Društvo

Najpopularnija imena Sofija i Vasilije

imena_decaka_src.jpg

Vasilije i Sofija su najpopularnija imena koja su roditelji u Crnoj Gori tokom ove godine davali svojoj djeci. I dok je Sofija već drugu godinu za redom najpopularnije žensko ime koje Crnogorci daju svojim mezimicama, Vasilije je sa trona skinuo Luku koji je prošle godine bio najpopularnije muško ime.

Naime, najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poislova (MUP) dostavljeni Dnevnim novinama pokazuju da su najpopularnija ženska imena tokom prošle i u prvih osam mjeseci ove godine nakon Sofije, Sara, zatim Maša i Dunja.

“Tokom 2017. godine bile su 132 Sofije, 84 Sare, 78 Maša, i 69 djevojčica sa imenom Dunja. U prvih osam mjeseci ove godine roditelji su za 81 djevojčicu izabrali ime Sofija i za 63 Sara. Za sada imamo 52 Maše i 43 Dunje”, kazali su u MUP-u.

Prošle godine peto mjesto čvrsto je držala Jana, koji je bilo 65, dok je ove godine to mjesto preuzela Nađa, kojih je za osam mjeseci evidentirano 42. Jana je, za sada, na šestoj poziciji.

Interesantnan je podatak da tokom prošle godine nije prijavljena nijedna djevojčica sa imenom Ana, kojih je tokom 2018. za sada 19.

Nova ženska imena ove u odnosu na godinu ranije su Ema, kojih je u Crnoj Gori ove godine rođeno 23, zatim Staša 22, te Anika 20.

Roditelji u Crnoj Gori, po svemu sudeći, kada su djevojčice u pitanju više vole kraća imena, koja se lakše izgovaraju, dok “bježe” od tradicionalnih, starijih crnogorskih imena. Od ženskih imena koja su i ranije bila zastupljena i dalje su kod nekih građana aktuelne Milica, Jovana i Anđela. Kada su u pitanju duža imena, među najpopularnijim su Katarina, Nikolina, Anastasija, Magdalena… I dalje se među ženskim imenima dobro kotiraju Petra, Una, Hana, Mia.

I dok među najpopularnijim imenima kod djevojčica, makar onih koji drže prve četiri pozicije nema promjena u odnosu na 2017, kod dječaka je situacija drugačija.

Naime, Vasilije se sa pete pozicije na kojoj je bio prošle godine popeo na prvo mjesto i zamijenio Luku koji je za sada četvrto najopularnije muško ime, dok je Lazar i ove godine zadržao drugu poziciju.

“2017. godine bilo je 114 dječaka sa imenom Luka, 110 kojima su roditelji dali ime Lazar, zatim 110 onih koji su za svog dječaka odabrali ime Pavle, 108 Vuk, te 98 Vasilije. Kada su u pitanju podaci za prvih osam mjeseci ove godine, oni pokazuju da je ime Vasilije odabralo najviše roditelja 87, zatim slijedi Lazar 74, Vuk 73, Luka 61 i Pavle 59”, navodi se u podacima MUP-a.

Roditelji dječaka u Crnoj Gori i dalje se često odlučuju da nasljednicima daju imena Petar, Stefan, Jakov, Matija, Filip, Aleksa… Među Crnogorcima ima i onih koji rado dječacima daju imena koja su ranije bila zastupljenija Marko, Nikola, Miloš, Đorđe, Ognjen, Danilo, Uroš, Bogdan.

Podaci MUP-a pokazuju i da su ove u odnosu na prošlu godinu aktuelna dva nova muška imena Matej i Sava kojih za sada ima 20, odnosno 23.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cirilo
Gost
Cirilo

Bas lijepa imena.

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Normalno bi bilo da se konsultuje crkveni kalendar. Pa musko dijete ako se rodi na Jovandan nosi ime Jovan, na Mitrovdan Mitar, na Bozic Bozo ili Bozidar …

samo kažem...
Gost
samo kažem...

A ako se rodi na dan zaljubljenih da se zove Ljubinko…

veki
Gost
veki

KO je dao ime po babi ili đedu. ja mislim da se to zaboravilo

tata
Gost
tata

Evo ja, Andrija a prije njega Petar. Inače Petar i Andrija su po bibliji braća.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Evo kod mene u familiju Petar i Andrija. I nismo po Bibliji…

samo kažem...
Gost
samo kažem...

čudi me da ovi novokomponovani vjernici nijesu počeli da daju imena Pahomije, Amfilohije…

Haon
Gost
Haon

Cus Sofija!? Seljaka ko ovdje nema nigdje.

Đorđe
Gost
Đorđe

Svaka čast ali je najbolje ime Đorđe! 👌👍😃

dje je to ime?
Gost
dje je to ime?

Nedjeljka

Joko
Gost
Joko

Oće ovi novokomponovani vjernici da im muško dijete bude čudotvorac ka’ Sveti Vasilije Ostroški. Još ga krste u sektu spc. Primitivizam!

tata
Gost
tata

Joko oko moje krmeljavo! Što to pričaš?

bodulski borej
Gost
bodulski borej

bit ce to prije medju hercegovcima iz niksica i sire.

jaonako
Gost
jaonako

Ko se u zoru rodio, jos je musko,tada mu je ime glasilo Zoran.Dje je to ime?

Vlado
Gost
Vlado

Zoran je srbijansko ime

Msse avetinjo
Gost
Msse avetinjo

A vidite li da je Sofija moderna po crtanim filmovima..Jos ako je drugo dijete ili trce
Cudi me da umjesto Vasilija ne daju imena iz Patrolnih sapa
Nekad su se davala imena po djedovima pradjedovima , babama a danas moderno doba te po crtanim filmovima

NONEIM
Gost
NONEIM

Pored lijepih zenskih imena Milica…Mila….Tanja…Iva….Oni daju Hana…Mina (kao bomba) pa Una….Tara…stvarno cudno.Sve nesto izmisljamo.I kod muskih imena lijepih…Đorđe…Lazar…Ivan…Ilia.. izmisljaju se neka poput…Matej…Matia…Teodor…Teo… 😯

Lektor
Gost
Lektor

Prvo pravopis da naučiš, pa onda komentar

Noone
Gost
Noone

Kako može biti novo ime Matej? To je poznato biblijsko, apostolsko ime.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

A ne nego Lavrentije i Penelopa.

Vlado
Gost
Vlado

Amfibije nepromočivi

Send this to a friend