Društvo

Morsko dobro svakodnevno obilazi plaže

Zaposleni u Službi za kontrolu javnog preduzeća Morsko dobro svakodnevno obilaze zonu morskog dobra na teritoriji svih šest primorskih opština, evidentiraju eventualne nepravilnosti i proslijeđuju ih Upravi za inspekcijske poslove.

Predstavnici Morskog dobra kazali su da u toku trajanja ljetnje turističke sezone, žalbu ili uočenu nepravilnost turisti mogu uputiti pozivom na 08000 1300, odnosno broj Call centra Nacionalne turističke organizacije (NTO).

“Na osnovu izvještaja o aktivnostima Morskog dobra tokom turističke sezone za prošlu godinu, u periodu najveće koncentracije turista na crnogorskim plažama, u julu i avgustu, žalbe su se najviše odnosile na neoslobođenost kupališta od plažnog mobilijara te na postavljanje i upotrebu skutera u neposrednoj blizini kupališta”, rekli su iz Morskog dobra agenciji Mina-business.

Zakupci su, što se tiče pripreme za novu sezonu, shodno ugovoru potpisanom sa Morskim dobrom, dužni da pripreme kupališta i omoguće njihovo korišćenje od 1. maja.

“Veliki broj zakupaca je to i učinio, a onima koji nijesu, upućena je pismena opomena”, dodali su iz kompanije.

Oni su, po pitanju veće uređenosti plaža i obalne infrastrukture naveli da je, u duhu društveno odgovornog poslovanja i brige o bezbjednosti kupača, nedavno obavljeno uređenje kupališta Pizana kao nezakupljenog dijela crnogorske obale, gdje je angažovana spasilačka služba, postavljene bove i kante za otpatke.

“Isto tako, kroz saradnju Morskog dobra i Opštine Bar, krajem aprila nastavljena je izgradnja šetališta Žukotrlica u Baru, te postavljanje betonskih ploča i ambijentalno uređenje tog primorskog naselja”, naveli su iz Morskog dobra.

Morsko dobro je, saglasno propisanim uslovima i rješenju Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, a u svrhu što kvalitetnije pripreme za ljetnju turističku sezonu, kompletiralo akciju prehranjivanja plaža pijeskom na teritoriji Opštine Herceg Novi, u iznosu od 250 metara kubnih.

“U toku je proces prehranjivanja pijeskom kupališta u Kotoru, u iznosu od 162 metra kubna, nakon čega će iste aktivnosti nastupiti u Tivtu, u iznosu od 100 metara kubnih”, precizirali su iz tog preduzeća.

Iz Morskog dobra su naveli da su ta kompanija i Institut za biologiju mora iz Kotora 25. maja realizovali prve aktivnosti sakupljanja i selektovanja otpada iz mora sa izabranih plaža, u okviru projekta Welcome, Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

“Akcije sakupljanja i selektovanja otpada sprovede ne po unaprijed definisanim transektima na djelovima Velike plaže u Ulcinju, Bečićke plaže u Budvi i plaže Igalo u Herceg Novom, predstavljaju prve u nizu akcija koje će biti realizovane šest puta tokom realizacije projekta”, naveli su iz Morskog dobra.

Otpad sa tih plaža je, kako se dodaje, selektovano sakupljan kako bi se omogućilo recikliranje materijala kao što je drvo, plastika, staklo i aluminijum.

U koordinaciji Morskog dobra, nevladine organizacije (NVO) Porat Budva i zakupca Luke Budva, 26. maja je organizovana akcija čišćenja morskog dna u zahvatu luke i oko gradskog bazena nadomak Pizane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dobronamjeran
Gost
Dobronamjeran

Obilaze, obilaze… da koja ovca runom ne zanese. No je miran primorski narod. Da je, kojim slučajem, formirana firma Moračko dobro (u gradovima uz Moraču se zarađuje sto puta više nego u Primorju), dobili li pobunu širokih razmjera, bilo bi posla i za policiju i za vojsku. Primorci ih samo ne glasaju na izborima i time je borba završena.

Nesrećni HN
Gost
Nesrećni HN

Preduzeće za prebacivanje para iz Primorja u Podgoricu. Puštite nas više, i vi, Morsko zlo, i oni iz Regionalnog drpovoda!

Uno , due , tre
Gost
Uno , due , tre

Sprdnja od preduzeća.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Idu na kupanje pa to racunaju ko obilazenje

Send this to a friend