Društvo

Na gradskom groblju na Savini nema mjesta za sahranjivanje

foto: Boka news

Na glavnom gradskom groblju u Herceg Novom, kojim gazduje Komunalno -stambeno preduzeće već sedam godina nema mjesta za sahranjivanje. Kapela nije reprezentativna, a osim nedostatka slobodnih grobnih mjesta, groblje nema krematorijum, kosturnicu, rozarijum, kolumbarijum, niti aleju cvijeća, gdje se porodice mogu oprostiti od voljenih ostavljanjem urne sa pepelom, ili rasipanjem pepela u prostor na kojem je zasađeno cvijeće, piše Dan.

Nekada je na gradskom groblju postojala kosturnica, ali je zbog oštećenja ispražnjena, a usljed nedostataka sredstava, nova nije izgrađena. Projekat njene izgradnje postoji, koštala bi oko 30.000 eura, no novca nema.

Novo gradsko groblje koje je Prostorno urbanistički plan (PUP) prepoznao na Osmanovoj glavici, problematično je ne samo konfiguracijski, jer je riječ o strmini, već i no tome što je riječ o privatnom zemljištu, kojeg bi Opština prethodno morala otkupiti.

Gradsko groblje, koje je izgrađeno početkom prošlog vijeka, ima 800 grobnih mjesta i više ne može da se širi, jep je riječ o zaštićenoj zoni. Vlasnici okolnih parcela nisu voljni da ih prodaju, a jedini prostor na kome bi moglo da se izgradi desetak grobnica je na zapadnoj strani na otkupljenoj parceli, gdje je planirana izgradnja stepenica. Poslednja prodaje grobnice bila je 2013. godine, a njena cijena iznosila je 3.600 eura. Na području opštine postoji 80 grobalja i sva su crkvena ili seoska, no i na njima je slobodnih grobnih mjesta sve manje.

Sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju Vladislav Velaš potvrdio je u razgovoru za Dan da je gradsko groblje na Savini odavno postalo tijesno i da je prostor za širenje i proširenje ovih kapaciteta ograničen.

“Prostorno urbanističkim planom je predviđena lokacija u KO Ratiševina i u Sutorinskom polju. Radi se o privatnom zemljištu. Kapaciteti jesu zadovoljavajući i Komunalnostambeno preduzeće izkazalo je spremnost i interesovanje da ovo lokacija bude novo gradsko groblje. Dokle se odmaklo u pregovorima nemam informaciju”, kazao je Velaš.

Pomoćnik direktora Komunalno stambenog preduzeća Mladen Rostović kaže da nemaju prostor da traže neke nove lokacije, jep je naprosto PUP samo na Osmanovoj glavici predvidio novo gradsko groblje, istakavši da je to jedino rješenje.

“Znači, proširenje gradskog groblja na Savini nije dozvoljeno, a na lokacija Osmanova glavica jeste privatno vlasništvo i to više lica iz Igala, ali su svi iz iste porodice. Što se tiče izvodivosti projekta u tehničkom smislu, ono jeste skuplje rješenje jer se moraju graditi potpore i prilazne saobraćajnice, pješačke i kolske, ali jedan dobar projekat to sve bi mogao riješiti. Prethodno, treba izvršiti eksproprijaciju, treba utvrditi cijenu i vidjeti da li će vlasnici uopšte pristati na eksproprijaciju. Mi, kao preduzeće, ne možemo učestvovati u tom procesu, ali možemo dati tehničku podršku. Sad, kada se razmišlja u pravcu da li je lokacija dobra ili ne, lokaciju kao što je Savina, malo koji grad ima. Kada se pogledaju drugi gradovi gdje su smještena gradska groblja, sjetim se Beograda u kojem je glavno groblje udaljeno punih 15 km. Znači ipak je Osmanova glavica u jednom urbanom području, i groblje bi tu moglo zaživjeti”, smatra Rostović.

4

avatar
1000
3
1
0
 
3
osmanova glavaMutantLida
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
osmanova glava
Gost
osmanova glava

groblje bi moglo zaživjeti

Mutant
Gost
Mutant

Pravi Novljani imaju svi! To nema za dosljake. Vrcite ih okle su dosli pa makar i posthumno!

Lida
Gost
Lida

A kako ista da imaju kad vlast u HN ne priznaje svoju drzavu,od onakvog grada su napravili srpsku kasabu.

Mutant
Gost
Mutant

I dalje “onakav grad” samo da se vas steticina otarasimo. Lako cemo za milovu drzavu i bilo koju drugu.

Send this to a friend