Društvo

Na provjeri i svi preostali članovi Savjeta RTCG

RTCG

Agencija za sprečavanje korupcije provjeriće imovinske kartone svih članova Savjeta Radio Televizije Crne Gore, nezvanično saznaje Pobjeda.

Prema njihovim saznanjima, ni jedan član Savjeta Javnog servisa nije prijavio imovinski karton.

Provjere

„Radi se o principijelnoj provjeri, jer je logično da se provjere imovinski kartoni svih članova Savjeta RTCG nakon što je po anonimnim prijavama utvrđeno da prijavljeni nijesu dostavili imovinski karton, a imali su obavezu da to učine“,  rekao je izvor Pobjede. Protiv četiri, od devet članova koliko ih je u Savjetu Javnog servisa, stigle su anonimne prijave sredinom septembra, a odnosile su se na kršenje Zakona o sprečavanju korupcije. Prijave su se odnosile na Ivana Mitrovića, Nikolu Vukčevića, Gorana Đurovića i Mima Draškovića.

Za sve njih, osim Draškovića protiv kojeg je prijava još u proceduri, utvrđeno je da su prekršili zakon. Mitrović je nakon odluke dao ostavku i ona je u skupštinskoj proceduri, a bio je kategoričan da u njegovom slučaju nije bilo konflikta interesa. I Đurović je negirao da je prekršio odredbe zakona koje se odnose na ograničenja u toku vršenja javne funkcije, dok će Drašković, prema njihovim saznanjima, izjavu Agenciji dati u ponedjeljak.

Agencija je juče donijela odluku u slučaju Nikole Vukčevića, za koga je utvrdila da je podredio javni interes privatnom, jer je dobio rediteljski honorar od režiranja dokumentarnog filma u privatnoj produkciji.

U odluci koja je objavljena na sajtu Agencije piše da je Vukčević prekšio član 7 Zakona o sprečavanju korupcije, a u vezi sa članom 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, jer je ostvario novčani prihod preko svoje privatne firme „Galileo prodakšn“ i tako došao u sukob interesa.

Protiv njega će zbog toga biti podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu za prekršaje navedeno je u tom dokumentu. Kako su precizirali, Vukčević je ostvario prihod od 2.600 eura u junu prošle godine, a taj rediteljski honorar dobio je za dokumentarni film koji je režirao.

Odluka

Oni su naveli da je zakon prekršio i zbog toga što je obavljao dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu „Galileo prodakšn” za vrijeme dok je bio član Savjeta RTCG, što je Vukčević u izjavi za Pobjedu demantovao.

„Izvod iz Centralnog registra privrednih subjekata je demantovao to jer pokazuje da sam to privredno društvo napustio prije ulaska u Savjet“,  bio je kategoričan Vukčević. On je kazao da se ovim povodom više neće oglašavati, a da je komunikacija s Agencijom bila u svakom trenutku korektna.

„Ako sam odgovoran što sam se bavio svojim poslom u slobodno vrijeme od sredstava koja ni na koji način nemaju veze sa Javnim servisom kriv sam. Takva je presuda Agencije, a da li su u pravu u potpunosti, definisaćemo kroz postupke u nadležnim sudskim instancama“,  zaključio je Vukčević.

Send this to a friend