Društvo

Nagrade iz Fonda za talente dobiće preko 200 učenika

Nagrade Fonda za kvalitet i talente dobiće ukupno 263 nastavnika i 203 učenika iz čak 23 opštine i iz 125 škola.

Kako je saopštio danas ministar prosvjete Damir Šehović, do kraja godine biti uručeno preko 500 nagrada najboljim nastavnicima i učenicima.

„Svi prijavljeni moraju znati da su prošli kroz rigoroznu selekciju. Prema informacijama od Komisije koja je vršila vrednovanje, konkurencija je zaista bila jaka, čime smo pokazali da kao država raspolažemo ozbiljnim kapacitetima i ljudskim resursima u obrazovanju”, dodao je on.

Nagrade će po automatizmu dobiti i sedamdesetak učenika koji su osvojili neka od prva tri mjesta na državnom takmičenju u znanju u organizaciji Ispitnog centra.

Preciznije, nagradu će, prema preliminarnim podacima, dobiti 127 nastavnika osnovnih škola, 109 srednjih i 27 umjetničkih su. Kada je o učenicima riječ, nagrade idu u ruke 96 učenika osnovnih škola, 91 srednjih i 16 učenika umjetničkih škola.

„Najveći broj dobitnika je Podgorice, što je očekivano u odnosu na broj stanovnika, ali i Nikšić sa svojih 76 dobitnika, Bijelo Polje sa 38 dobitnika, Bar sa 31 dobitnikom, ili pak Berane sa 26 i Pljevlja sa 23 dobitnika, takođe mogu biti ponosni“, rekao je Šehović.

Fondom se, kako je istakao Šehović, i zvanično promovišu najbolji u obrazovanju, čime se pitanje talenata prvi put tretira sistemski.

„Prvi put se transparentno i na osnovu jednakih i svima poznatih kriterijuma, dodjeljuju nagrade, „čime smo najzad u dijelu nagrađivanja najboljih iskoračili iz zone ličnih procjena i ad hoc djelovanja“, zaključio je ministar.

Fond za kvalitet i talente osnovan je prošlogodišnjom obrazovnom reformom. Prosječna nagrada iznosi 1.000 eura, što znači će se za dobitnike nagrada iz Fonda izdvojiti oko pola miliona eura. Na konkurs za nagrade je pristiglo 1200 prijava.

Predsjednik Komisije koja je cijenila pristigle prijave bio je je Ljubiša Stanković, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a članovi su predstavnici Unije srednjoškolaca, Sindikata prosvjete, Strukovnih udruženja nastavnika, NVO Udruženje roditelji, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, škola i Ministarstva prosvjete.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ND
Gost
ND

Nagrađivanje je ok,samo da novac za to ne otimate. Da li je moguće da u Ministarstvu nema novca za najbolje,nego ga morate otimati od škola i druge djece. Kiti se Šehović tuđim cvijećem,kao po običaju.

Bojan
Gost
Bojan

Bravo Damire! Primjer dajes drugim ministrima kako treba da rade u svojim resorima.

Anonimni
Gost
Anonimni

Svaka cast djeci sa osvojenim nagradama na drzavnim takmicenjima, zasluzene nagrade. A ovi ostali su vam vecina po babu i stricevima dobili nagrade.

Jovana
Gost
Jovana

Najbolji ministar prosvjete do sada. Uspjesi na svim poljima. Jucerasnja anketi njegov rejting je to i potvrdio. Samo da se ne uobrazi od pohvala koje sa svake strane stizu na njegov racun 🙂

Send this to a friend