Društvo

Na današnji dan strijeljan Ljubo Čupić

Ljubo Čupić

Čedomir Ljubo Čupić strijeljan je na današnji dan 1942. godine u Nikšiću. Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmjeh na gubilištu ovjekovječen je fotografijom, koja je postala simbol otpora i obišla je svijet.

Rođen je 1913. godine, kao jedno od desetoro djece u radničkoj porodici Sava i Stane Čupić, rođene Burić, iz Zagrede, koja je dugo živjela u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Tridesetih godina 20. vijeka, vraća se u Nikšić, gdje završava gimnaziju. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i pripadao ljevičarskom studentskom pokretu, a 1940. godine postao je član Komunističke partije Jugoslavije.

U Nikšić je došao i kao član KPJ i učestvovao u pripremi ustanka. Početkom jula 1941. godine, izbjegao je iz okupiranog Nikšića, a po izlasku iz grada pristupio je partizanskoj četi “Đuro Đaković”, koja je formirana od provjerenih komunista i SKOJEV-aca koji su napustili okupirani Nikšić.

Foto: CdM
Foto: CdM

Na dužnosti komesara samostalne čete Nikšićkog partizanskog odreda zarobljen je aprila 1942. godine, u borbi protiv četnika na Kablenoj Glavici kod Nikšića. U zatvoru, gdje je bio mučen, pokazao je junačko držanje i prkos. Sud mu je javno sudio u Nikšiću.

Svojim prkosnim držanjem i britkom riječju otvoreno je izvrgao ruglu vijećnike tog suda i četničku izdaju, pa su organizatori procesa na brzinu donijeli odluku o smrtnim presudama grupi komunista među kojima je bio i Čupić. Mirno je saslušao smrtnu presudu.

9. maja 1942. godine izveden je na strelište ispod Petrove Glavice kod Nikšića. I na strelištu je nastavio da bodri drugove, čime je podizao duh otpora kod stanovništva, prisiljenog da prisustvuje javnom strijeljanju komunista.

Klicao je: “Živjela slavna komunistička partija!” i kad su ga prvi rafali pogodili, stajao je uspravno i gordo dovikujući da će doći dani slobode.

Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 10. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

13

avatar
1000
13
0
0
 
13
jasno jeRozajRadebonacaDula
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jasno je
Gost
jasno je

Psihoprofil: Dječak u duši, heroj u srcu !

Rozaj
Gost
Rozaj

Jedan od rijetkih istinskih narodnih heroja !!!

Rade
Gost
Rade

A Krsto Popovic? Ne moze oboje

bonaca
Gost
bonaca

Lijepo je sjetiti se heroja i njihovih dijela ,slava mu.

Dula
Gost
Dula

Vjecna slava Ljubu Cupicu🙏

Mihaela
Gost
Mihaela

Sramiš li se Krivokapiću?

Nikšić
Gost
Nikšić

Vječna mu slava i hvala.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Osmjeh na kome nam zavidi Evropa! Kada je vođen na gubilište,preko trga na kome danas stoji njegov spomenik,je podigao vezane ruke da posljednji put pozdravi staru majku koja je izašla ispred kuće da ga isprati na put bez povratka. Ostalo je ušlo u besmrtnost dok je svijeta i vijeka!!!

Peki
Gost
Peki

Nek je vječna slava i hvala za Ljuba Čupića.

Cupic
Gost
Cupic

Vjecno zivis u srcima slobodnih gradjana Crne Gore

Jelena savojska
Gost
Jelena savojska

Ima jedna slika slavna, sa nje osmijeh srca grije, crnogorskog partizana koji nikad umro nije! Slava mu❤️ i hvala

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ljubo Ćupić,borac za Jugoslaviju,za komunizam,za jednopartijski politički sistem,za diktaturu proleterijata, za bratstvo i jedinstvo i ravnopravnost naroda i narodnosti, sve ono što današnja Crna Gora nije,ali i nijedna druga država bivše Jugoslavije,gdje su na vlasti u većini slučajeva one ideologije protiv kojih se on borio i zbog čega je život dao.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Najljepsi osmijeh jednog heroja
♥️

Send this to a friend