Društvo Vjernici CPC iz bratstva Bajica juče, prvi put u 30 godina, obilježila krsnu slavu Jovandan u svojoj Crkvi Svetog Jovana Krstitelja koja je vlasništvo SPC

Možemo različito misliti, ali ovo je bajička crkva

Foto: Stevo Vasiljević

Duže od 30 godina čekali su mještani Bajica na Cetinju, listom Martinovići i Borilovići, da se okupe, bez policijskih kordona, u svojoj mjesnoj Crkvi Svetog Jovana Krstitelja i obilježe svoju slavu – Jovandan, piše Pobjeda.

Tri decenije trebalo je da im plemenici, koji su uz Srpsku pravoslavnu crkvu, daju ključeve crkve.

Ekipa Pobjede zateka je juče ujutro i po tri generacije iz nekih familija – otac, sin i unuk, koji su došli da, kako kažu, održe amanet predaka da se Bajice „drže zajedno, kao jedno, pa i kad drugačije misle“.

Okupile su se samo muške glave, njih pedesetak. Ne radi se, vele oni, o diskriminaciji, „žene su ostale doma, da pripremaju slavu“.

A pripremili su se i oni – u spomen-domu pored Crkve postavljena je bogata trpeza, od njeguške pršute i sira, do crnog vina, rakije i sokova.

Ozarena lica svjedoče iskrenoj sreći što su se, poslije toliko godina, mogli u miru naći ispred svoje crkve i ući u nju.

“Slava Svetog Jovana Krstitelja je bajička krsna slava i mi želimo i sa ovog mjesta da pošaljemo lijepu poruku mira i sloge, da pošaljemo poruku da moramo da budemo ono što su nam bili naši preci, da se vodimo njihovim idejama i da svaku razmiricu, neslogu, u Bajice riješimo bratski, međusobnim razgovorom, ka’ što se to vazda i radilo”, kazao je Niko Jošov Martinović, koji tradicionalno, decenijama, donosi i loži crnogorski badnjak na Dvorskom trgu na Cetinju.

I ova, kao i stotine ostalih crkava i manastira u našoj zemlji prepisana je u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i u njoj su svih prethodnih godina, kako kažu u Bajicama, „služili srpski popovi“, a ključ od crkve držali su mještani koji su vjernici ove crkve, iako su oni manjina u selu.

Od Božića ove godine, priča Niko Martinović, počeli su da se sastaju i razgovaraju „kao plemenici“.

“Nama je glavno da je sloga. Možemo različito misliti, ali ovo je bajička crkva. I dogovorili smo se da nam predaju ključeve da obilježimo slavu”, dodaje Martinović.

Ključeve od Crkve vratili su, ali su se i saglasili da u njoj više neće služiti sveštenstvo SPC, a neće ni Crnogorske pravoslavne crkve, dok mještani ne postignu konačan dogovor.

Tomo Borilović došao je sa ocem Veljom i sinom Savom da zajedno, „u ime tri generacije“, kaže on, „ispred ove naše svetinje, sa naše krsne slave, pošaljemo poruku mira za sve rođake, bratstvenike i plemenike“.

“Sve smo ovo uradili u dogovoru sa našim plemenicima koji ne misle kao mi. Bratska ruka pomirenja je pružena svima. Da se dogovorimo preovladalo je poštovanje prema ovoj svetinji – našoj crkvi i ovim grobovima i dušama onih koji tu počivaju”, kaže Borilović.

Prvi put je pred Crkvu u Bajicama došao kada je bio dječak. Imao je tada 15 i po godina i došao je na nalaganje crnogorskog badnjaka.

“Poslije 30 godina sam na istom mjestu i čini mi se da danas nema srećnijeg Crnogorca ni Bajice od mene, jer sam ođe, u miru, sa rođacima i plemenicima”, ističe Tomo Borilović.

Sa ocem Vasom i sinom Ilijom, koji ima nepune dvije godine, da u svojoj Crkvi obilježi slavu, došao je i Nikola Martinović.

“Ova crkva meni je ostala od prađeda, đeda, oca i doveo sam i sina da i on to zna”, kaže Nikola.

U spomen-domu, uz zakusku i piće, uglavnom se pričalo o politici.

“Novinari, napišite da ćemo braniti i odbraniti Crnu Goru”, poručuje grupa mladića.

Božidar Martinović naglašava da su Bajice za pomirenje i da su dobrodošli svi koji ne misle kao oni, „ali moraju znati da je Crkva bajička“.

“Neće više moći da služe popovi iz Čačka, Leskovca… Ovo je naša crkva i nećemo je puštiti nikome. Ovdje nema politike. Naši sugrađani vazda mogu da dođu, ali bez srpskih popova”, poručio je on.

Na slavu Bajicama došao je i Mijo Adžić, profesor u penziji, koji je radni vijek proveo u Hrvatskoj, u Splitu i onda se vratio na svoje Cetinje.

“Bajice su ponos crnogorski, pod lovćenskim olimpom. Ono što je ođe stvoreno nikada se ne može izbrisati, nikakvom okupacijom, niko ne može to poništiti. Danas, kad čujemo one najave za Mauzolej na Lovćenu, zgranemo se. To je tragedija uma i razuma. Njegošev mauzolej je ponos Evrope, to je najljepši spomenik 20. vijeka u Evropi”, kategoričan je Adžić.

Martinovići i Borilovići, kako su se i dogovorili sa plemenicima koji su uz SPC, juče su im vratili ključ od Crkve, ali će nastaviti razgovore.

Niko Martinović uvjeren je da će doći do dogovora koji će biti na obostrano zadovoljstvo, te da će osvanuti dan kada će i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve služiti u bajičkoj svetinji odakle je i prije tri decenije, 20. jula 1990, inicirana „Bajička rezolucija“ kojom je bratstvo Martinovića i Borilovića, uz podršku ostalih građana Crne Gore, zatražilo „vrtanje svijeh prava Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi koja su joj neregularno i nezakonski oduzeta nasilnijem pripajanjem Srpskoj pravoslavnoj crkvi 1920. godine“.

Tadašnje vlasti oglušile su se o apele Bajica, a, iako je u međuvremenu Crna Gora obnovila državnost i ponovo postala međunarodno priznata zemlja, imovina CPC ostala je u rukama SPC. Do danas su ključevi naših crkava i manastira kod njih, a Crnogorcima i sveštenstvu CPC je zabranjen pristup.

32

avatar
1000
29
3
0
 
31
KučMitarBazingaRumija.Pravi građanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kuč
Gost
Kuč

U zadnjih 25 g bezbroj puta bivša vlast na celu sa DPS je slala kordone policije kad su Crnogorci pokusali da udju u svoje crkve u selima gdje je vecina stanovnika bila za CPC a ne SPC i sad ta bivsa vlast se bori za prava Crnogoraca.Ko preživi pričaće.

Mitar
Gost
Mitar

Moze li se znat cemu ova prica kad ste vratili kljuceve cetnicima? To znaci da ce oni itekako nastavit da se sluze tim objektom koji sad njima pripada! To ce naravno, obezbijedit njihova policija i nema nikakve potrebe da pricate te prazne price bajice! Nema potrebe!

Bazinga
Gost
Bazinga

Pomirenje će biti kad shvate Srpski orijentisani Crnogorci da je ovo i đedovina nas koji smo samo Crnogorcu a ne Crnotravci.

Rumija.
Gost
Rumija.

Nazdravlje vam Jovan dan braco Crnogorci!

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

@crnogorka

Niko nikome ne brani da udje u Cetinjski manastir. Kad sam ulazio u manastir niko me nikad nije pitao ni ko sam ni sto sam.
Ali treba znati da se u manastir ulazi pristojno a ne haharski.

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Ovo je za pocetak samo korak naprijed prema pravdi, tj da se vlasnistvo sa SPC prenese u vlasnistvo CG.

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Vratiti u vlasnistvo Bajica , pod hitno .

