Društvo

MORT primjenjuje zelene prakse: Iz upotrebe izbacuju plastične kašike i slamčice

Zamjena vode u plastičnim bocama staklenim bokalima sa ugraviranim logom Ministarstva održivog razvoja i turizma u kojima će se služiti voda sa česme i izbacivanje iz upotrebe plastičnih slamčica, kašika i miješalica-samo su neke od mjera kojima će MORT pribjegavati u okviru primjene “zelenih praksi”.

Kako su kazali iz ovog resora, cilj je smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u državnim organima.

Državna sekretarka MORiT-a Dragana Čenić pozivala je sve zaposlene da pruže puni doprinos sprovođenju mjera za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu, izražavajući nadu da će ove mjere postati trajna praksa u Ministarstvu i nakon završetka projekta.

Kako je navela, na ovaj način Ministarstvo će poslužiti kao primjer i ostalim institucijama javne uprave u Crnoj Gori, kada je riječ o ovakvim održivim i „zelenim“ praksama.

Takođe, iskorišćeni papir, koji se i do sada prikupljao u Ministarstvu, odlagaće se u namjenske kutije sa oznakom u svakoj od kancelarija, dok će se za higijeničarke obezbijediti pamučne krpe za čišćenje i rukavice koje ne sadrže plastiku.

Pored ovih mjera, u Ministarstvu se već neko vrijeme organizuje i posebno prikupljanje PET ambalaže.

Procjena konsultantkinja iz „Zero Waste Montenegro“ jeste da će implementacija predloženih mjera rezultirati smanjenjem upotrebe deset hiljada komada jednokratne plastike, što će pored sprečavanja zagađenja životne sredine, predstavljati i uštedu u javnim nabavkama Ministarstva. Ove aktivnosti i preporuke u skladu su sa odredbama najskorijih direktiva Evropske unije kojima se u državama članicama Evropske unije od 2021. zabranjuju određeni plastični proizvodi.

Primjena ovog projekta u Crnoj Gori sprovodi se uz podršku NVO „Zero Waste Montenegro“, koja je u prvoj fazi projekta pripremila detaljnu analizu trenutnog stanja i predložila preporuke za smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu u Ministarstvu.

Pored Ministarstva održivog razvoja i turizma, pilot institucija za sprovođenje ovih aktivnosti je i Glavni grad Podgorica koji je u koordinaciji sa Ministarstvom trenutno u završnoj fazi priprema za početak primjene mjera prevencije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vitez
Gost
Vitez

Sta tu pravite praznu pricu trazimo aktivni smanjenje plastike uviznicima obracun takse za tezinu plastike i stakla i njeno zbrinjavanje a ne trpate ood zemlju kao i sve probleme

KAMENI
Gost
KAMENI

Šta će diva sa milionima flaša …

Slavko
Gost
Slavko

A na slici na stolu im plasticne boce i case. Takva im je svaka rabota i istina.

Lončar
Gost
Lončar

“betonsko more” pak im ne smeta

Ispred svih
Gost
Ispred svih

Bravo za MORT.

Send this to a friend