Društvo

Na tri granična prelaza sa Hrvatskom i BiH u avgustu manji promet

Na graničnim prelazima Debeli brijeg-Karasovići sa Hrvatskom je za 10 odsto, a na prelazu Sitnica-Zubci sa BIH je za sedam odsto manji promet no lani u prvih deset dana avgusta. Na manjem prelazu Kobila-Vitaljina sa Hrvatskom došlo je do većeg prometa za osam odsto.

Gužve i kilometarske kolone i dalje su karakteristične više pri ulasku u Crnu Goru i zavise od doba dana. Kada na hrvatskoj strani u Karasovićima otvore tri ili četiri trake kraća su zadržavanja.

Najviše je vozila vikendom, a ovog jutra čekanje na kontrole nije duže od 40 minuta do sat, kažu nam u našoj Graničnoj policiji.

Gotovo je izjednačan promet pri ulasku i izlasku iz zemlje, a tek sljedećeg vikenda mogle bi se očekivati duže kolone kroz Sutorinu zbog odlazećeg talasa turista.

Samo nekoliko puta ovoga ljeta među zona između Debelog brijega i Karasovića, duga dva kilometra, bila je pretvorena u kolonu vozila, što ukazuje da je, ipak, ove godine, za razliku od prošle, lakši prelazak iz jedne u drugu državu. Dešava se da na Vitaljini, hrvatskoj graničnoj policiji opet „padne kompjuterski sistem“ pa se stvore višečasovni zastoji i sa te strane.

Prosječni dnevni promet na Debelom brijegu u oba pravca radnim danima je 18 hiljada putnika i 4500 vozila, a vikendom 25 hiljada lica i 6000 vozila.

Statistika za prvih deset dana avgusta za Debeli brijeg je 164 hiljade lica i 40.500 vozila, Na Kobili 31 hiljada lica i 9800 vozila, Sitnica 100 hiljada lica i 28 hiljada vozila.

Na morskom graničnom prelazu u Zelenici ovog avgusta je 23 odsto manje plovila, odnosno evidinetirano je 131 plovilo.

Istovremeno ovih dana su prilične gužve magistralom i gradskim ulicama ne samo u Herceg Novom nego duž svih primorskih gradova, što opet samo potvrđuje da je neophodno što prije graditi zaobilaznice ukoliko Crna Gora ozbiljno razmišlja o turizmu kao strateškoj grani.

2 Komentara na "Na tri granična prelaza sa Hrvatskom i BiH u avgustu manji promet"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend