Društvo

Najjači pasoš njemački, uz crnogorski slobodno u 105 država

Prema istraživanju organizacije Passport Index, najveću slobodu putovanja u svijetu imaju Njemci i stanovnici Singapura, koji sa svojim pasošem, bez potrebe da vade vizu, mogu posjetiti čak 159 zemalja. S pasošem Crne Gore, slobodan put je u 105 zemalja.

Vrijednost pasoša određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Kako navodi Passport Index, državljani Crne Gore mogu bez viza putovati u 105 zemalja. Od ostalih država regiona, Hrvati mogu bez viza putovati u 144 zemlje, Slovenci u 150, Srbi u 112 zemalja, državljani Makedonije u 108, Bosne i Hercegovine 101.

Na listi se nalazi i Kosovo, čiji građani mogu bez viza u 41 zemlju.

Zanimljivo je da se, prema poslednjem istraživanju, na samom vrhu uz Njemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur, koji je proteklih mjeseci za Njemačkom kaskao nekoliko mjesta. Tako se, na primjer, početkom godine sa singapurskim pasošem moglo u 157 zemalja, s njemačkim u njih 158, a sada su zemlje izjednačene. Ističe se i pasoš SAD-a, koji je do prije dvije godine bio “najjači”, a sada nije ni među prvih deset.

Ta mjesta pripala su evropskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtom mjestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mjesta se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija i Norveška. Građani Rusije, na primjer, bez viza mogu putovati u 107 zemalja, državljani Kine u 58.

Na samom dnu već godinama je Avganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.

Send this to a friend