Društvo

Ministarstvo prosvjete: Knjige za nastavu pripremljene prema planu

Ilustracija

Crnogorski obrazovni sistem, nakon sproveđenih reformskih koraka, ulazi spremno u novu školsku godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako navode, ove godine đaci će najvećim dijelom učiti iz postojećih udžbenika, uz određena prilagođavanja i nekoliko novih naslova.

„Kako je za pripremu i štampu novih udžbenika potrebno oko godinu dana ili više, to je bilo i planirano da se ove školske godine nastavni proces odvija sa postojećim udžbenicima, uz prilagođavanja. Dakle, niko nije ni očekivao niti je bilo planirano da u upotrebi ove školske godine budu novi udžbenici”, saopštili su iz Ministarstva.

Savjetnica  za ondose s javnošću Ministarstva prosvjete, Milica Lekić, saopštila je da su novi naslovi iz Fizike za 7. 8. i 9. razred, Engleski jezik za sve razrede srednje škole, Matematika za prvi i drugi razred gimnazije i Biologija za drugi razred gimnazije, ali oni takođe nijesu vezani za Reformu već su planirani od ranije.

Ona objašnjava da korišćenje postojećih udžbenika neće uticati na kvalitet nastave. Većina predmetnih programa, kako kaže, nije mijenjala sadržaj više od 30 odsto.

“Za neke predmete kombinovaće se postojeći udžbenici, a i takvih slučajeva neće biti puno. No svakako da je riječ o tehničkom pitanju i navedeno nije vezano za obim gradiva koji će se učiti. U cilju pripreme za početak nove školske godine, Ministarstvo je organizovalo sastanke sa direktorima svih predškolskih, te svih osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova, kako bi sa najodgovornijim ljudima za implementaciju Reforme riješilo eventualne nedoumice“, naglasila je Lekić.

Takođe, Zavod za školstvo će realizovati savjetovanja na temu Implementacija novog nastavnog plana i programa. Savjetovanja će  biti organizovana regionalno u periodu od 22. 08. do 25.08. 2017. godine sa direktorima, pomoćnicima direktora, pedagozima, predstavnicima stručnih aktiva razredne nastave i svim nastavnicima koji predaju predmete koji su najviše izmijenjeni, ali su izmjene takvog obima da se mogu uspješno realizovati.

Iz Ministarstva smatraju da procjena jeste da je navedeno dovoljan preduslov da škole uspješno počnu novu školsku godinu. Dodatno, ukoliko eventualno bude potrebno, Zavod za školstvo će, kao i sve ostale resorne institucije, kontinuirano davati podršku školama i stručnim aktivima.

„Obrazovni sistem Crne Gore ima preko 10 000 zaposlenih, oko 250 škola i stoga je nužno svako pitanje u vezi sa navedenim posmatrati integralno i sistemski, a sistem je spreman za novu školsku godinu“  poručila je Lekić.

Send this to a friend