Društvo

Ministarstvo će pooštriti kontrolu stručnog osposobljavanja

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović kazala je za Dan da će tokom osmog kruga programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca sprovoditi stroge kontrole u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnika.

Ona je istakla da je anketa koju periodično sprovode među visokoškolcima pokazala da je više od 90 odsto korisnika zadovoljno, dok se u pojedinačnim slučajevima kada jedna od strana nije zadovoljna, nakon utvrđivanja stanja, korisnik usmjerava na drugog poslodavca. Kurpejovićeva navodi da se poslodavci za ovogodišnji program stručnog osposobljavanja mogu prijaviti od 15. septembra do 15. oktobra.

“Cilj programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, s kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike”, naglasila je.

Program se, ističe, pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

“Ovakvi rezultati pokazuju koliko je zapravo praksa važna, kako za mlade koji ulaze na tržište rada, tako i za same poslodavce koji su u prilici da oblikuju kadar koji im je zaista potreban. Takođe, program je koristan input za obrazovne ustanove jer stvara širu sliku o pravcima u kojima bi trebalo unapređivati nastavu, odnosno studijske programe i kreirati upisnu politiku”, dodaje Kurpejović.

Posljednju generaciju, odnosno sedmi krug programa koji se upravo završava, karakterisalo je još veće interesovanje poslodavaca nego što je bio slučaj u prethodnim godinama.

“Tako je prošle godine, na primjer, oglašeno ukupno 11.005 slobodnih mjesta kod poslodavaca, kako iz privatnog, tako i iz javnog sektora, što je za oko 1.000 mjesta više nego godinu prije toga. Vjerujemo da će veliko interesovanje biti i ove godine. Posmatrano po oblastima i studijskim programima, poslodavci su najviše bili zainteresovani za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma, dok je opet iz tih oblasti bilo i najviše prijavljenih visokoškolaca”, ističe Kurpejović.

Ona navodi da je u namjeri da obezbijedi sigurno sticanje praktičnih znanja i tokom studija Ministarstvo prosvjete u okviru izmjena Zakona o visokom obrazovanju propisalo da praksa mora činiti minimum 25 odsto studijskog programa.

“Prethodne godine sprovedene su i oštrije kontrole realizacije programa u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnike, a tako će biti i ove. Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, objavljen je prije dva dana, dok će se prijave podnositi od 15. septembra do 15. oktobra tekuće godine (do 15 časova). Poslodavci iz privatnog sektora prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada/kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave). Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave (eUprave)”, objašnjava Kurpejovićeva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crna Gora
Gost
Crna Gora

E kuku kad se ova probila,sjecam se nje jos sa studija Pravnog fakulteta,e bruka ko ti danas odlucuje,e nemalo nas

Бодин
Gost
Бодин

Срам те било, “дипломаткињо”.

Sanja
Gost
Sanja

Ajd uzmi taj stan sto si ucarila i polako vise bruko jedna

ND
Gost
ND

Počni od sebe,gospođo! U svakoj normalnoj državi bi davno odgovarala za svu štetu koju si nanijela nostrifikovanjem svakakvih lažnih diploma iz okriženja. A o ostalom da i ne pričamo.

VeryMuch
Gost
VeryMuch

A najjaci su ovi akteri afere Stanovi kao Klica i ova Mubera ladno izlaze u medije sa izjavama kao da nista nije bilo. Vakjda misle ako se prave da nista nije bilo da cemo zaboraviti hahaja

Marko
Gost
Marko

Sram te bilo ženo da se pojaviš medju narod, a ne da progovoris pohlepni akrepu.

StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Tacno tako

Žika
Gost
Žika

Ovo je naveća pljačka države, smišljena od strane same države. Lično znam da većina tih pripravnika ne dolazi uopštmd na posao, niti ako ipak dođe jer im je dosadno kući, bilo šta radi i bilo šta nauči. Cilj je jedino da se uzimaju platdd. Pod hitno ukinuti tu prevaru.

petar
Gost
petar

a da, kad ste po drzavnih firmi u podgoricu pozaposljavali skolca i konopca… po rozaja je preslo u podgoricu a podgoricani treba u rozaje da traze posao. Na oglasima za posao pise obavezno od 2 do 3 godine radnog iskustva a studeenti tek zavrsili… kako? evo kako, ‘ ja provjerim o cemu se radi, kad ono na to radno mjesto… Više »

word
Gost
word

Sram te bilo šovinisto.

VeryMuch
Gost
VeryMuch

@Word najsmesnije je sto ti ne znas sta sovinista znaci pa pogresno upotrebljavas

anonimni
Gost
anonimni

Da je udata i da ima 3-4 đece dobila bi penthaus od 500 m2.

Maxim
Gost
Maxim

Mubera, da Vase ministarstvo ima ozbiljne kontrole, Vi bi mogli doci na Vasu funciju tek nakon 25-30 g. rada u prosvjeti, a ne samo zato sto ste clan neke stranke. I sada cete Vi da uspostavite kontrole, nemojte molim Vas!

ND
Gost
ND

Tačno tako. Bez minute staža u obrazovanju,pomoćnica ministra. To samo kod nas može!!

Ljaljo
Gost
Ljaljo

Ista priča godinama… I ništa uradili nisu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mubera,samica sa stanom od 80m2,dijeli lekcije…

Rajan
Gost
Rajan

A da jes sama, ni vuk u gori nije sam…

Stara Varoš
Gost
Stara Varoš

KaKo mislis sama ?

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Još da pooštre kontolu kada ti i slični dolaze na visoke pozicije gdje bi nam kraj bio.

Stara Varoš
Gost
Stara Varoš

Issa… Kako joj je ,,neuredan” nesređen kompjuter. Na Desktopu oko 120 ikonica , e ovo još nisam gledao, ne sređuje ništa samo ,,nabacuje” odrađene predmete 🙂

anonimni
Gost
anonimni

To je pred snimanje samo kopirala fajlove da se vidi kako je ona radoholik.

Rozajka
Gost
Rozajka

Svaka cast Stara Varos na zapazanju. Muberin desktop je odraz neobrazovanja, nestrucnosti. Zamislite generalni direktor za visoko obrazovanje nema elemetrano poznavanje rada na racunaru. Vjerujem da i ministar nije bolji

ND
Gost
ND

Prosječan prosvjetni radnik ima sam više staža u obrazovanju,nego kompletan kabinet sa Šehovićem zajefno. Zato nsm je obrazovanje ovako. Ova gospođa,da ima obrazs,u rupu bi se sakrila!!

Send this to a friend