Društvo

MiM informisala i edukovala mlade iz Tuzi

?

NVO Mladiinfo Montenegro održala je juče radionicu za učenike Gimnazije 25. maj u Tuzima. Aktivnost je dio projekta “Aktiviraj se i učestvuj”, koji je finansijski podržala Gradska opština Tuzi sa 200 eura.

Na samom početku predsjednica organizacije Milica Žugić upoznala je učenike sa organizacijom, poljima djelovanja i najskorijim aktivnostima.

Nakon toga, po prvi put mladima je prezentovana i aplikacija m!M prilike za mlade koja je nastala u okviru projekta “mladiinfo.me – prečica za prilike”, koji finansira Ministarstvo sporta.

Iz pomenute NVO saopšteno je da uz pomoć aplikacije, koja se može skinuti sa Google Play prodavnice, mladima će biti dostupnije prilike za usavršavanje, bilo da se radi o treninzima, stipendijama, raznim obukama, volontiranju, stažiranju, zapošljavanju, konkursima ili događajima.

Mladima je predstavljen i Erasmus plus program, kao i aktuelni pozivi za volontiranje i obuke koji su dostupni srednjoškolcima, a mogu se naći kako na aplikaciji, tako i na sajtu www.mladiinfo.me.

Žugić je učenicima četvrtog razreda Gimnazije prezentovala projekat “Aktiviraj se i učestvuj” čiji je opšti cilj unaprijeđenje rada organa lokalne uprave, ostvarivanje principa transparentnosti i odgovornosti u radu organa u Gradskoj opštini Tuzi.

Kako se navodi, specifični cilj je povećanje nivoa učešća mladih iz Tuzi u procesima donošenja odluka. U sklopu projekta odrađena je fokus grupa sa tokom koje su identifikovani problemi u lokalnoj zajednici, na koje bi mladi željeli da utiču. Oko 30 mladih ljudi su tokom dvočasovnog razgovora iznijeli šta im se ne dopada i šta bi konkretno promijenili.

Na listi želja našli su se park, sportski tereni i balon sale, ali su imali primjedbe i na gradski saobraćaj. Najviše promjena priželjkuju upravo u školi pa su tu rekonstrukcija sale za fizičko, biblioteke, amfiteatar, projektor…

“Naredna aktivnost projekta je sastanak sa gradskom upravom, na kojem će biti prezentovani zaključci sa fokus grupe i razgovarano o mogućnostima za realizaciju onoga što su mladi iz Tuzi prepoznali kao neophodno. Ove informacije biće značajne za donosioce odluka jer će vidjeti šta je to što zanima mlade i šta bi oni željeli, ali i u kojem dijelu mogu dati doprinos lokalnoj zajednici”, saopšteno je iz NVO Mladiinfo Montenegro.

Osim projekta “Aktiviraj i učestvuj”, u toku su projekat “mladiinfo.me – prečica za prilike”, kao i “Klik Podgorica” koji finansira Telenor fondacija.

Send this to a friend