj 1, strucnost, plemenitost, razumljivost, roditeljska podrska svakoj pacijentici, dostupnost za svaki savjet u pola dana, u pola noci. Nema dovoljno lijepih rijeci koje bi njega mogle da opisu njegovu licnost, strucnost u poslu, znanje njegovo. Bez… Više »

Nebitno bitan
Gost
Nebitno bitan

Ja sam cuo za dr Nebojisu sve najbolje a takve glasine su sirom Crne Gore.

Biljana
Gost
Biljana

Prosto je neverovatno da je Dr Jokmanovic odbio nekog da pregleda…nesto drugo je u pitanju sigurno. RIJETKO DOBAR COVJEK, A PRIJE SVEGA DOKTOR !

ZdravRazum
Gost
ZdravRazum

Bravo dr Miketicu za iskren i hrabar profesionalan nastup. A ovi sto zataskavaju treba da se stide.

Njegoš
Gost
Njegoš

Bruka što rade apostoli litijaši! Da je bio kakav pop crkve srbije i kroz prozor bi ga upustili ako treba.

Pacijentica
Gost
Pacijentica

Doktor Jokmanovic nije takav covjek da dijeli ljude na ove ili one, ja sam muslimanka gledao me je kao svoje dijete. Molim Vas da se suzdrzite od ovakvih kometara, jer ovaj COVJEK to ne zasluzuje!

CGN
Gost
CGN

Vidi se da si kivan na kolege. A sto se tice strucnosti…

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Hahahahahahahahahahahahahah, očigledno si lupio jer da išta znaš o stručnosti dr. Miketića, ne bi se tako glupirao…

ribar
Gost
ribar

uzatvor ga pod hitno

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Naravno. To bi isto bilo da dodje neko tesko ranjen u pucnjavi i da dr odbije da mu ukaze pomoc jer policija treba da pokupi dokaze sa njega ili da ceka konzilijum.

P.S.
Gost
P.S.

Svaka čast, dr Miketiću! Naročito jer nije isto je li u pitanju pregled bolesnog čovjeka ili žrtve silovanja

Ana
Gost
Ana

Sve OK, ali nemas prava da pametujes. Koliko propusta ti imas, doktore??? Znam bar za jedan, koji se zavrsio na najgori moguci nacin… A onda kad dodjoh kod tebe, nestade i nikada ne dade objasnjenje, izjavu, niti bar rijeci utjehe.

Pero
Gost
Pero

Zasto mjenjas poentu jer ti nisi bila silovana.. Stavi se u polozaj zrtve.

Med. Sestra
Gost
Med. Sestra

Pero,nije ni ta bila silovana. Bila sam tamo tu noc. Nego je neko htjeoda mu namjesti

Black
Gost
Black

Nijesi se oglasavao o svojim i propustima ljekara dok si ti bio na celu GAKa….da ih nabrojim?! Pitanje da li ce mi objaviti komentar.

Radius
Gost
Radius

Tvoje mišljenje je tvoje mišljenje, evo ja misli da je doktor htio da slučaj ne padne na sudu i da pomogne curi. Da se ne bi i neko kao ti pojavio kao vještak pred sudom i išao na eventualnu ptistrasnost, ne stručnost… tog ljekara i tražio dodatno vještčenje, šti bi bilo ponovo uzemitujuće za tu osobu. A da li je… Više »

P.S.
Gost
P.S.

Svaka čast, dr Miketiću! Naročito jer nije isto je li u pitanju pregled bolesnog čovjeka ili žrtve silovanja.

Send this to a friend