Društvo

Mladi na kampu iskusili vojnički život

U toku je druga nedjelja trajanja Ljetnjeg vojnog kampa za mlade, a prethodnih dana realizovane su brojne aktivnosti. Učesnici nove generacije Ljetnjeg vojnog kampa, po dolasku u kasarnu “Breza” u Kolašinu, za početak su prošli kroz fizičku obuku, potom su sa komandirima odjeljenja uvježbavali rasklapanje i sklapanje pješadijskog naoružanja, sa ciljem da se mladim polaznicima kampa približi naoružanje koje je u upotrebi u Vojsci Crne Gore. Nakon detaljne obuke organizovano je takmičenje, gdje su učesnici imali priliku da prikažu naučene vještine, razviju brzinu i snalažljivost.

U nastavku planiranih aktivnosti u kasarni u Kolašinu, održala se nastava iz Taktičke obuke. Ovom obukom polaznici su savladali osnovne vojničke vještine koje vojnik treba da posjeduje da bi se kretao pravilno i bezbjedno.

Kasnije su učesnici pohađali i predmet Topografija, na temu orijentacije i snalaženja u prirodi, a nakon predavanja organizovano je još jedno takmičenje iz orijentiringa.

“Polaznici nove generacije Ljetnjeg vojnog kampa, tokom dosadašnjeg rada, stekli su prvi od statusa koji vojnik stiče dolaskom u kasarnu, a to je kohezija i međusobna povezanost”, izjavio je stariji vodnik Marko Palibrk, komandir jednog od odjeljenja na kampu, dodajući da su iz godine u godinu primjetni sve bolji rezultati učesnika na kampu.

Učesnici Ljetnjeg vojnog kampa 2018. godine, ne kriju oduševljenje boravkom u kasarni, uz očekivanja da će na kampu iskusiti pravi vojnički život, naučiti da budu zrele, odgovorne i vrijedne ličnosti, kao i da steknu zdrave navike.

Svakodnevno polaznici učestvuju u timskom radu u kojem, kako kažu, razvijaju međuljudske odnose, bodre jedni druge i pružaju podršku.

Pored 45 crnogorskih srednjoškolaca, na kampu je učestvovalo njih petoro iz Makedonije, koji  su saglasni da im jezička barijera ne predstavlja prepreku da se druže, motivišu i vjeruju jedni u druge.

“Od djetinjstva sam posmatrala vojnike kao nešto uzvišeno u odnosu na sve ostalo. Nevjerovatan je osjećaj gledati podizanje zastave, slušati himnu i znati da je to zbog nas“, kazala je jedna od učesnica treće generacije Ljetnjeg vojnog kampa za mlade.

Pored  svakodnevnih obuka, polaznici imaju organizovane i igre zabavnog karaktera, takmičenja uz logorsku vatru, kvizove iz poznavanja opšte kulture kao i predavanja na temu članstva u NATO.

“Vojne kampere”  koji se trenutno se nalaze na logorovanju i praktično se obučavaju preživljavanju u prirodi, danas je posjetila delegacija Ministarstva odbrane, na čelu sa državnim sekretarom, Slobodanom Filipovićem.

Filipović je pozdravio učesnike, njihove komandire i instruktore, i poželio da uspješno privedu kraju završnu nedjelju na kampu. Delegacija Ministarstva odbrane ručala je sa polaznicima kampa i tom prilikom degustirala se hrana koju su obučeni kamperi sakupili i pripremili u prirodnim uslovima.

Nakon završenog trodnevnog logorovanja, polaznici će se vratiti u kasarnu Breza u Kolašinu i nastaviti sa planiranim aktivnostima kao što su rafting Tarom i alpinistička obuka.

Na ceremoniji zatvaranja kampa u Pljevljima, 29. jula, imaće priliku da prikažu kroz takmičenje dio aktivnosti koje su realizovane tokom kampa i dobiju sertifikate.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend