Društvo

Može drugačije: Umjesto u učionici, časovi će se održavati u lokalnoj zajednici

Umjesto u učionicama, neki časovi održavaće se u lokalnoj zajednici – to je cilj projekta „Temelji demokratskog obrazovanja”, čiji su rezultati predstavljeni na konferenciji za medije u EU info centru u Podgorici. Cilj projekta je da se učenici, u okviru realizacije nastavnih programa, aktivno uključe u rješavanje problema lokalne zajednice. Time se, pored jačanja kompetencija za demokratiju, kako je saopšteno, ostvaruju i drugi ciljevi kao što su međupredmetna saradnja nastavnika, saradnja sa lokalnom zajednicom, unaprijeđenje života u lokalnoj zajednici i školama.

„Učenici treba da, ono što uče u okviru svih nastavnih predmeta, što je previđeno nastavnim planovima, nauče da primjenjuju i u životu. Cilj projekta je izmještanje nastave iz fosilizovanog prostora učionice”, rekla je profesorica u gimnazija „Slobodan Škerović” i autorka treninga, Jasminka Milošević.

Rezultat trening je i zajedničko djelovanje nastavnika i NVO aktivista na unaprijeđenju kulture demokratije u školama i lokalnim zajednicama.

„Važno za ovaj projekat je da su konačno nevladine organizacije dobile mjesto u vannastavnoj aktivnosti kao što su davanje treninga i obuka u školama”, objasnila je Valentina Vlahović iz NVO Crnogorski ženski lobi.

Projekti koje su nastavnici i NVO aktivistkinje sastavili su: Zeleni tricikl, Akademija za ekologiju, Demokratija kroz objektiv i Iskra. Svaki od projekata ima zasebne aktivnosti, a zajednički cilj im je unaprijeđenje održivog razvoja. U okviru projekta Zeleni tricikl – tricikl će postaviti u dvorištu škole, bez točkova, ali priključen na mini elektrane, a učenici bi na pauzama mogli da koriste taj trocikl i tako da utroše višak energije, te istovremeno proizvedu energiju dovoljnu da napune telefon ili laptop. U budućnosti bi ovaj projekat mogao da preraste u način snabdijevanja škola energijom. U okviru projekata Akademija za ekologiju plan je da se formiraju ekološke bašte na kojima bi radili i privređivali nezaposleni i osobe koje su izašle iz sistema obrazovanja, te bi se zarada koristila za obuke narednih grupa učesnika. Demokratija kroz objektiv predviđa niz predavanja na Skadarskom jezeru.

„U okviru projekat Iskra cilj nam je da pomenemo one teme o kojima djeca malo slušaju, a to su vršnjačko i porodično nasilje. Rodna ravnopravnost u kontekstu jezika, da li je zastupljena, kao i one teme koje su tabu za svako društvo, a koje se tiču trafikinga i prostitucije”, objasnila je profesor u SŠC „Sergije Stanić” Tamara Milošević.

Projekat je rezultat pilot treninga Pestalozzi programa Savjeta Evrope. Autor treninga je Jasminka Milošević, profesor filozofije i generalni sekretar Udruženja profesora filozofije. Trening je dio projekta Pestalozzi programa Savjeta Evrope „Jačanje obrazovanja za demokratiju” u okviru kojeg se promoviše 20 kompetencija za miran suživot u interkulturnom društvu koje treba razvijati kod učenika. Da bi se ove kompetencije što bolje i jače razvile, neophodna je saradnja škola i lokalnih zajednica na realizaciji zajedničkih projekata.

Na treningu je učestvovalo 12 nastavnika različitih predmeta iz različitih srednjih i osnovnih škola i 4 predstavnice NVO sektora.

Send this to a friend