Društvo

Ministarka zdravlja započela kontrolu finansija, češlja račune Nacionalnog koordinacionog tijela

Jelena Borovinić Bojović

Nova ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zatražila je prvog radnog dana od nadležnih službi u tom resoru da joj dostave kompletnu finansijsku dokumentaciju, koja se odnosi na period od 30. avgusta ove godine do danas, piše Dan.

Ti podaci trebalo bi da pruže uvid kako su trošena i gdje su i na koji način usmjeravana sredstva namijenjena za funkcionisanje javnog sistema zdravstva, ali i ona koja su uplaćivana na ime donacija za nabavku opreme i drugih medicinskih sredstava tokom epidemije virusa korona.

Sve donacije su još početkom godine usmjeravane na jedinstveni žiro račun NKT-a, na čijem je čelu prvo bio Milutin Simović, a kasnije bivši ministar Kenan Hrapović, a to tijelo je usmjeravalo sredstva tokom epidemije.

Hrapović je i potpisao sporazum o pridruživanju sa više od 100 država za nabavku vakcine i za tu namjenu je uplaćen dio sredstava od 700.000 eura.

Ministarka je tražila i informacije koje se tiču isplata na osnovu odluka Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i da li su i koliko bili plaćeni za svoj rad.

Prema saznanjima Dana iz tog resora, Borovinić Bojović je tražila uvid u dokumentaciju za navedeni period, zbog čega je administracija juče bila u Ministarstvu i po isteku radnog vremena.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, dug za zdravstveni sistem iznosi 33,6 miliona eura. Toliko iznose potraživanja dobavljača, od čega samo za ljekove i medicinska sredstva Apotekarskoj ustanovi Montefarm i privatnim apotekama 21 milion eura.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje nedavno su kazali da je na naplatu od toga duga stiglo oko 16,1 milion eura.

Iz Montefarama je Danu prošlog petka saopšteno da im za nabavku maski, rukavica i zaštitnih odijela za ustanove nedostaje 900.000 eura jer je Ministarstvo zdravlja odobrilo samo 700.000 eura, iako su tražili 1.630.000 za četiri mjeseca.

Inače, novac za hitnu nabavku zaštitne opreme bio je namijenjen za kupovinu vakcina protiv HPV virusa koji izaziva rak grlića materice kod žena.

Hrapovića su optuživali da je nezakonito formirao NKT, koje je u više navrata donosilo sumnjive odluke, počev od neustavnog objavljivanja imena osoba u samoizolaciji, do ignorisanja kršenja mjera članova tog tijela tokom održavanja tzv. patriotskih skupova i nepojavljivanja u bolnicama u najtežim trenucima epidemije.

Zdravstveni sistem je dodatno zadužen u septembru, kada su odlukom Vlade plaćeni dugovi Montefarma za ljekove od 9.000.000 eura, novcem koji je bio planiran za izdatke za medikamente u novembru i decembru.

Sindikat doktora medicine tražio je u više navrata ostavku ministra zdravlja Kenana Hrapovića zbog lošeg stanja u bolnicama, odliva ljekara i niskih plata.

Optuživali su ga da je dozvolio bogaćenje pojedinih privatnih ustanova koje su imale sklopljene u govore sa Fondom.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je u parlamentu da je u avgustu podnio krivičnu prijavu protiv Hrapovića, navodeći da „postoji sumnja da je sa još neutvrđenim brojem lica, dio novca, koji je bio obezbijeđen za finansiranje javnog zdravstvenog sistema, protivpravno i na nezakonit način usmjeravao jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi uPodgorici”.

45

avatar
1000
39
6
0
 
42
ОклеBrezaPgeeeeperoMugambe
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Само дерите 😎

Breza
Gost
Breza

Licemjerna osoba… Prodaje maglu za nepismene…. Fujjjjj

Pgeeee
Gost
Pgeeee

Price za malu djecu. Oces nacete vi nesto njima uzmite se posla ne prepadaj nikog nismo glupi ka ti tvoji sto su sljegli!

pero
Gost
pero

cega se plasite? da se nesto ne otkrije? 😆😆🤙🏻😜🤙🏻

Mugambe
Gost
Mugambe

Da ne treba da se danas bavis mjerama koje treba da stupe na snagu?

Medo
Gost
Medo

Kako odvratno i zlobno izgleda ova zena, za razliku od ministarke Injac koja je prava gospodja…..Za Braticku NO COMENT

Cekamo
Gost
Cekamo

Trebala bi da se bavi redovima ispred domova zdravlja i protestima ispred bolnice Bar a ne finansijama. Papiri i pare nece pobijeci a ljudski zivoti se gube. Zato nas pustite tih prica o postenju i otkrivanju sta su radili ovi prije vas, umiru ti ljudi dok ti cesljas papire. Selo gori a baba se ceslja!

NLO
Gost
NLO

Baš me čudi da prvo nije okadila Klinički centar…
#nijemojavlada

Korona pivo
Gost
Korona pivo

Zgodna ova ministarka oce li nas pospremit

#nijemojavlada
Gost
#nijemojavlada

Neka pročešlja nadređenog ko mu je nudio
21 000 000€

Ana
Gost
Ana

Kako si uzlećelaaa aaaaa
Gora od Dritana
Najodvratnija osoba u vladi!

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Oli pročešljati kako ste đeda ispratili iz KBC u doba najveće zaraze?

Istina
Gost
Istina

Dok se slusao NKT i nije okupljala bagra i litijala bili smo zdravi pusti pricu o pRama ni ti nisi dosla da sjedis za platu. A sad treba bivsima da ocrnis obraz sram te bilo.

Kurjak
Gost
Kurjak

Ona češlja,je li ona ekonomista po struci?Ove stradije sta je ovo?

Mi smo
Gost
Mi smo

D&G, Versace, Armani….
Ne damo vas sve dok pasteta i štruca leba ima.

Dom
Gost
Dom

Ona proverava kako su potrosene donacije,e sad neka im donira spc.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Žena već priča,ja kao ministarka,e kuku nama ko nam kroji sudbinu!

Sivi soko
Gost
Sivi soko

Nova ministarska zdravlja preuzela ulogu policijskih organa. Neko je ovdje pobrkao lončiće…
Bolje bi bilo da to rade službe kojima je to u nadležnosti a ministarska da preusmjeri znanje i energiju na teren c.19 i ,cijene lijekova i dalje organizacije u zdravstvu.

crnogorac
Gost
crnogorac

Ona treba da se zapita koliko je do sada i koliko sada postuje svoje kolege.

Njegoš
Gost
Njegoš

A đe je 21 milion eura??

Funny
Gost
Funny

A ona pa nešto zna!!!
Makse bre…dovoljno da je vidis pa ti je sve jasno!

Budvanin
Gost
Budvanin

Ti znas vidim

Realno
Gost
Realno

Odmah se vidi da je ekspert, ministarka zdravlja bavi se finansijama, ko je sta radio, dobro da izuci, e onda ce tamo poslije nove godine donijet neke mjere,lagano…

Jovan V.
Gost
Jovan V.

A ja cujem da je novi ministar finansija trazio da se ispitaju sve zdasvstvene mjere u tom Ministsrstvu od 30.08. Bravo za pocetak! Sve naopako.

Je li moguce
Gost
Je li moguce

Bas si pametna i hrabra, bravo, a makse

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Najbitniji su sad papiri i da se raspusti dosadasnji NKT. Nije uopste bitno donijet nove mjere dase zastite ovi ljudi….
Kako se prikupljaju sitni politicki poeni ….

#nijemojavlada
Gost
#nijemojavlada

E stidi se sto si pocela prvo da radis. To ti porucujem ja koja sam dala vise donacija NKT i sve im vjerovala da ce novac upotrijebiti kako treba. Ti nemas ni ljudsko ni moralno pravo koja si krsila sve mjere A da zusnes.

Istina
Gost
Istina

Bravo svaka cast.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Neka pocne od sebe

Sloboda
Gost
Sloboda

Nije to za tebe ministarko.

Mnmm
Gost
Mnmm

Donesite mjere , finansijska dokumentacija nedje nidje imate vremena za to

PG 081
Gost
PG 081

treba se sad zabit’ u papire dok epidemija ne prodje tako to rade ozb drzave

Cczz
Gost
Cczz

Pg 081. Ali najviše pali kod prostog naroda priča o parama, honorarima NKT i slično. Mjere za suzbijanje pandemije nam ne trebaju, ona je to pokazala.Da ima obraza ne bi se prihvatila da bude ministsr zdravlja.Bolje bi odgovarala čak i ministarstvu ekonomije nego ovom.

Sasa
Gost
Sasa

Valjda bi trebala da se bavi epidemijom, zna se ko se bavi računima. Kakav populizam. Nema sreče od ovih.

Uhljeb
Gost
Uhljeb

Povucimo donacije koje smo dali? Ja za ovo nijesam donirao za bandu cetnicku!

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

A zasto tek od 30.8? Pa najvise se kralo do 30.8! Sta bi sa onim da je Ministarstvo davalo milione ordinacijama ministtove supruge? Sta bi sa sumnjvim nabavkama medicinske ooreme kroz razne tendere i od svega 3,4 farmaceutske firme?

Milosh
Gost
Milosh

I to joj je posao? Da ceslja racune?

KOTOR
Gost
KOTOR

a jeli ona sirila virus po sahranama?

Funny
Gost
Funny

Naravno da jeste!

bojić
Gost
bojić

Ovo je jasan signal da ova apostolka neće ništa uraditi na unapređenju zdravstvenog sistema. Kad prvo počne da kopa po prethodnom da bi pokazala da je bilo loše, onda pokazuje da je bez vizije i namjere o boljem. Imam utisak da su ovo stvarno “apostoli” koji su unaprijed dobili zadatke šta će da rade na rušenju postojećih institucija sistema i… Više »

Podgorica-CG
Gost
Podgorica-CG

Bravo!!!

Podrška
Gost
Podrška

To je to. Briga nas velika za njeno nacionalno ili versko opredeljenje, dok ispravlja greške iz prethodne Vlade i riješava pitanja razlike između realne cijene i potrošenog novca. Tako će i sledeća Vlada nju češljati. To se zove demokratija.

Srbin
Gost
Srbin

A to sto ljubi mrce zarazene koronom to joj je ok kakvi ste svi na isti kalup vas je lako poznat po glavama na litije ili velikosrbske mitinge svi iste glave kao iz sume da ste izasli a nista u njima.

Salinitet
Gost
Salinitet

I to joj je prioritet u odnosu na trenutni broj oboljelih, da ceslja fakture???? Od nocas ne postujem niti jednu mjeru osim koje sam procijenim.

Maja V.
Gost
Maja V.

E ako je razumijem…

Send this to a friend