Društvo

Mrvaljević: Uzmimo sudbinu u svoje ruke, homogenizacija jedne etničke grupacije uveliko traje

Nebojša Mrvaljević

Grupa intelektualaca/ki, vođeni brigom za mir i stabilnost, pokrenula je regionalnu peticiju sa ciljem da jasno iskaže svoj stav i doprinese zaustavljanju negativnih trendova u regionu, saopštio je izvršni direktor nevladinog udruženja Forum slobodnih građana LUČA, Nebojša Mrvaljević.

On je rekao da je NVO Forum slobodnih građana “Luča” podržalo inicijativu, ali i uputio apel da “uzmemo sudbinu u svoje ruke” te da svi zainteresovani daju doprinos kroz potpisivanje inicijative.

Njegov apel prenosimo integralno:

Već više su puta intelektualci/ke i istaknuti pojedinci upozoravali domaću i inostranu javnost na buđenje aveti hegemonizma u regionu i opasnosti po ionako krhki mir i stabilnost. Svjedočimo još jednom težnjama prekompozicije centara moći na međunarodnom i regionalnom nivou što ima svoje očigledne posledice i na države regiona pojedinačno.

Paralela koja se uočava sa dešavanjima sa kraja osamdesetih i početka devedesetih je previše očigledna da bi se ignorisala. Homogenizacija jedne etničke grupacije uveliko traje. Prvo kroz izazivanje osjećaja straha i nesigurnosti pričom o ugroženosti svog nacionalnog korpusa, zatim kroz nametanje zajedničkih obilježlja i simbola. Najnoviji primjer je poziv zvaničnog Beograda na uspostavu ili obilježavanje “Dana zastave”! To ne bi bilo nimalo značajno da se ne prepoznaje tajming plasiranja ove ideje. Uoči planiranih popisa stanovništva u Crnoj Gori i Hrvatskoj ovo se prepoznaje kao neprimjeren uticaj na javno mjenje susjednih zemalja. Uz puno uvažavanje prava manjinskih zajednica javno mjenje ovih zemalja ovo vidi kao provokaciju i način da se jaz u odnosu na evidentnu većinu u državama u kojima žive, produbi i umanji šansa bilo kakvom dijalogu.

Ovo je posebno osjetljiva tema u Crnoj Gori, posebno posle nemilih događaja 05. septembra ove godine na Cetinju, kada se nezakonitom i neprimjerenom silom uskratilo pravo dijelu građana da se mirno okupe i javno izraze svoj stav o jednom veoma važnom društveno-političkom pitanju koje se ticalo prvenstveno pitanja identiteta. Država je sa svojim cjelokupnim aparatom, koristeći silu i prinudu, dala prednost jednoj od vjerskih organizacija i sprovođenju njenog vjerskog obreda iako su međunarodni standardi jasni, primjeri brojni i presude Evropskog suda nedvosmislene.

Ovo je takođe pokušaj urušavanja napora srpske zajednice u Hrvatskoj, na jednoj strani, i države Hrvatske i cijelokupnog društva na drugoj strani, da zaliječe rane ratnih sukoba devedesetih.

Zategnutost se prepoznaje i u odnosu prema Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, a sve u smislu „zaštite interesa srpskog naroda ma gdje on bio”.

Imajući u vidu navedeno i vođeni brigom za mir i stabilnost u regionu, grupa intelektualaca/ki je pokrenula regionalnu peticiju sa ciljem da jasno iskaže svoj stav i doprinese zaustavljanju negativnih trendova u regionu. Peticija je dostupma na platformi Peticije.online na srpskom, ruskom, engleskom, hrvatskom, bosanskom i francuskom jeziku. Nevladino udruženje Forum slobodnih građana “Luča” je dalo podršku ovoj inicijativi i neophodan logistički okvir. Pozivamo sve zainteresovane da daju svoj doprinos kroz potpisivanje kao i dalje širenje ove ideje.

https://www.peticije.online/signatures/regionalna_inicijativa_intelektualacaki_za_doprinos_miru_i_stabilnosti_apel__uzmimo_sudbinu_u_svoje_ruke/?uv=38267136

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
MirnaAnonimExpertOnajkojizna
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirna
Gost
Mirna

Koji jezik je zvanicmi u C.G
.

Anonim
Gost
Anonim

Unesite CRNOGORSKI jezik. Bez njega, ova inicijativa intelektualaca je neiskrena

Expert
Gost
Expert

A gdje je Crnogorski jezik?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne potpisujem.

Send this to a friend