Društvo

Nabavljena vrijedna oprema za zaštitu i spašavanje od šumskih požara

Foto: MUP
Foto: MUP

U prostorijama Trening centra za zaštitu i spašavanje Direktoratu za zaštitu i spašavanje MUP-a uručena je oprema za zaštitu i spašavanje od šumskih požara, koja je nabavljena u okviru Višekorisničkog IPA programa koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara – IPA FF, vrijednosti 85.094,86 eura. Opremu je uručio projektni menadžer IPA FF programa Alesandro Desi, saopšteno je iz MUP-a.

“V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović zahvalio se na ovoj vrijednoj donaciji i istakao da će ovu opremu crnogorski tim za gašenje šumskih požara sa zemlje koristiti na terenskoj vježbi, koja je planirana za period 18-22. mart 2024.godine u Skoplju, kao i na raznim obukama i edukacijama, ali i tokom požarne sezone”, navodi se u saopštenju.

Takođe, osvrnuo se na benefite ovog programa za Crnu Goru, ističući da je do sada realizovan veliki broj obuka, seminara i studijskih posjeta iz oblasti zaštite i spašavanja od poplava i šumskih požara, a u Trening centru za zaštitu i spašavanje u Podgorici, od 19. do 22. februara ove godine, održaće se operativni trening na temu gašenja šumskih požara za crnogorski modul/tim za gašenje šumskih požara sa zemlje, koji broji 25 pripadnika.

Foto: MUP
Foto: MUP

“Višekorisnički IPA program koji se odnosi na zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od šumskih požara – IPA FF počeo je sa realizacijom 15. novembra 2020. godine i traje do 30. aprila 2024. godine, a države korisnice programa su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska”, kazali su iz MUP-a.

Konzorcijum koji implementira program čine: Odsjek za civilnu zaštitu Republike Italije (DPC) – vodeći partner, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (URSZR), švedska Agencija za vanredne situacije (MSB), Generalni inspektorat za vanredne situacije MUP-a Rumunije (IGSU), Vatrogasno-spasilačka brigada Moravsko-šleskog regiona (FRB-MSR), APELL Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iz Rumunije i italijanska istraživačka fondacija za praćenje stanja životne sredine (CIMA Research Foundation).

“Opšti cilj projekta je jačanje regionalne saradnje i razmjena najboljih praksi iz oblasti zaštite od poplava i šumskih požara, podrška zemljama korisnicama programa u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i pomoć u dostizanju standarda i praksi EU u oblasti zaštite i spašavanja”, zaključuje se u saopštenju.

 

Send this to a friend