Društvo

Mugoša: Ne mogu danas reći kakva će biti epidemiološka situacija na dan izbora

Direktor Instituta za javno zdravlje, doktor Boban Mugoša danas je na konferenciji za medije NKT-a poručio da danas  ne može predvidjeti kakva će epidemiološka situacija biti na dan izbora 30. avgusta.

“Kad se pogleda situacija unazad 10 dana, epidemiološka situacija je stabilna, što govori da smo na dobrom putu da se polako situacija rješava, da dođe do pada oboljelih i umrlih, a to će usloviti i kakva će situacija biti u karantinima. Na broj u karantinima utiče i broj oni koji dolaze iz inostranstva i onih koji su u samoizolaciji. Kako će biti 30. avgusta ne mogu vam danas reći. Zavisiće od ponašanja naših građana, ali i dolazaka iz inostranstva. Kada govorimo o dolascima iz okruženja, svakodnevno pratimo situaciju”, napominje Mugoša.

Partije da obezbijede poštovanje mjera

Odgovarajući na pitanje kako zna da će na političkim skupovima poštovati mjere NKT,  Mugoša kaže da je organizator dužan da se poštuju mjere.

“Sigurno ne bi bilo dobro da se pokaže da su partije neodgovorne u tom smislu jer treba neko da glasa za njih”, jasan je bio Mugoša.

Napomenuo je kako je više partija iskazalo interesovanje da se prezentuju njihovi programi, pa je NKT usvojio novu naredbu da u zatvorenom, na političkim skupovima bude do 50, a na otvorenom do 100 osoba.

“Urađen je i predložen način da se sagleda ulazak novinara i svih koji žele da prate izbornu kampanju. I za to se spremaju pravila”, naglasio je direktor IJZ.

Mjere kako bi sačuvali zdravlje

Mugoša je danas, govoreći o eventualnom popuštanju mjera kada je riječ o kafićima i vjerskim obredima,  kazao da je popuštanje mjera uslovljeno načinom na koji se reguliše ova oblast.

“Jedno je politički skup. Tačno se definiše koliko osoba, koji razmak. Kada govorimo o kafanama, barovima, restoranima, i tamo je sve definisano i propisano. Tako i vjerski obredi koji su zabranjeni zbog ponašanja koji se u tim obredima primjenjuju. A zabranjeni su zbog bliskog kontakta. Svaka propisana mjere služi da se spriječi prenos infekcije. Svjedoci smo da se mjere ne poštuju. Molim da se mjere poštuju, ne putem sile, nego putem razumijevanja. One su propisane u odnosu na sve ove kategorije koje ste spomenuli kako bi se sačuvali zdravlje i život”, jasan je Mugoša.

Direktor IJZ-a je kazao da to što se mlađima čini da će lako preboljeti bolest ne znači da mogu da budu neoprezni i da ne vode računa.

“Molim još jednom da se svi preispitamo. Znamo sa čime se suočavamo i kako se virus prenosi. Molim da se poštuju pravila”, kazao je Mugoša.

Poštovanje pravila nam omogućava da obuzdamo ovu infekciju.

Jutros smo imali sjednicu NKT-a. Donijeli nekoliko odluka, potencirali smo neke stvari, posebno one koje se odnose na školsku godinu.

“IJZ danima radi na predlogu mjera koje treba usaglasiti sa Ministarstvom prosvjete”, jasan je on.

Na liječenju 158 oboljelih od korone

Direktor Instituta za bolesti djece, doktor Saša Radović  je kazao da je na liječenju 158  oboljelih od koronavirusa

“31 u Kliničkom centru. Na liječenju je dječak od 16 godina u Institutu za bolesti djece. U Baru je 17 pacijenata, Beraneama 45, Nikšiću 43 pacijenta, Brezoviku 13, Kodri jedna porodilja, Pljevljima osam pacijenata”, istakao je Radović.

Sistem spreman

Na pitanje da li je zdravstveni sistem spreman za jesen kada se očekuje “spajanje” sezonskog gripa i koronavirusa, doktor Radović je kazao da mora i jeste.

“Koronavirus je pokazao da ne znamo puno o njemu. Probaćermo i mislim da ćemo uspjeti da dočekamo sezonski grip i moguća preklapanja sa koronom sa što više pažnje i boljim rezultatima”, jasan je on.

Odgovarajući na pitanje da  li zabranjivaju podaci o velikom broju adolescenata u SAD,  doktor Radović upozorava da su to zabrinjavajući podaci.

“U drugom talasu imamo mnogo više oboljelih među mlađom populacijom. Ali, uz adekvatan oprez i mjere, mislim da možemo dobiti ovu bitku”, kaže Radović.

Lagan prenos infekcije sa djece

Mugoša napominje da je prenos infekcije sa djece na stare veoma lagan.

“Molim roditelje da razgovaraju sa djecom da njihovo druženje sa ostalom djecom mora biti ograničeno”, jasan je on.

M.D. 

11

avatar
1000
10
1
0
 
11
ooooMicoli moracaČegovićEnaNemoć
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Radite vi sta god hocete sa nama odraslima prije i poslije izbbora, vise vas niko ne slusa od kad ste poceli da se gubite ali ne igrajte se zdravljem i zivotima nase djece!!!!!!!!!!!!!!!! Hocew li Mugosa doc i objasnit djeci da moraju sjedjet dva metra jedni od drugih u ucionici 10×5 a njih 30 ucenika? Kako im objasnit da na… Više »

Micoli moraca
Gost
Micoli moraca

Drzava treba da otvori granice , e hrvatsku , albaniju , su spasili sezonu donekle jer su to uradili , plaze su ipak donekle ispunjene …a mi samo propadamo

Ena
Gost
Ena

Da,da,sve znamo, a djecu nasu hocete u klupe da sjednete 1.09.
Toliko je opasno da su kafici prepuni, niko maske ne nosi, djeca krecu u vrtice i skole? O cemu se ovdje radi?? Osjecam se kao da sam u filmu MATRIX

Nemoć
Gost
Nemoć

“Mugoša: Ne mogu danas reći kakva će biti epidemiološka situacija na dan izbora”. Ma to je nemoguće. Pa prije dva dana je rekao da će karantin nestati do izbora. . Što bi sad odjednom. Amnezija. Dajte, neka se čovjek odmori. Umorio se mnogo.

Čegović
Gost
Čegović

A epidemiloška situacija će zavisiti od političke, ako DPS-u bude išlo dobro onda će biti dobra a ako ne…

Plavuša
Gost
Plavuša

Kada će se objaviti podaci o tome koliko osoba se nalazi u karantinu i samoizolaciji ? Ne viđam nešto te podatke, a bilo bi ih dobro znati pred izbore.

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Razumijete li se u fudbal npr ? Ovo vam ne ide kao kad je pocelo u Martu, dajte narodu HCQ kao India, Malaysia, Indonesia, Ukraina, Maroko, pogledajte njihov bila s, njihov broj … batalite, poceli ste da brkate, slabo vam poruke iz SZO stizu, pozdrav, demode ste vec

MijoN
Gost
MijoN

Ne moraš ni da nam kažeš, kad na 400 testiranih imate 80 oboljelih, i dijete bi zaključilo kakva je epidemiološka situacija

Roditelj
Gost
Roditelj

Dr Radović kaže da roditelji moraju da razgovaraju sa svojom djecom. Kako doktore npr. djeca od 7 godina, se mogu pridržavati u skoli distance, nositi maske, dali je to moguće u njihovim godinama. Dali hoćete sada da institucionalni teret i obavezu svalite na djecu i roditelje i time izazovete nesagledive zdravstvene posledice. Zdravlje djece iznad svega

Cetinje 21
Gost
Cetinje 21

Kako zabraniti djeci u skoli da se ne druze i da nemaju kontakt
Strasno me zanima pa bih molio da mi dr Mugosa objasni

Staxe
Gost
Staxe

Dosadni ste više…

Send this to a friend