Društvo

Na Cetinju od danas dvije punionice za e-automobile

Prijestonica je pustila u rad dvije javne punionice za električne automobile, saopšteno je danas iz cetinjske uprave.

Kako se ističe, punionice snage 44 kW, postavljene su na parking prostor pored zgrade Prijestonice i kod Njegoševog parka, a nabavljene su u partnerstvu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Prijestonice.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan zadovoljan je što je Cetinje dio programa koji ima za cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida kroz znatno veću upotrebu električnih vozila i razvoj mreže punionica u Crnoj Gori, što će podstaći put ka zajedničkoj niskokarbonskoj budućnosti.

“Ova inicijativa je posebno značajna iz ugla razvoja turizma u Prijestonici i naših planova u toj oblasti, posebno ako se ima u vidu činjenica da turisti, koji su korisnici električnih vozila, mogu boraviti u našoj zemlji ili na Cetinju bez bojazni hoće li moći da dobiju ovu vrstu usluge. Projekti, poput ovoga, doprinose i povećanju nivoa ekološke svijesti, i ključni su za razvoj energetski efikasnog saobraćaja, koji je manje štetan po životnu sredinu”, kazao je Kašćelan.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je naglasila da je aktiviranjem dvije punionice na Cetinju, upotpunjena mreža od 11 javnih punionica postavljenih širom Crne Gore.

“Crnogorski sektor saobraćaja odgovoran je za 20 odsto nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduslov prelaska na električna vozila, što je jedan od ključnih faktora koji dovode do smanjenja emisija ugljen-dioksida u sektoru saobraćaja i važan korak u borbi protiv klimatskih promjena“, rekla je Gašparikova.

Ona smatra da je neophodno dalje raditi na razvijanju zakonodavnog i regulatornog okvira koji će omogućiti primjenu koncepta e-mobilnosti u Crnoj Gori, kao i na modernizaciji javnog gradskog i međugradskog saobraćaja.

“Potrebno je razviti program koji će omogućiti direktnu finansijsku podršku i olakšice za zamjenu voznog parka, kako za građane, tako i za biznise i javni sektor, i time podstaći sveobuhvatnu transformaciju ka niskokarbonskom saobraćaju u Crnoj Gori“, kazala je Gašparikova.

Prijestonica Cetinje i UNDP realizuju niz zajedničkih projekata, među kojima su i projekti vezani za zelenu ekonomiju i energetsku efikasnost.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Bajo 66.PetarJankoRajko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bajo 66.
Gost
Bajo 66.

I Reno 4 pored njih 🤣🤣🤣

Petar
Gost
Petar

Xexexe kao moderni smo

Janko
Gost
Janko

Bolje da ste se potrudili da zaposlite mlade ne znam sto ce nam ovo

Rajko
Gost
Rajko

Eviva! ♥

Send this to a friend