Društvo

Ministarstvo: Prosječna zarada izabranog doktora preko 1.600 eura, pozivamo na vraćanje empatije prema pacijentima

Ministarstvo zdravlja

Prosječna zarada izabranog doktora iznosi preko 1 600  eura, pozivamo na vraćanje empatije prema pacijentima, poručili su iz Ministarstva zdravlja (MZ) povodom danas održanog protesta izabranih doktora.

<<<Protest ljekara: Danas smo ovdje, sljedeće sedmice ispred Vlade<<<

“U cilju objektivnog informisanja javnosti obavještavamo građane da su netečne i neutemeljene informacije koje su ovih dana iznosili pojedini izabrani ljekari, koje se potpisiju kao članovi Sindikalne organizacije”, saopšteno je iz MZ.

Naime, kako su naveli iz resora, zvanični podaci Fonda za zdravstveno osiguranje koji isplaćuje zarade kompletnom zdravstvenom sistemu pokazuju da prosječna plata u zdravstvenom sistemu Crne Gore uključujući i ostala lična primanja – za april 2023. iznosi 982 eura.

“Prosječne zarade uključujući i ostala lična primanja za april 2023.godine, za ljekare specijalista i ljekare specijalista stomatologije, ljekare subspecijaliste, izabrane ljekare i srednje medicinski kadar su iznosile: ljekar specijalista i ljekar specijalista stomatologije – 2.065,83 eura; ljekar subspecijalista – 2.538,42 eura; izabrani ljekar – 1.615,75 eura; srednje medicinski kadar – 776,34 eura”, naglasili su iz Ministarstva.

Takođe, kako dodaju, važno je napomenuti da prvih 50 izabranih doktora po visini mjesečnih primanja ima zaradu veću od 2 000 eura, dok se prvih 100 plata u zdravstvenom sistemu kreće čak od 5.930 do 3.119 eura.

Iz Ministarstva podsjećaju, da su u proteklom periodu upravo na inicijativu resora zdravlja plate svim zaposlenim u zdravstvu značajno uvećane, te se sada nalaze “među najvišim za ovu oblast u cijelom regionu”.

“Ljekari su zasluženo dobili uvećanje zarada, ali sada nam predstoji period vraćanja empatije prema pacijentu koji treba da bude siguran da ga u zdravstvenom sistemu čeka pomoć i briga za njegovo zdravlje bez bojazni da će bijeli mantili ostati nijemi na patnju i bolest koja čeka ispred njihove ordinacije. Takođe, Ministarstvo zdravlja će hitno od direktora zdravstvenih ustanova primarnog nivoa tražiti kompletnu i detaljnu analizu rada izabranih doktora za prethodni period kako bi se precizno uvrdile činjenice i donijela najbolja rešenja”, zaključuju.

27

avatar
1000
20
7
0
 
25
MiodragUgrozeniAnonZazaAle14
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miodrag
Gost
Miodrag

Eto sad kad su dobili solidnu platu,sad će na protest za prevelik obim posla,tako to ide redom

Ugrozeni
Gost
Ugrozeni

Skoro pročitah,da je više pacijenata preminulog zbog ljekara nego od karcinoma,srca i ostalih bolesti.Ovo se,statistički odnosi na čitav svijet.

Zaza
Gost
Zaza

Svi koji dodjete u situaciju da Vam se pruzi pomoc ili nekom Vasem kazete svaka cast i ne bih ovaj posao radio za te pare nikad…pa kad sestre ili tehnicari traze da im se poveca plata onda pljujete.Svi Vi imate po nekog ko radi ovaj posao i zaista znate kako je srednjem kadru.Pa Vi sami vidite da su oni na… Više »

Ale14
Gost
Ale14

Apsolutna većina ljekara, kako onih opšte prakse tako i specijalista, pored radnog angažmana u državnoj ustanovi radi i privatno. Tako da ako iko (pored političara) u našoj državi ne može da se požali na mjesečni dohodak onda su to definitivno ljekari! Skoro 10 godina sam se borio da sačuvam roditelje koji su se borili sa malignim bolestima. Mirne duše mogu… Više »

Liberal LSCG
Gost
Liberal LSCG

ti majstore sluzbenim autom na Gazimestan…pusti doktore da zive , oni nemaju rezervnu drzavu.. srecno na Kosovu pa dodgodine trrazi radni angazman kad ti istrkne naknada.

RORA
Gost
RORA

Eene scekicu, a kolika je tvoja i abazovica plata a vidji sa vasom vladavino razboljeli ste cijelu cg, ti ljudi svakodnevno spasavaju zivote, a vi nas trujete sa vasim podjelama, scekicu unistili ste ne zdrastvo nego sve cega ste se dovatili dobro vam je reko dr sindikalista ne dolazila nam takva vlada vise

CUCA
Gost
CUCA

A kolka je plata ovim menađžerima? Doktor je ipak doktor sama vam riječ kaže! Dajte plate ljudima smrde! Dajete popovima pate! Jedino da nas oni liječe da se molimo kome oni kažu!

Rikecioza
Gost
Rikecioza

Ne mašite stručnošću i kvakitetom! Narodni vidari vam preuzimaju posao.
Organizujte se po kvalitetu a ne po marketingu.

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Koga je to izabrani ljekar ikada pregledao detaljno…odmah kompjuter i uput specijalisti pa to mogu i sestre!

Liberal LSCG
Gost
Liberal LSCG

sjeti se covida vukane .. nemoj tako

Arhitekta
Gost
Arhitekta

Veća je plata glumcima i glumicama !!!

Ebabil
Gost
Ebabil

Mnogo dr. Rade ali kvalitet los .

Pomatrač
Gost
Pomatrač

Psihička glad je teška bolest. Prazne oči.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

1600…masala…mada uvjek moze i treba vise i bolje…

Vesna
Gost
Vesna

Ponašaju se kao da smo mi zbog njih tamo,a ne oni zbog nas.Mislim da su preplaćeni i da su generalno nestručni i drčni.

Pomatrač
Gost
Pomatrač

Oni su tamo zbog sebe, pusti tu komunističku demagogiju. Svako na posao ide zbog sebe.

Anon
Gost
Anon

Vesna ide zbog drugih hahahah

Pomatrač
Gost
Pomatrač

Postoje dvije vrste gladi: fizička i psihička. Najgore je kad neko ima gladne oči.
A gospoda ljekari, ako im je mala plata, nek idu gdje je viša. Ne vidim da negdje ima obješenih kolača.

Marko
Gost
Marko

Previse je politike u zdravstvu. Pojedini doktori specijalisti ne kbavljaju svoj posao kako treba.

miki
Gost
miki

Šta hoćete legende? Ovo je CG
Koliko ste stručni vas 95% ovo vam je previše
Ljekaru opšte prakse papirologija 90% je njegov posao!!!

Loš
Gost
Loš

To je vlast protiv ljekara?Što ih napadate,stvarno ste im smanjili plate,a rade u užasnim okolnostima..Nisu oni krivi što imaju manjak prostora,spore kompjutere i manjak ljekara.Vudim da hoćete i u Podgorici da smanjite plate.Bravo Prava ES

dpero
Gost
dpero

Ko laze od ove dvije strane!???

gagi
Gost
gagi

drepo druze lazu obadvije strane,a cus.

Someone
Gost
Someone

Da je sreće po 3.000 bi imali, pogotovo specijalisti, ovo je podatak koji se ne treba ni objavljivat, ali sad će to Miki da podigne sa EU 2 na 16.000.

Struhar
Gost
Struhar

Jel ovo Švajcarska?

Loš
Gost
Loš

Ironija.

Hrabrost
Gost
Hrabrost

Ne vjerovati šćekiću ništa…

Send this to a friend