Mrga
Gost
Mrga

trobojka im je na ulaz u crkvu evo ja bar pamtim 30 godina

Baraka
Gost
Baraka

Sa svih crkava i sakralnih objekata treba da poskidaju tudjinske zastave

Luka
Gost
Luka

Čestitam na dogovoru i slozi.Mi imamo tu tradiciju suživota ,ali su se stvari zamutile u zadnjih 30 godina.Imali smo dvooltarne crkve ,crkve -džamije i Sv..Vladimira, kojeg su slavile sve tri konfesije.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Dok nijesu došle izbjeglice i popovi na privremeni rad u C. G. moglo se normalno živjeti, bez priča ko je koje nacije. Sda nam oni kojima smo dali utočište određuju sudbinu, zajedno sa komšijama koji bi da nas istrijebe. E, pa neće moći!!! Crnogorci su uvijek bili drugačiji, mi smo svima idoli! I nadam se da će i sada preovladati… Više »

E viva 🤡
Gost
E viva 🤡

Lose je kad te inat u Crkvu ćera… Ne znaju oni ni sto su dosli, nista o svojoj vjeri ni obicajima… Al pedesetak muskih glava 🤣

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ne, ne, ne znaju, no ti znaš. A vuci se …

Romario
Gost
Romario

Treba biti realan a to je da se podle propasti Zete stvorila Crna Gora samim tim i Crnogorci,i danas su mnoge crkve i manastiri stariji od tog datuma .Zecani su bili Srbi ne zecani?O tome svjedoče sačuvani manastiri na skadarskom jezeru ali i skadru i Td.Zašto su Crnogorci uzeli naziv kasnije priznate države?A ne Srbi?U svakom slučaju velika je destrukcija… Više »

jovan peras
Gost
jovan peras

Svaka čast braćo Bajice.Crkva je bajička,jer je narod iz Bajica gradio i odrzavao godinama.A SPC i CPC,uostalom kao i svaka crkva na svijetu,samo uzima od naroda i pripisuje sebi.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Pustili vas da se malo igrate. Jer, ne zaboravite, oni sad vladaju!

mne
Gost
mne

Stećna slava Braćo Crnogorci i vazda da slavimo u našim Manastirima i Crkvama Nikad Vise 1918 Za Pravo Cast i Slobodu 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

03 of
Gost
03 of

Tako treba sva Crna Gora da se izmiri,bez ekstremizma sa bilo koje strane.

MojaGora
Gost
MojaGora

Lijepa vijest na zoru, svaka čast. Pa da se i ostali Crnogorci ugledaju na vas…Neka nam je vječna!

Niksic
Gost
Niksic

Nadam se da ce sve sve crnogorske bogomolje i formalno biti crnogorske. Srecna slava i sloboda Bajice!

Iko
Gost
Iko

Zamisli, dogovorili se da u crkvu nema liturgije, obradovali ste Svetog Jovana, svaka vam čast.

crnogorka
Gost
crnogorka

Ovako treba.Kada cemo mi Cetinjani moci da idemo u nas manastir.Cinjenica je da su 80 posto Cetinjana vjernici CPC a ne mogu da koriste svoj manastir.

Pekar
Gost
Pekar

Počelo je pomirenje i bratska sloga čim makoše onaj , podmuklo nametnuti , trobojni nadvratnik sa iste crkve. Živjeli braćo Crnogorci

Kuč
Gost
Kuč

Dok je vladao DPS 30 g Crnogorci nijesu mogli u svoje crkve jer su im slali kordone policije.Sad kad vlada DF mogu u crkve i nema kordona.Luda kuća.

milica
Gost
milica

Takoo treba svsku crkvu vratiti Crnogorcima.Bravo!

J.j.j
Gost
J.j.j

Pća ovo ste vazda mogli. Niko vam u crkvu ne brani. Znać se kome je zćabraćnjeno a taj nije dosao. I jos nesto. Srecna slava. I ne zaboravite da u pravoslavlju od 14 crkava samo srbi slave krsnu slavu. Srecna.

Titograd
Gost
Titograd

Srećna vam Slava Crnogorci!!!

Gavrile
Gost
Gavrile

Aj snađi se mili brate u ovom kupusu od teksta. Ko rastumači čija je crkva, ko drži ključeve i ko u njoj vrši službu, može odmah magistrirati na Sorboni.

Marko
Gost
Marko

Ne znanju ni oni.

somi
Gost
somi

To je pravi primer pomirenja,mislim da se ,,obicni”gradjani mogu pomiriti za pet minuta,ali ako budemo cekali politicare necemo nikad.
bravo za Baice.

Pravnik
Gost
Pravnik

Svaka cast sluzite za uzor Crnogorcima!

Kako je
Gost
Kako je

Bog se javi!

Send this to a friend