Društvo CRNOGORSKI POKRET PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MITROPOLIJE CRNOGORSKO PRIMORSKE SPC I PJEVAČA VLADA GEORGIEVA

Na koncertu vrijeđana Crna Gora i crnogorski identitet

Crnogorski pokret podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve kao organizatora turističke manifestacije “Trg od ćirilice” u Herceg Novom, stavljajući im na teret da su odgovorni za krivična djela protiv ustavno ga uređenja i bezbjednosti Crne Gore kažnjivih po članovima 357, 359, 360 i 362 i krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370 Krivičnog zakonika Crne Gore, a povodom skandala koji se dogodio na koncertu Vlada Georgieva “Za naše Kosovo i Metohiju”.

IZ Crnogorskog pokreta su u saopštenju dostavljenom medijima naglasili da su u prijavi naveli da je Mitropolija crnogorsko primorska, kao filijala Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, 11. avgusta na Kanli kuli organizovala koncert koji je “istupima govornika, podržanih organizovanim divljanjem mase huligana, namjerno obojen klerofašistički”.

“Združeni, govornici i masa, vrijeđali su Crnogorce i Crnu Goru i prizivali okupaciju zemlje. Na tome koncertu su se pjevale pjesme „Tamo daleko“ i uzvikivala parola „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“. Ova pjesma, kao i parola, suštinom muzičkoga i jezičkoga iskaza, na tome mjestu, u Herceg Novome, a naročito osobenom interpretacijom pjevača Vlada Georgieva, u atmosferi velikosrpskoga šovinističkoga orgijanja uperenoga protiv Crne Gore i Crnogoraca, koju je on raspirio i doveo do „usijanja”, pozivale su na dovođenje Crne Gore u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema Srbiji, što je kažnjivo po čl. 357 KZ-a. Podsticale su na protivustavno otcjepljenje Boke, kao dijela crnogorske teritorije, i njeno pripajanje, u ovom slučaju Srbiji, što je kažnjivo po čl. 359 KZ-a”, piše u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Prema njihovim tvrdnjama podsticale su na promijenu ustavnoga uređnja Crne Gore kao suverene zemlje što je kažnjivo po čl. 360 KZ-a.

“Nemušto su pozivale da se svrgnu najviši državni organi i nemušto stavljale u izgled pomoć iz inostranstva, odnosno, Srbije, što je kažnjivo po čl. 362 KZ-a i javno podsticale mržnju prema Crnogorcima i njihovoj državi što je kažnjivo po čl. 370 KZ-a”, istakli iz Crnogorskog pokreta.

Oni su u krivičnoj prijavi dodali i  da “ova Mitropolija, kao filijala Beogradske patrijaršije, ova kaznena djela ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i takozvane Republike Srpske”.

“Pjevač Vlado Georgiev, kroz muzički iskaz, svjesno i namjerno je prihvatio ulogu promotera takve politike. Zato predlažemo da ovo tužilaštvo pokrene postupak protiv Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve i njihovoga gosta pjevača Vlada Georgieva, zbog navedenih krivičnih djela, ali i zbog izlaganja poruzi naše države i uvrede crnogorskoga nacionalnoga imena i odredi im kaznu koja odgovara težini djela”, zaključuje su u prijavi Crnogorskog pokreta.

171

avatar
1000
64
107
0
 
125
IvanKADANURKOmikac678Ljuta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KADA
Gost
KADA

Kakvo je ovo udruzenje sto tuzi,? KOLIKO VAS IMA DA NE SALJEM MINIBUS ZA SVE AKO U SCENIKA 7+ MOZETE STATI ,? HA HA. DALJE OD TUSKOG NE SMIJU ZAVIRIT. SLEDECI KONCERT U KOTOR PA BUDVU I ZADNJI ZA LJETNJU SEZONU U BERANE

mikac678
Gost
mikac678

Što se Milovi Crnogorci bune kad imate njega, kad se maše drugim zastavama one vam ne smetaju već očigledno gode. Klasični fašizam i šovinizam od ostrašćenih ljudi koji se vode ličnim interesom. Najbolje da zabranjujete da se neko izjasni kao Srbin

exspert123
Gost
exspert123

Oni koji negiraju naciju kulturu,drzavu , istoriju tradiciju i druge vrijednosti trebaju u narednom periodu da se onemoguce u vrsenju takvih radnji i organizovanju takvih skupova. Drzava Crna Gora treba da ih u tome onemoguci svim zakonskim sredstvima. Ne moze se ispoljavanje jednog nacionalizma opravdavati postojanjem nekog drugog nacionalizma. Svaki nacionalizam je potencijalno opasan i udara u temelje ove drzave… Više »

NURKO
Gost
NURKO

Ovo je exspert123 GRADJANSKA drzava u kojoj su Albanci ostvarili svoja prava i pomogli 2006 da sami danas svoju sudbinu odredjujemo ocemoli s Kosovom ili Albanijom .Prosla su vremena exsperisanja s Albancima ne zavaravajte se

Akumulator
Gost
Akumulator

Bogami je Crna gora i bice vjecna Bokelj

Bokelj
Gost
Bokelj

Upamtite Montenegrini,Boka nikad nije bila dio Cg,a ni Srbije ni Hrvatske. Bokelji su Bokelji svih vjera,kulturom,ponasanjem,gospoda za vas

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Kultura? Ako je to jedno mislim a drugo govorim i trece radim, onda si pobrka locice ka Dubrovcani sto sam bio neki dan na kafu u stradunu – Cemer i jad sve na engleski i samo azijati sto traze popust na jednu razlednicu!!! A Boka puna zivota i lijepe rijeci – Ali sigurno ne radi vas kulturnijeh iz Boke!!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Bokelju u Boki zive BOKEZI a ne Bokelji

Tealk
Gost
Tealk

Evo ne smije ministarstbo pa ce crnogorski pokret da podnese prijavu a od crnogorstva imaju samo ime u nazivu

Prc CG
Gost
Prc CG

Konstantno skretanje sa aktuelnih problema u državi,narod na rubu egzistencije i još pokušaji ovakvog tipa na potpunoj podjeli….Isproban recept u posljednjih 15-20 godina.Ciljano napad na SRPSKI zivalj jer aktuelni režim zna da onda ima podršku ostalih nacionalnih zajednica u CG koji ne trpe Srbe.Veoma perfidno,veoma smišljeno!!!!Ne sjećam se da je neko reagirao na feštu koja je skoro bila Tuzima(kod proglašenja… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Čime se oni bave dok Cg propada dok foteljaši dijele stanove i kredite a mi radimo za 300e sa prijavom na minimalac

Joo
Gost
Joo

Idi u DF I trazi posao…..

Dejo1000miliona
Gost
Dejo1000miliona

Gledao sam tita dok drži govor nije mi simpatičan.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

AKO PREMIJER CRNE BGORE DOZVOLJAVA DA SE NA SVADBI NJEGOVE ĆERKE PJEVAJU ČETNIČKE PJESME KAKO NAVODE POJEDINI PORTALI PUTEM VIDEO ZAPISA,ONDA NE MORA DA NAS ČUDE DEŠAVANJA U HERCEG NOVOM,TUZIMA ,GUSINJU,DANILOVGRADU…itd.ZAŠTO NE ISPOŠTUJU PRAVOSNAŽNU PRESUDU VEZANO ZA “KONTEJNER ” NA RUMIJI,KOJI DIREKTNO NARUŠAVA TEMELJ GRAĐANSKE CRNE GORE.SAD OĆE I DA FORMIRAJU NOVU PRAVOSLAVNU CRKVU U CRNOJ GORI,UMJESTO DA OBNOVE CRNOGORSKU… Više »

Prc CG
Gost
Prc CG

Dođite da srušite crkvu na rumini,čekaćemo vas dukljani raširenih ruku,daj da jednom za vazda završimo sa vama,pa uva vam nebu ostalo nesretnici nesretni,sa kapacitetom mase koja može stati u telefonsku govornicu,da obraza imate kao sto nemate nebo se oglašavali,jer je nas sramota od vaše sramote!!!!

Joo
Gost
Joo

Prvo….daleko ti je Srbistan od Rumije……

Rumija
Gost
Rumija

Mogu da dodju na liturgiju, nikakav problem. Da se pokaju, da se pomole za spasenje duse svoje i familije. Kuci svojoj za tastaturom neka ostave svoje rusilacke nagone.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Duklja, znaš i sam da crkvu na Rumiji niko neće dirati.

Opera
Gost
Opera

Tako nam i treba kad smo ove bosanske izbjeglice primili u Herceg Novi.

Toni
Gost
Toni

Ni prvi ni zadnji put da ste ispali glupi.

Mirna
Gost
Mirna

Da,a svasta pricaju protiv Crne Gore,nista im ne valja,a najbolja radna mjesta imaju. Ne znam sto ne idu u voljenu Srbiju???

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Neke ste i vratili.Al to ko da je bilo prije sto godina a ne 92

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sto se mene tice, svakolika crna gora da zapoje tamo daleko, zabolje me ona stvar, ja sam po nacionalnosti Crnogorac i to ne moze promijenit pa da zapjevaju zajedno milo, amfi, miras, veljo, obrad, misko, aco, dule, veka, ……ko god oce !!! Licno mislim, za one koji kontaju da se tom pjesmom ugrozava crnogorski identitet da oni licno sumnjaju u… Više »

istina
Gost
istina

u centar

Tresteni vrh
Gost
Tresteni vrh

Bravo Lovcenska! Sve receno je na mjestu! Ima nas jos takvih!

PG1990
Gost
PG1990

Pravi crnogorci ne mrze srbe

ND
Gost
ND

Mnogo bi trebalo prijava po CG kada se ova situacija pogleda,svima po istom aršinu!

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Zato se i inate jer drugima ne stizu prijave!

lutko
Gost
lutko

Kosovo nikada vise nece biti u granicama srbije to oni znaju dobro. Sto se tice Vlada utulio je svoju karieru, sada ce biti deklarisan kao huskac velikospstva, kao Bora corba. Mnogo je izgubio, slucaju je dat veliki publicitet u regionu poivlaci se po novinama kao nacionalista. Jednostavno nije dobro za njega GORKO ce da se trijezni, sada mu je kasno.… Više »

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

u cg lise ova dva grada dje 16 stranaka na vlasti, i u hrvatsku ni na granicu prec ne moze.. a i bosnu u velikom dijelu mada ga tamo nikad niko nije ni zvao da pjeva.. a sto se tice dijaspore samo je pitanje ako dje zapjeva oce li mu boca u’glavu dolecet!!

pijani miš
Gost
pijani miš

roda mi je žao, njega nije, sam je kriv

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Aj ne placite i ne cmizdrite za sve, nece vi niko vasu , [ vjecnu ] bananica drzavu uzet, netrebate nikome … no i iz nje bjezite , zbog dobrog standarda kud koi mili moi…

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

znamo mi dobro ko je poznat po bjezanju od SEOBE SRBA pa preko mojkovca i albanije u grcku , pa oluje u kninu, pa albanske ofanzive na kosovu, pa kad ste bjezali pred naserom oricem koji vas je sve pocistio.. treba li jos da ti nabrajam izbjeglico pa si odje dosao da mi mases onim sarenim krpama.. opet cete vi… Više »

Send this to a friend