Društvo

Naručeno 22.700 najnovijih vakcina protiv sezonskog gripa

ilustracija

Tenderska procedura za nabavku vakcine protiv sezonskog gripa je završena i naručeno je 22.700 tzv. četvorovalentnih vakcina protiv gripa koje imaju širi spektar dejstva i koje pružaju učinkovitiju i efektniju zaštitu, saopšteno je Dnevnim novinama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Vakcina protiv gripa je imunobiološki preparat koji je više decenija dostupan i koji se širom svijeta godišnje primjenjuje u desetinama i stotinama miliona doza. Od ove godine Crna Gora se pridužila najrazvijenijim državama svijeta obezbjeđivanjem tzv. četvorovalentne vakcine protiv gripa koja ima širi spektar dejstva i koja omogućava učinkovitiju i efektniju zaštitu”, ističu u IjZ.

Takođe, kako su iz Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm” za DN naveli, očekuje se da ove vakcine pod nazivom VAXIGRIP TETRA, proizvođača Sanofi Pasteur, stignu do 15. oktobra.

“Završena je tenderska procedura za nabavku vakcine protiv gripa. Navedenu vakcinu su ponudila dva dobavljača. Isporuka vakcine _VAXIGRIP TETRA_, proizvođača Sanofi Pasteur se očekuje do 15.10.2019. od dobavljača FarmaLab Podgorica. Raspisana je količina od 22.700 (158.900 eura), na osnovu potreba svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori”, navode iz Montefarma.

Oni smatraju da će naručena količina biti dovoljna za očuvanje zdravlja građana.

“S obzirom da su potrebe planirane od kompetentnog medicinskog osoblja javnih zdravstvenih ustanova, smatramo da će količina biti dovoljna za očuvanje zdravlja građana”, kazali su iz Montefarma.

Iz Instituta objašnjavaju da je grip akutna virusna respiratorna infekcija koja se kod nas javlja svake godine u vidu manjih ili većih epidemija ili pojedinačnih slučaj eva naj češće u periodu između novembra i marta.

“Zbog mnoštva različitih faktora, njihove varijabilnosti kao i osobina samog virusa gripa gotovo je nemoguće precizno predvidjeti intenzitet obolijevanja u nastupajućoj sezoni. Glavna odlika gripa je da njegova aktivnost, težina kliničke slike koju izaziva, broj oboljelih kao i dužina trajanja masovnijeg obolijevanja varira svake godine a sa njima dolazi i visok stepen neizvjesnosti kada se radi o predviđanju početka, trajanja, intenziteta i geografske raširenosti sezone obolijevanja. Sve navedeno utiče da se grip sa aspekta javnog (narodnog) zdravlja smatra najznačajnijom zaraznom bolešću”, predočili su iz IJZ.

Oni podsjećaju da je, u odnosu na prethodnu, tokom sezone 2018 2019, kod nas registrovan nešto veći broj oboljelih od gripa, odnosno pacijenata sa kliničkom slikom gripa, ali je da taj broj istovremeno bio daleko manji nego u sezoni 2016/17.

Institutu naglašavaju da je, kada se radi o mjerama suzbijanja i prevencije, za sprečavanje širenja gripa i individualnu zaštitu, posebno osjetljivih pojedinaca najučinkovitija i daleko najisplativija mjera vakcinacija.

Takođe, pored vakcinacije, svake sezone primjenjuju se opšte i specifične mjere za zaštitu o d infekcije virusom gripa, ali je njihova učinkovitost znatno manja od vakcinacije.

“Opšte mjere su: izbjegavanje bližeg kontakta sa osobama koje imaju simptome akutne respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva, posebno u toku prvih nekoliko dana kada su te osobe najkontagioznije, tj. kada se infekcija najlakše prenosi; održavanje higijene ruku-pranje ruku posle rukovanja sa prehlađenom osobom kao i poslije diranja mogućih kontaminiranih površina i poslije manipulacije sa maramicama; provjetravanje i održavanje higijene u životnom prostoru; izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi”, navode iz IJZ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Jedva čekam da čitam komentare anti-vaxera da vakcine izazivaju svakave bolesti. Uzmite i istražite malo jadnici pa vidite koliko je ljudi ginulo godišnje prije izumljenja vakcine

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Koje ispiranje mozga i dizanje panike medju narod…..a to je farmaceutima dozvoljeno…….e blago nama!

Realno
Gost
Realno

Ovo je jedina prava i smrtonosna gripa. A ne one izmišljene mačeće, kučeće, kravlje, praseće, kokošje, i šta sve neće izmisliti da prodaju tamiflu i slične prevare.

Send this to a friend