Društvo

Mještani Brezani pisali premijeru i predsjedniku, blokada puta u srijedu 

Mještanima pivskih sela Gornja i Donja Brezna rečeno je iz policije da, u skladu sa Zakonom, nemaju pravo da organizuju protestno okupljanje i blokadu puta u ponedjeljak, 18. juna, kako su najavili, već da to mogu ućiniti u srijedu 20. juna, nakon isteka pet dana od dana prijave okupljanja.

Podsjetimo, mještani su juče najavili protestno okupljanje revoltirarni, kako su kazali, nemarnim odnosom Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji u ovom kraju gradi 410kW dalekovod Lastva Pljevlja. Oni su, kako su ranije saopštili, ogorčeni, jer se, kako poručuju, uništavaju vlasnička imanja koja se nalaze na trasi dalekovoda Lastva Pljevlja.

Sa druge strane, iz CGES-a su ovo demantovali i poručili da ne otimaju zemlji i ne uništavaju puteve.

<<<CGES demantuje mještane Brezni: Ne otimamo zemlju i ne uništavamo puteve<<<

Mještani su danas najavu protesta uz obrazloženje, proslijedili i na adrese pedsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića i direktora CGES-a Dragana Kujovića.

“Stanovnici MZ Brezna ugroženi su neadekvatnim korišćenjem putne infrastrukture koje su gradili iz sopstvenih samodoprinosa i na sopstvenoj zemlji decenijama unazad. Određena pravna lica koja su izvodila radove teškim mašinama narušili putnu infrastrukturu čime su oštetili mještane sela koji su direktni korisnici puta a da pri tome nijesu pokazali ni minimum razumjevanja da dovedu put makar u približno prvobitno stanje. U selu imamo i domaćinstva koja se ozbiljno bave turizmom i poljoprivredom koji je ovakvim stanjem puta uništena njihova egzistencija i nijesu u mogućnosti da plaćaju obaveze prema državi i prema radnicima bez obzira na molbe opštini i nadležnima da nešta urade na sanaciji puta. Još imamo i velike pritužbe gostiju i mušterija da će nas tužiti zbog  šteta na autima koje je imalo desetak njih u zadnja tri mjeseca”, navode mještani.

Oni traže da se put popravi, odnosno napravi novi, mještani pošteno obeštete za svoja imanja, ali i da CGES, kao društveno odgovorna kompanija, investira u vodosnabdijevanje ovih pivskih sela, koja su medju rijetkima u Crnoj Gori koja još nemaju vodu.

“Kako je privredni subjekt CGES na teritoriji sela Donja Brezna i Gornja Brezna, već u velikoj mjeri ugrozio biodiverzitet, i značajno ugrozio razvoj eko turizma i poljoprivrede, koji su u ekspanziji, mještani smatraju da, kao društveno odgovorna kompanija, treba dio ogromnog profita koji će sticati koristeći prostor i resurse ove teritorije, vrati zajednici i to na način što će investirati u vodosnabdijevanje sela koja su jedna od poslednjih u Crnoj Gori koja još uvijek nemaju vodu”, navode mještani Brezni.

Organizacija javnog skupa, zaključuju,  podrazumijeva okupljanje na javnom putu Donja Brezna Gornja Brezna Kod Pilane u Donjim Breznima  počev od dana  20. juna u trajanju od sedam dana od sedam do 17 sati.

“Pošto će skup biti masovan velika je mogućnost da će mještani zabraniti prolazak teškim kamionima koji urušavaju ovaj putni pravac u pravcu sela Gornja Brezna koji su i upropastili ovaj put, kaže se u dopisu koji potpisu članovi mjesnog odbora Mirko Radojević, Nikola Radojević, Vesna Radojević, Lazar Radojević, Milorad Blečić, Josip Đurković, Spasoje Radojević, Rajko Todorović, Savo Todorović, na čelu sa predsjednikom Milonjom Blagojevićem”, saopštili su mještani.

1 Komentar na "Mještani Brezani pisali premijeru i predsjedniku, blokada puta u srijedu "

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend