Društvo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Najavljena obustava priznavanja diploma izdatih na ustanovama koje su pod lupom tužilaštava

Foto: MPNI
Foto: MPNI

Prva sjednica međuresorske radne grupe koja treba da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu održana je danas, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija MPNI.

Kako se navodi, zbog kompleksnosti dokazivanja inostranih diploma stečenih pod sumnjivim okolnostima, Radna grupa je donijela zaključak da crnogorske nadležne institucije, putem međunarodne pomoći, zatraže informacije o obrazovnim ustanovama koje su pod istragom nadležnih organa u matičnim državama – Srbija, BiH i Kosovo. Nakon pribavljanja potrebnih informacija, Radna grupa će predložiti da se donese odluka o obustavljanju postupka priznavanja obrazovnih isprava stečenih na konkretnim ustanovama, u skladu sa Zakonom.

“Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da je neophodno preispitati izmjene nacionalnih propisa koji se odnose na priznavanje inostranih obrazovnih isprava a da nisu u suprotnosti sa međunarodnim propisima koji regulišu oblast priznavanja, sve u cilju unapređivanja mehanizama tokom procesa priznavanja inostranih obrazovnih isprava”, kazali su iz ministarstva.

U pitanju je, kako se navodi, veoma kompleksan sistemski problem koji se reflektuje na sve segmente našeg društva, a kao prioritetna oblast je prepoznato zdravstvo jer se radi o najosetljivijoj profesiji u okviru koje, kada se dese ovakve zloupotrebe, mogu izazvati nesagledive posljedice po zdravlje i živote građana.

“Prema dostupnim podacima, najviše problematičnih diploma je iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova. Iz tih razloga Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će inicirati sporazume o saradnji sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, radi zajedničkih aktivnosti na sprečavanju eventualnih zloupotreba nezakonitog izdavanja obrazovnih isprava”, piše u saopštenju.

Radna grupa apeluje na građane Crne Gore da se ne bave ovakvim zloupotrebama, jer će se u svakom pojedinačnom slučaju suočiti sa krivično-pravnim posledicama, s obzirom da se znanje ne kupuje nego stiče.

26

avatar
1000
21
5
0
 
26
Dudavesko nkČitalacPg djakDjina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vesko nk
Gost
vesko nk

Bez posla osta ogromna većina novoprimljenih svetosavaca iuz opšina javnih ustanova cedisa. A tek parlament.Ako mislimo naprijed ovi se moraju skinut sa državne sise.Nekada je to bila privilegija službi špijanja a danas masovna pojava.Samo zamislite kako je Momo prošao kroz školstvo.Ona intelektualna gromada.

Pg djak
Gost
Pg djak

Kosovo , Leposavic , Kosovska Mitrovica … Rasadnik kupljenih ili na brzinu uzetih diploma. Ponistiti sve diplome. Neka poloze razliku u Bgd ili PG i onda priznati .

Djina
Gost
Djina

Pomistiti diplome sa Kosiva hitno.

Metafora
Gost
Metafora

Koliko ih već radi ? Obustaviti rad svih sa kupljenim diplomama i da vrate zarade i da..i ovih dana je bilo prijema laznih diploma . Ajde CDM , umjeli ste blatiti postene ljude , sad malo ove ” falš”

Maha je
Gost
Maha je

Gotovo je sad, ko je pazario taj već radi sa tom diplomom.

Ema
Gost
Ema

Vrana vrani oči ne vadi!

Nebz
Gost
Nebz

Bar pola diploma je lažnjak na ovaj ili onaj način a to je previše da bi se nešto moglo popraviti. Sve ce to brzo biti zaboravljeno linijom manjeg otpora i orijentalnim oportunizmom.

Džoanikije
Gost
Džoanikije

Ogroman broj visokoškolskih diploma iz Beograda je kupljen,svi to znamo ali se svi pravimo ludi.

Istina
Gost
Istina

Brodarska skola Bg fabrika diploma nase pomorsle skole u Kotor i Bar su nepotrebne jer u Bg za 2000 eura kupis tu istu skolu bez pojavljivanja .na ispite .Ovo je javna tajna i vrijenja postene ucenike i profesore i Kotoru i Baru

Petar
Gost
Petar

Očigledno je da su mnoge vlasti ovaj sistem da stvore armiju poslušnika i stalnih glasača..Čak su u firmama pravili podizanje stručnih spremi, kroz sistematizacije dajući svojim svojim neznalicama a nosiocima takvuh diploma davali veće koeficijente..tkz ekonomisti da rade računovodstvene poslove, i sl..nprKrajnje je vremevda sevto sve postavi ja svoje mesto..

Natika
Gost
Natika

Osobe sa diplomama sa privatnih fakulteta iz druge drzave, nemaju sta da traze u državnoj upravi. Takav zakon bi trebalo doneti.

Duda
Gost
Duda

U Bosni se dosta kupuju diplome.

Pravnik
Gost
Pravnik

Svaka čast, ali treba provjeriti i diplome stečene na crnogorskim fakultetima, na kojima kada platite školarinu možete na ispitu pasti jedino sa stolice.

Čitalac
Gost
Čitalac

Fakulteti u Tivtu i Herceg Novom

Za Alternativu
Gost
Za Alternativu

Proverite sve diplome u MUP-a, i to koje su donijeli iz Blace, Leposavića, Kosovo, Novi Sad , Sarajevo, itd .. a svi primaju plate i zauzimaju radna mjesta našoj djeci, tako će otići u penziju kao zaslužni građani ! Sumnjam da će se mrdnut kao i do sada, jer su svi povezani rodbinski, komisije u MUP-u, samo primali novac a… Više »

Dragan
Gost
Dragan

Dobro bi bilo pre upotrebe jezika da se ukljuci mozak!

Sova
Gost
Sova

Nije nepoznanica da naši studenti u Sloveniji polažu ispite da bi nostrifikovali diplomu, voljela bih da i kod nas polože pojedini koji ispit. To bi im vjerovatno poslije vozačkog bio prvi…

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Pola sluzbenika u Opstini Podgorica stanove dobilo na lazne diplome

Službenik
Gost
Službenik

Evo ja ću prošpijati kolege iz MUPa samo recite đe i kome

Tula
Gost
Tula

To ste jednom isprobali pa ništa nijeste postigli. Treba da izmijenite proceduru, da se ne radi samo formalno priznavanje koje se bazira na prekucavanju teksta iz jednog dokumenta u drugi.

djusta
Gost
djusta

I sve diplome tih univerziteta ponisti!

cogito
Gost
cogito

Vise su upitne diplome sa nasih drzavnih fakuklteta nego te iz susjednih zemalja. Ovdjr medicinu i stomatologiju zavrsavaju svi koji upisu, a nakon sto padnu prijemni na kraju u poslednjem roku svi upisu.

Miso
Gost
Miso

Upisi i ti, posto se tako lako zavrsava, gospodin da budes.

aaa
Gost
aaa

A gimnazijalci maturu? Da zatcorimo gimnaziju?

krkili
Gost
krkili

Ima li lažnih diploma u ovoj radnoj grupi to prvo provjeriti a onda provjeriti diplome poslanicima i ministrima e onda redom direktori javnih i državnih ustanova

Baki
Gost
Baki

Objavite listu fakulteta sa kojih necete nostrifikovati diplome,da roditelji ne bacaju pare i ne salju djecu da partijaju 4 godine.Rijesen problem.

Send this to a friend