Društvo

Mitropolija: Vlada da povuče zakon ili ćemo svetinje braniti još odlučnije

Foto: CdM

Mitropolija crnogorsko primorska nezadovoljna Vladinim Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pokušava spriječi da se pomenuti zakonski dokument usvoji, pa se nije ustručavala i da pozove svoje sveštenstvo i narod da je u tome podrži.

Tim povodom u Podgorici danas je održan Trojčindanski sabor sa kojeg je upućena poruka crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za, kako navode “odbranu naše vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja”.

Foto: CdM

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je ponovo optužio crnogorsku vlast da predloženim zakonom hoće da skrnavi crkvenu imovinu i saopštio da se današnji sabor moli i traži od vlasti u Crnoj Gori da se iskorjeni bratoubilački duh i “da se vratimo trojčindanskim saborima”.

Foto: CdM

“Oni koji bi htjeli da skrnave mošti svetitelja naših i ove naše sabore neka se vrate sebi i svojoj savjesti i Bogu. Neka donose zakone poput onih koje je pisao Prvi Petar Cetinjski… Daj Bože da i njihovi potomci takve zakone pišu i da ne grade budućnost Crne Gore na razdorima već na ovakvim saborima ljubavi božje i bratoljublja”, poručio je on.

Foto: CdM

 

Prema njegovim riječima Isusova svjetlost je ona sila koja sabira kroz vjekove sve istinske i čestite ljude.

“Ta božanska svjetlost je ona koja sabira crkvu njegovu već skoro 2000 godina. Ovaj sabor nije ništa novo ovom gradu u ovoj zemlji, već se ovaj sabor sabira širom svijeta. Zlo grijeh i smrt su opaka zla, ta svjetlost božanska rođena na Trojčin dan ona je tu da uništava zla kakve su podjele, smrt”, istakao je Amfilohije.

Foto: CdM

On je rekao i da samo ljubavlju ratuju protiv grijeha, zla i smrti.

“To je nešto čime se mi branimo. Demonske sile i zli ljudi pokušavaju da postave granice, ono što je božje proglašavaju za ono što je nečovječno. Oni koji ubijaju Boga oca oni su bili i bratoubice. Ovdje kod nas se rađalo krvavo bratoubistvo, možda rijetko gdje kao u Crnoj Gori. Bratoubistvo u ime Staljina i Broza. Ovaj sabor naš je lijek protiv bratoubistva. I u drevna vremena si se sabirali ovakvi sabori”, zaključio je mitropolit Amfilohije.

Foto: CdM
Foto: CdM

Ispred Hrama je postavljen štand na kojem se može potpisati podrška peticije protiv izglasavanja Vladinog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Episkop budimljansko nikšićki vladika Joanikije pročitao je proglas svih vladika.

“Mi arhijereji, sveštenici i monahinje po svojoj savjesti dužni smo da javnosti domaćoj i inostranoj da Predlog zakona kojeg je utvrdila Vlada nije ništa drugo no akt koji je prvenstveno uperen protiv MPC. Predlog zakona je pripljemljen isključivo jednostrano od strane Vlade kojem nije prethodio razgovor sa predstavnima vjerskih zajednica. Pored više zahtjeva predstavnicima naše crkve nije dozvoljeno učešće u izradi zakona. Ovo je zakon protiv SPC, Mitropolije i eparhija. Zakon je isključivo protiv crkve i elementarnih prava i slobode vjernika”, piše u proglasu.

Dodaje se da je više je nego jasno da se Predlogom zakona planira pljačka crkvene imovine i otimanje hramova.

“Stvar je dovedena do apsurda jer se crkva koja je obnavljala svetinje optužuje da je bespravno stekla pravo nad hramovima. Umjesto uvažavanja i ostvarivanja saradnje državna vlast pokušava da izvrši likvidaciju vjerskih zajednica kako bi se one ponovo registrovale. Istina u Predlogu zakona nema odredbe koja zabranjuje hrišćanstvo ali se to nameće kao zabrana. Naša crkva ne traži privilegije već samo poštovanje prava i to u sopstvenoj državi u kojoj su ginuli naši preci”, poručuje se u proglasu.

Crnoj Gori je, kako smatraju vladike, potreban novi zakon ali onaj koji će biti izrađen u skladu sa dijalogom.

