Društvo TRAŽE DA SE NA PEŠTERSKOJ VISPRAVNI OTVORI GRANIČNI PRELAZ PREMA SRBIJI

Mještani Kruščice hoće brže i lakše da stižu do Sandžaka

Mještani bihorskog sela Kruščica zatražili su od državnih organa da u narednom periodu ozbiljnije razmotre inicijativu kojom traže da se iznad njihovog mjesta, u dijelu Pešterske visoravni, otvori granični prelaz prema Srbiji, piše Dan.

Podsjetili su da se radi o inicijativi staroj desetak godina, uz uvjeravanje da bi njena realizacija dala puni doprinos razvoju čitavog sjevera Crne Gore.

“Narod Bihora, a naročito našeg sela, prirodno je upućen na saradnju sa ljudima koji žive u dijelu Pešterske visoravni. Uspostavljanjem državne granice na ovom području lokalno stanovništvo se suočilo sa određenim problemima, jer im je u ovom dijelu onemogućen slobodan prolaz ka teritoriji Srbije. Zato smo konstantno ukazivali da je potrebno otvoriti granični prelaz na Pešterskoj visoravni kako bi se stanovništvu iz pograničnog pojasa omogućilo da, radi ekonomičnosti, nesmetano prelazi granicu. To činimo ponovo u nadi da će se naša inicijativa pretočiti u djelo, čim se suzbije pojava korona virusa”, naveli su mještani sela Kruščice, udaljenog od Petnjice oko 20 kilometara.

Oni podsjećaju da zbog administrativnih barijera stanovnici Kruščice treba, umjesto dva, da prelaze dvjesta kilometara kako bi došli do svoje rodbine na području Sandžaka.

“Od moje kuće do granice sa Srbijom ima dva kilometra. Međutim, mi da bi se domogli susjednih mjsta koja se nalaze na teritoriji Srbije treba da prevalimo dvjesta kilometara, jer ovdje nema graničnog prelaza. Smatram da bi otvaranje graničnog prelaza bilo višestruko značajno, jer bi za sobom pokrenulo realizaciju niza projekata, od izgradnje modernih saobraćajnica, pa sve do investicija koje bi uticale na smanjenje regionalnih razlika”, ističe mještanin Zaim Ličina.

Stanovnici ovog kraja tvrde da bi uz otvaranje graničnog prelaza prema Srbiji i odgovarajuće podsticajne mjere usmjerene ka potrebama mlađih generacija Kruščica sa svojom okolinom mogla da postane još privlačnije mjesto za život.

“Potrebno je uspostaviti čvrstu vezu sa našim studentima i upoznavati ih sa razvojnim potencijalima Petnjice, kako bi se nakon završenih studija u što većem broju vraćali i davali puni doprinos razvoju sredine u kojoj su rođeni. Takođe, treba uvesti stimulativne mjere za mlade bračne parove koji izražavaju spremnost da ostanu da žive u svom zavičaju. Ali, najvažnije je za stanovnike ovog područja da se otvori granični prelaz ka Sandžaku, jer je to naša najkraća veza do susjednih gradova”, poručili su mještani.

Iz lokalne uprave ističu da su u više navrata razgovarali sa rukovodstvom Opštine Tutin o realizaciji ideje izgradnje puta preko Pešterske visoravni. Tvrde da se radi o veoma korisnoj inicijativi, koja, uz dosta posla, mora da ima i političku podršku dviju država.

“Otvaranjem graničnog prelaza i izgradnjom puta ka Tutinu dio opštine Petnjica, koji gravitira prema Srbiji, potpuno bi se otvorio i bila bi to izvrsna prilika da se valorizuju svi potencijali koji postoje u tom kraju. Sve to smo predočili nadležnom ministarstvu tako da očekujemo da će se za početak barem u ljetnjim mjesecima na ovom potezu uspostaviti odgovarajući režim koji bi omogućavao mještanima da lako prelaze granicu”, odgovili su iz Opštine Petnjica

10

avatar
1000
9
1
0
 
10
OxiArijanaGorske očisusedNjegoš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oxi
Gost
Oxi

Glasali ste za podjelu Sandžaka,sad sjedite kući i ne razmišljajte o drugoj državi

Arijana
Gost
Arijana

I za vas da važe pravila kao i za sve stanovnike CG.Po vama bi trebalo da kad god se nekome kafa pripije da mu se odmah otvori granični prelaz.

sused
Gost
sused

zakon se mora postovati i nema nikome ustupaka a pogotovo u ovom kaosu pandemije gdje narod umire

Njegoš
Gost
Njegoš

Blago vi i pamet! Cijeli svijet zatvara granice sa srbijom a vi hoćete u šetnju, vidite li i da ih Grci ćeraju sa plaža! Nikad više 1918.!!!

Gorske oči
Gost
Gorske oči

Uzmi nešto za smirenje i aj polako na spavanje možda se pametniji probudiš.

Rozaj
Gost
Rozaj

Malo nam je granicnih prelaza sa srbijom, nego jos taj da se otvori, sedi dje si, ni za dje si nisi !!

Ok.
Gost
Ok.

Samo malo odložite 😉

Pera kojot
Gost
Pera kojot

Ako ne bude puta necebiti ni glasanja za Mila ojhaa.

Lipovo
Gost
Lipovo

,,granični prelaz,, za popiti kafu sa rođacima? Jedinstveno u svijetu!

Gigi
Gost
Gigi

Sto?Da koronu uvezete

Send this to a friend