Društvo Reaguju na saopštenje partije

Ministarstvo zdravlja: Vakcina ima dovoljno, URA se bavi političarenjem

Vakcina ima dovoljno, a u zdravstvenom sistemu rade odgovorni ljudi koji brinu o zdravlju građana, a ne bave se sitnim političarenjem, poručilo je Ministarstvo zdravlja reagujući na Građanski pokret URA da je neoprostivo da vakcina nema dovoljno.

<<<Neoprostivo je da vakcina nema mjesecima i da je rješenje u dobroj volji komšija<<<

Saopštenje Ministarstva prenosimo u cjelosti: 

Kad se naviknete na političko parazitiranje, ali i nasušnu potrebu da budete prisutni u medijima i intrigama zamajavate javnost, onda ne čudi što se oglasio GP URA, a još manje čudi njihovo potpuno odsustvo logike i društvene odgovornosti, te senzibiliteta kada se usude da komentarišu bilo šta što je od interesa za zdravlje građana.

Poštovani građani, vakcine protiv hepatitisa B su u domovima zdravlja, što je bio zadatak zdravstvenog sistema, koji smo uprkos brojnim preprekama i ispunili, i pozdravljamo što GP URA pozdravlja naš trud. A pošto u  želimo da ukažemo na proceduru i sprovedene aktivnosti.

Kada je u pitanju nabavka vakcina, u Crnoj Gori postoji jasna i zakonom definisana procedura, pa u skladu sa Programom zdravstvene zaštite, svaka zdravstvena ustanova na godišnjem nivou pravi plan potreba vakcina i isti dostavljaju Institutu za javno zdravlje koji sublimira i šalje spisak Montefarmu, koji je zadužen za nabavku istih. Kod nabavke u redovnim situacijama nabavka se vrši na osnovu javnih tendera u skladu sa zakonom o javnim nabavkama.

U skladu sa pocedurama Montefarm je i pokrenuo pokrenuo proceduru nabavke potrebnih vakcina, međutim, u sklopu javnog poziva nije bilo validnih ponuda za vakcine protiv hepatitisa B. Jedina dostavljena ponuda za ovu vakcinu je imala rok isporuke koji nije bio u skladu sa pozivom (duži od zahtjevanog) i morala je biti proglašena nevažećom.

Tender za tu vakcinu ni nakon trećeg pokušaja nije uspio, jer u sklopu javnog poziva nije bilo validnih ponuda, a jedina dostavljena ponuda na zadnjem tenderu imala je rok isporuke tek za sredinu oktobra, a koji nije bio u skladu sa pozivom.

Tenderske procedure su raspisivane na vrijeme i obezbijeđena su neophodna finansijska sredstva, a posebno naglašavamo da je period nabavke proširen na tri godine kako bi mogli obezbijediti atraktivnost našeg malog tržišta.

Kako bi preduprijedilo moguću nestašicu, Ministarstvo zdravlja je naložilo apotekarskoj zdravstvenoj ustanovi ,,Montefarm“  da pokrene postupak hitne nabavke vakcine protiv hepatitisa B za djecu i za odrasle, što je Monefarm po hitnom postupku i odradio.

Nedostatak ove vakcine u Evropi se odrazio i na dostavljanje ponuda za Crnu Goru. Ovo samo oslikava situaciju na globalnom tržištu, ne samo vakcina, već i ostalih ljekova i medicinskih sredstava, gdje se sve globalne nestašice prvo odražavaju na mala tržišta koja zbog svoje veličine ne mogu ravnopravno da se nose prilikom obezbjeđivanja i rezervisanja ljekova, vakcina i medicinskih sredstava sa tržištima velikih država i razvijenih ekonomija.

Moramo naglasiti i to da razvijene države ne samo da su velika tržišta, već su često spremne da plaćaju cijene višestruko veće od tržišnih kako bi sebi obezbijedili predviđene potrebe, ali i strateške rezerve. Ovakvo postupanje. ne samo da nije ekonomski opravdano već je moralno i etički neprihvatljivo, jer se na ovakav način ugrožavaju mala tržišta kao što je naše i zdravstvene potrebe naših osiguranika.

Upravo svjesni ovih prepreka Ministarstvo zdravlja je krenulo u iznalaženje novog hitnog rješenja za Crnu Goru, te smo iskoristivši mogućnosti međunarodnih sporazuma, inicirali i potpisali ugovor o hitnoj pozajmici vakcine protiv hepatita B sa Hrvatskim Zavodom za javno zdravstvo, naravno u skladu sa Zakonom o ljekovima i medicinskim sredstvima, koji definiše da Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) može registrovati lijek jedino ako je on namjenjen tržištu Evropske unije, što nam je osiguralo nabavku kvaliteta istih.

Ovim hitnim djelovanjem smo omogućili da vakcina, uprkos preprekama sa kojima smo se susreli, već bude u Crnoj Gori i distribuirana Domovima zdravlja.

I na kraju, poruka za GP URA: ako već toliko brinete o obuhvatu vakcinacije i revnosno pratite naše kampanje i pozive za vakcinaciju, predlažemo da se informišete o benefitima vakcinacije i da učestvujete u kampanji sa svim društvenim akterima, jer je to u interesu svih nas, svih građana Crne Gore. Vakcina ima dovoljno.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Laki2NHM
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki2
Gost
Laki2

Moli se Ministarstvo zdravlja da pozove Institut za javno zdravlje da ih pita ima li vakcina za Hepatitis B? Odgovor nema do oktobra! Stigle su posle gotovo 4 mjeseca pedijatrijske doze….

NHM
Gost
NHM

Ministarstvo ne priča istinu. Kakav šok. Prije tri dana sam svojim očima gledao izvještaj ljekara u kojem se navodi da nema vakcine za hepatitis B i pacijentu se govori da ide u Dubrovnik.

Send this to a friend