“Novi zakon mora da bude i funkciji svake vjere a ne protiv pravoslavne crkve i vjernika. Neophodno je da se otvori dijalog vlade sa crkvom kako bi se pripremio novi zakon. Vlada ima zadatak da pripremi movi zakon i samo na taj način Crna Gora može biti kuća svih građana u suprotnom raspiruju se podjele i sukobi. Zahtijevamo od vlade da iz dalje procedure povuče Predlog zakona i pripremi novi koji će biti u skladu sa dostojanstvom Crne Gore. Ukoliko Vlada to što skorije ne odluči mi ćemo još odlučnije stupiti u odbranu svojih svetinja. Zaklinjemo se da ćemo čuvati i braniti naše svetinje, crkve, manastire, groblja”, zaključuje se u proglasu.

Foto: CdM

Predloženim zakonom između ostalog predviđeno je da će se vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, biti upisani kao državna svojina.

MCP to nikako ne odgovara jer postoje dokazi da su mnoge vjerske objekte i zemljište ranije nezakonito prisvojili, na šta je više puta ukazivano iz Crnogorske pravoslavne crkve.

Foto: CdM
Foto: CdM

Kako Mitropolija nikako ne želi da se pomiri sa činjenicom da država Crna Gora namjerava da obnovi autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, alarmila je Srpsku pravoslavnu crkvu, vlasti u Srbiji, te međunarodnim institucijama.

Foto: CdM

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je saopštio da će država obnoviti autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.

“Generaciji naših predaka je ostao jedan važan korak koji ćemo tako ovdje ispraviti, jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka, a to je obnova Crnogorske autokefalne crkve. Na tome ćemo vrlo predano raditi, jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore”, poručio je nedavno Đukanović.

<<<Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu<<<

On je tom izjavom iznenadio mitropolita Amfilohija koji je rekao da je zapanjen je izjavom crnogorskog pedsjednika.

<<<Đukanović iznenadio Amfilohija, zapanjio ga izjavom<<<

Nakon toga počela je višednevna polemika na relaciji Beograd Podgorica. Zvanični Beograd, odnosno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, je saopštio da je nezadovoljan stanjem u kojem se nalaze Srbi u Crnoj Gori, pa poručuje da će se sasti sa “svojim” ljudima iz Crne Gore.

<<<Vučić zbog Đukanovićeve poruke o CPC zove svoje ljude iz Crne Gore na sastanak<<<

Potom je Vučić najavio je danas da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori jer, kako je istakao, taj akt nije dobar za srpski narod i dodao da bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dvije zemlje.

Na to mu je Vlada Crne Gore da ona ne želi da kreira zakonodavni ovkir ni jedne strane države, te da ne dopušta bilo kome da kreira naš sistem, pa ni Srbiji.

<<<Vlada Crne Gore odgovorila Vučiću: Ne kreiramo zakonodavne aktivnosti Srbije pa neće ni Srbija naše<<<

Vučić se tu nije zaustavio, pa je u svom stilu pokrenuo medijsku hajku protiv Crne Gore.

<<<Vučić nakon Vladinog odgovora pokrenuo medijsku hajku protiv Crne Gore<<<

U provociranje Crne Gore uključio se i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, te Vučićev sekretar Nikola Selaković.

A. Gajević

A.Obradović

640

avatar
1000
248
392
0
 
503
Joanikije-lightJoanikije-lightJoanikije-lightvjernikHajduk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joanikije-light
Gost
Joanikije-light

Vlada da donese zakon o zabrani fašizma i fašističkih poklika i obilježja (četničkih/ustaških). Sramota šta se dozvoljava…

vjernik
Gost
vjernik

Do istrage. Mi nemamo šta da izgubimo osim živote. A oni I živote I millione što su oteli od naroda.

Hajduk
Gost
Hajduk

Od koga da branite Crnogorske svetinje? … stidite se! … pogledajte od koga Vam stižu instrukcije, od onih koji su jurišali na sve narode od Triglava do Đevđelije.

Goran CT
Gost
Goran CT

Nema odlučnije. Branićemo ih golim Životima i to neka dobro znaju I vlast I ANB I ostali koji treba da znaju.

Joanikije-light
Gost
Joanikije-light

get ready… možda se iznenadiš na odgovor

tovari magare
Gost
tovari magare

Reka’ bi covjek da ih bi dosta,a oni u salu za fizicko mogu da stanu, ajte polako na celu sa amfijem.

no1
Gost
no1

Počnite da se pakujete polako. Ajmo…Ceka vas majka Srbija. Da vas ne zadrzavamo.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nasa je majka Njegoseva Crna Gora

Joanikije-light
Gost
Joanikije-light

a tata ti je Amfi?

CiNick
Gost
CiNick

Baš me zanima koliko ste “odlucni”?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mnogo vise od vas

Joo
Gost
Joo

srbijanci su Turci……

Bokelj
Gost
Bokelj

Ajde pa da se skine i zastava 4s sa crkve u Kotoru, od 90e stoji dje joj nije mjesto

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

To ti je srpska crkva druze

Joo
Gost
Joo

@Srbi su Turci…….nije nego Crnogorska…..koliko god da se erudite da I to objasnite falcifikovanim papirima….niste gradili Kotorsku tvrdjvu……😂

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Joo Kotor je bio pod Nemanjicima duze no Leskovac i Beograd 🙂

Slavica
Gost
Slavica

Moja preporuka za ovu dvojicu momaka pod nickom Peki i ovaj lažni Stara Podgorica, da malo izađu u grad ima mnogo đevojaka možda i oni mogu osvojiti neku, neka samo budu uporni i biće nešto.

Fileopg
Gost
Fileopg

nemojte tako možda njih ne interesuju đevojke….

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Za razliku od kilavih milogoraca, mi Srbi u Crnoj Gori smo ipak najjaci i ne “borimo se” za zenskih prava i ostale gluposti. Zna se dje je mjesto zeni

Fileopg
Gost
Fileopg

Sve neodoljivo podśeća na devedesete kad su Srbi kretali u teritorijalno zaokruženje velike Srbie. Prvo su progovorili popovi i akademici onda političari a zatim topovi. Preskupo smo platili velikosrpska blejanja i nadam se da smo tu školu maturirali. Samo se mržnja, čemer i podrugivanje može čuti preko usta ovih ,,bogougodnih” ljudi. Dokle više da slušamo ove ljude u crnim odorama… Više »

Fileopg
Gost
Fileopg

sve nove crkvene odore, a zlatom izvezene, oko vratova zlatni lančevi na kojima vise zlatni krstovi i presijavaju se ne više na grudima već na zadriglim stomacima, a džipovi ostarali ma ne ide to. Na čitavom saboru ne viđeh mršava popa osim mršavijeh časnih sestara koje izgledaju ka isposnice.

Srbin USA
Gost
Srbin USA

Jesil vaga Mirasa i Ziku iz Sabca moguli u polusrednju?

Joo
Gost
Joo

@srbin u USA….jeli toplo u kamionu…..mora da ti je najtoplije kad te zaustave pa se preznojavas zbog papira……

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Lijepo što si prisustvovao Saboru, a to kako si vidio sveštenike je vjerovatno posledica sunčanice.

abba
Gost
abba

Oprem, nije lijepo obećati ljudima sendviče sa pršutom, a onda namazati paštetu.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Fileo da si bio na saboru vidio bi jako puno svestenika koji nemaju problema sa gojaznoscu. Naravno ima i onih koji taj problem imaju jer pobogu i oni su ljudi od krvi i mesa. Ako mislis da bi pop morao biti mrsav zbog posta razuvjericu te kad ti kazem da post nije dijeta. Ima ljudi koji tokom posta smrsaju, a… Više »

abba
Gost
abba

Budimo r, dosadan si

Suzivot moguc?
Gost
Suzivot moguc?

Jednostavno, jos jednom dokazuju da ne mogu ni sa kim zivjeti. Gledajte istoriju u zadnjih 100 godina – sukobi , cesto krvavi sa gotovo cijelim Balkanom, neprekidni sporovi sa susjednim narodima, osvajacki ratovi, etnicka ciscenja, otimanje teritorija. Svi putem Evrope oni kontra.
Da li je kompromis sa njima moguc? Do sad nikom u regionu nije uspjelo.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Vrijeme je da rile i ekipa naprave političku stranku i da izađu na buduće izbore pa što im Bog da. Mogla bi se zvati npr Prva Popoziciona Pravoslavna Partija ili skraćeno 4Pi. Kako vele, narod ih podržava. Ako je tako pobijediće i onda mogu da vladaju kako misle. Ovako je njihova priča prdnjava rabota, jeli.

Boba
Gost
Boba

“Gradjanine”, napravi ti stranku 4g! Lako ti je naći još 3g!

Konacno
Gost
Konacno

Član 6 Dobra koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ili pravo korišćenja ima vjerska zajednica, ne mogu se otuđiti ili iznijeti iz države, bez saglasnosti Vlade. Član 7 Vjerska zajednica djeluje u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, javnim redom i moralom. Djelovanje vjerske zajednice ne smije biti usmjereno protiv drugih vjerskih zajednica i vjeroispovijesti,… Više »

Lijeva Rijeka
Gost
Lijeva Rijeka

E vidite li koliko je komentatora, ako 10% bude znalo oce nas napamet, da bog da Miras uselio u novu crkvu s eloksiranom bravarijom

Fileopg
Gost
Fileopg

vazda je bilo više boraca za religiju nego istinski vjerujućih ljudi

Send this to a friend