Društvo

Na imanju Biotehničkog fakulteta 104 tone grožđa u ovoj godini

Na Oglednom imanju Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore početkom oktobra završena je berba grožđa. Dekan ovog fakulteta Božidarka Marković navodi da su ove godine na Oglednom imanju Biotehničkog fakulteta, u vinogradu površine 21 ha (57250 čokota), ubrane 104 tone grožđa, što predstavlja prinos od 5 t/ha ili 1,8 kg/čokotu.

“Zbog loših vremenskih uslova u periodu cvjetanja, česte kiše u maju, prinosi su bili niži za oko 25%. Zahvaljujući kvalitetImagenoj zaštiti tokom vegetacionog perioda vinove loze dobijeno je grožđe odličnog kvaliteta”, kazala je Marković.

Ona je dodala da su ove godine organizovani i Dani berbe grožđa na kojima su pored zaposlenih Biotehničkog fakulteta, učestvovali predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, kao i dekani fakulteta UCG. Sama berba trajala je 19 radnih dana.

Proizvodni asortiman Biotehničkog fakulteta UCG čine standardna lozova rakija 0,75 l, muskantna rakija 0,75 l, vrhunsko crveno vino Vranac 0,75 l I vino barik Vranac 0,75 l

“Na Oglednom imanju je u toku pečenje rakije i očekuje se proizvodnja od oko 5-6000 l standardne lozove i oko 1000 l muskantne rakije. Pored toga, odliveno je oko 11000 l vina koje se trenutno nalazi na talogu (očekivana količina nakon prvog pretakanja oko 10000 l). Prodato je 25 tona svježeg grožđa”, saopštila je Marković.

Ona je najavila da se od decembra kreće sa novim proizvodnim ciklusom, što podrazumijeva oranje i zimsko đubrenje vinograda.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Gorbacov
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gorbacov
Gost
Gorbacov

To profesore svaka cast vazda si gospodin bio i kad si mi goriva i maziva predavao

Send this to a friend