Društvo

Muslimani danas slave hidžretsku 1440. godinu

Muslimani danas slave Novu 1440. hidžretsku godinu.

Iz Islamske zajednice su svim vjernicima čestitali novu godinu, sa željom da je dočekaju i provedu u Božijem blagoslovu i bereketu.

Hidžretski kalendar se ravna prema mjesečevim mijenama.

Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, odnosno preseljenje Muhameda i muslimana iz Meke u Medinu 622. godine zbog progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici, tako da se od Hidžre do danas navršilo 1.437 hidžretskih godina.

Jedna puna mjesečeva mijena označava tok jednog mjeseca po kalendaru. Jedna hidžretska godina ima 354 ili 355 dana, pa zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne pada na isti dan po gregorijanskom, odnosno sunčevom kalendaru nego kruži kroz sva godišnja doba. Na taj je način, takođe, izbjegava se eventualno poklapanje islamskih svetkovina na isti dan.

Hidžra poslanika Muhameda iz Meke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u istoriji islama i predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u istoriji muslimana, ali i čovječanstva, pa ga muslimani obilježavaju uz prigodan program, edukativnim predavanjima i slično.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend